Viszik a panelt a népek zsákszámra!
2015.04.02. 11:36 I otthonterkep

Viszik a panelt a népek zsákszámra!

Sok a panellakás a IV. és XV. kerületben, de úgy tűnik a kereslet is erőteljes. Ahogy egész Budapesten jellemző volt a leginkább a paneleket érintő forgalomnövekedés és áremelkedés az elmúlt hónapokban, úgy a két észak-pesti kerületben is pontosan ugyanezt tapasztalták az ingatlanközvetítők. És úgy tűnik, hogy a folyamat nem áll meg, bár a devizahitelek rendezése és a CSOK miatt most óvatosabbak lettek a jóslatok, állítják a Balla Ingatlan szakértői.

Mind Újpesten, mind pedig a XV. kerületben érezhető volt az elmúlt egy év során a kereslet élénkülése, mely az árak emelkedését is magával hozta - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője. Ennek okát a szakértő elsősorban az alacsony banki kamatokban látja, melyek még vonzóbbá teszik most az ingatlanbefektetést.

 

Mindegy, csak panel legyen

Az 50-60 négyzetméteres és 8-12 milliós kategória a legkeresettebb most mindkét kerületben, lehet az panel- vagy téglalakás. Ezeket lehet most az átlagosnál könnyebben és gyorsabban eladni - mondta Balla Frigyes, akinek tapasztalatai szerint azonban jelenleg szinte az összes panel-típusra és méretre jelentős igény mutatkozik.

Megfigyelhető viszont az is, hogy míg korábban a kétszobás vagy egy plusz félszobás lakásokat keresték inkább a vevők, addig az igény most eltolódott az egy plusz két félszobás, illetve két plusz egy félszobás lakások irányába, vagyis ugyanolyan alapterület mellett az egyre nagyobb szobaszámot tartják ideálisnak a vevők.

Egy 53 négyzetméteres, 1+2 félszobás panellakás az Újpesti lakótelepen
További képekért és az adatlapért kattints a fotóra!

ujpesti_lakotelep.jpg

Drágulás és négyzetméterárak

Az árak átlagosan tíz százalékkal emelkedtek az elmúlt egy év során. A panellakásoknál érezhetően nagyobb volt a drágulás mértéke, és akár a 15 százalékot is elérte. Ennek eredményeként a XV. és IV. kerületben most 180 ezer forintos panel-négyzetméterárakkal számolhatnak a vevők az 53-55 négyzetméteres panelek kategóriájában. Kisebb méreteknél, azaz 35 négyzetméter környékén némileg magasabbak a négyzetméterárak, elérik a 200 ezer forintot is. 60 négyzetméter felett fajlagosan alacsonyabbak: 160-170 ezer forint között alakulnak, állítják a közvetítők.

Ennél épp csak egy hajszálnyival drágábbak most a téglalakások. Ebben a szegmensben az árak emelkedése is mérsékeltebb volt az elmúlt egy év során: mintegy 10 százalékot tett ki. a IV. kerületben 190 ezer forintos átlagár alakult ki, míg a XV. kerületben eléri a 200 ezer forintot is. Ha viszont újépítésű ingatlant szeretnénk venni, az többe fog kerülni: mindkét kerületben 300 és 360 ezer forintos négyzetméterárakra számíthatunk. Ezek hangsúlyozottan átlagárak, az ingatlanok négyzetméterárai egyéni adottságaik, paramétereik miatt ettől kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek.

Egy 51 négyzetméteres téglalakás a XV. kerületi Késmárk utcában 14 millióért
További képekért és az adatlapért kattints a fotóra!

palotai_panel.jpg

A családi házak esetében hasonló okból nem is nagyon beszélnek négyzetméterárakról az ingatlanközvetítők. Ennél az ingatlantípusnál a 13-45 millió forint közötti ársávban találkoztak vevővel, az átlagot azonban a 20-25 millió forintos árszint jelenti - tette hozzá a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a családi házaknál a korábban említett lakástípusokkal ellentétben nem történt áremelkedés.

Egy 100 négyzetméteres családi ház a XV. kerületi Gábor Áron utcában 24,9 millióért
További képekért és az adatlapért kattints a fotóra!

palotai_csaladihaz.JPG

 A népszerű utcákban gyorsabb az eladás

Ha a legkeresettebb utcákat, környékeket keressük a két kerületben, akkor a XV. kerület esetében a Páskomliget utca, a Nyírpalota út, az Erdőkerülő utca, a Kőrakás park és a Nádastó park említhető meg. Újpesten a metróvégállomás közelében lévő utcák a legnépszerűbbek, így például a Petőfi Sándor utca, a Laborfalvi utca, a Rózsa utca, az Ősz, a Tél és a Nyár utca - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Az is lényeges azonban, hogy ezeknek az utcáknak a népszerűsége nem annyira az árakban jelentkezik - azok Balla Frigyes szerint nem magasabbak, mint a kerületi átlagárak -, sokkal inkább az jellemző, hogy az itt lévő ingatlanokat könnyebben és gyorsabban el lehet adni.

Egy új építésű projekt, 2016-os átadással, a IV. kerületi Chinoin utcában
További képekért és az adatlapért kattints a fotóra!

ujpesti_ujepites.jpg

Bizonytalan jóslatok

A szakértő várakozásai szerint ebben az évben marad az élénk vásárlói kedv, a fokozottabb kereslet, de 3-5 éves viszonylatban is a tranzakciószámok folyamatos emelkedésére lehet számítani a jelenlegi, évi százezres szintről kiindulva. A piac továbbra is keresleti marad, így nem indokolt az árak visszarendeződése sem, bár tény - és ez az, ami miatt komolyabb jóslatokba nem is bocsátkozott a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője -, hogy az előttünk lévő hónapok a devizahiteles ügy rendeződése és a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) miatt tartogathatnak még meglepetéseket.

Címkék: budapest panel pest lakáspiac balla