KÉT FEGYVERE VAN AZ IGAZI INGATLANOSNAK
2018.02.08. 06:00 I MeNa

KÉT FEGYVERE VAN AZ IGAZI INGATLANOSNAK

A valós szakértelem és a megbízhatóság a fegyvere a szakmáját komolyan gondoló ingatlanközvetítőnek. Ez hozza meg azt, hogy munkája révén reális áron és körülmények között lehet eladni egy lakást, házat, üzlethelyiséget vagy raktárt. És ezt a tulajdonos is értékeli a kifizetett jutalékkal.

„Én is fel tudom tenni a portálokra a lakást és tárgyalni is tudok az érdeklődőkkel, aztán ha megvan az alku elmegyünk az ügyvédhez és kész. Csak neki fizetek, ami jóval kisebb összeg lesz, mint amit elkér a közvetítő.” – hangzik az ismerős érvelés. Akkor lehet jól cáfolni, ha megmutatjuk, milyen hozzáadott értéket ad a közvetítő. Merthogy kell adnia, másként nagyon sok éhen fog halni ezen a piacon, annyira sokan vannak.

67349105_xxl.jpg

Idő, szakértelem, megbízhatóság – ez az a hármas, ami ugyan túl közhelyesnek hangzik, de jól kifejezi, hogy miért éri meg kifizetni a tisztességesen megállapított jutalékot – mondta dr. Nagy Barbara jogi szakértő, a Pont Jó Ingatlan ügyvezetője. A valóban szakértőként fellépő közvetítő rengeteg időt, fáradtságot és végső soron pénzt spórol meg az eladónak, illetve biztonságot ad a vevőnek is – érvelt a cégvezető.

„Ott kezdődik, hogy nem zaklatja fölöslegesen az eladót, ha az odaírta a hirdetésére, hogy nem kér közvetítőt. Aztán ha mégis igénybe veszi a segítségét, és ilyenből is sok van, akkor a hozzáértését szakszerű felméréssel támasztja alá. A helyszíni szemle során nem csupán az ingatlan állapotát veszi szemügyre, hanem kitér a közművekre, a rejtett hibákra, a szomszédokra, a társasház ügyeire, pontos alaprajzot, jó fotókat, adott esetben átrendezési tervet készít. Az ő hitelessége is múlik azon, hogy mennyire alapos ez a felmérés és felkészítés.” – folytatta a szakértő. 

Sokat dobhat az ügymeneten, ha ezután átgondolt hirdetési stratégiát alakít ki az eladóval egyeztetve. Itt jön be például az online hirdetési piac ismerete is, amit nem tud produkálni az eladó, legfeljebb ezt hiszi magáról. „A felkészült közvetítő például számokkal is igazolni tudja, hogy egy adott ingatlant miért éri meg pont az Ingatlantájolón vagy az Otthontérképen hirdetni.” – magyarázta az ügyvédnő.

Kitért a kulcsfontosságú ármeghatározásra is. Mint mondta: a felkészült közvetítő nem a hirdetési árak alapján lövi be az árat, mint a legtöbb eladó, hanem a megvalósult tranzakciók végső árait veszi alapul, illetve a piaci folyamatokat, a finanszírozási és egyéb körülményeket mérlegelve alakítja ki az értéknek leginkább megfelelő árat. Még így is gyakori, hogy menet közben kell módosítani az árat, az új, általában kissé alacsonyabb ár meghatározásához pedig felmérést kell végezni az éppen akkor érvényes árakról és átadni azt az eladónak.

És ezután már tényleg csak válogatni kell az érdeklődők között – gondolhatnánk tévesen. A vevőkezelés ugyanis szintén művészet, nagyon el lehet rontani. Egy felkészült közvetítő – az adott ingatlan és emberismeret alapján – képes kiszűrni a komolytalan jelölteket, illetve az ingatlan bemutatásakor (hangsúlyozva az értékeket és nem elhallgatva az esetleges hiányosságokat) hatásosan segítheti a végső döntést -  ecsetelte dr. Nagy Barbara a Pont Jó Ingatlannál kialakult gyakorlatot, ahol ötvözik a közvetítői és jogi szolgáltatásokat.

Utóbbiakra utalva jelezte: több éves ügyvédi tapasztalataikat felhasználva már a megbízási szerződéskor tiszta helyzetben indítják az együttműködést. Feltérképezik az összes jogi körülményt (tulajdonviszonyok, hitelek, kötelezettségek, jogosultságok) és az eladási folyamat egésze alatt betartják az adminisztrációs előírásokat (földhivatali bejegyzés, birtokbaadás, hitelfelvételi dokumentáció).

„Ez a komplex hozzáállás és az ellenőrizhetőség együttesen adja a jogbiztonságot és megbízhatóságot, ami az eladónak és a vevőnek is nagyon fontos.  A közvetítői megbízáshoz nálunk díjmentes a jogi lebonyolítási csomag, mi ezzel segítjük az adott tranzakció sikerességét.” – fűzte hozzá a szakember.

 

Címkék: ingatlanközvetítő alaprajz birtokbaadás birtokbavétel rejtett hibák hirdetési stratégia Pont Jó Ingatlan ingatlan felmérése hirdetési ár földhivatali bejegyzés