Pár berendezési ötlet a Bauhaus-házak lakásaihoz
2018.02.05. 06:00 I Otthon

Pár berendezési ötlet a Bauhaus-házak lakásaihoz

A modern stílus, amit nehéz összetéveszteni bármi mással.

A Bauhaus építészeti stílus az első világháború utáni időkből indult, Németországból, majd a második világháború ideje alatt szó szerint megszűnt létezni. Nehéz elhinni ma már az árakat nézve az ingatlanpiacon, hogy tényleg az volt az építészeti stílus lényege, hogy a kisemberek is lakáshoz juthassanak.

A háború utáni időben különösen fontos volt, hogy a lakásproblémákat valahogyan orvosolják. A teljesen lecsupaszított, párkány, díszítés és profil nélküli építmények célja, hogy funkcionáljon. 

Azaz otthont adjon, mindenféle csicsa nélkül, kis területen több, egymástól elkülönülő helyiségeket építettek, kevés nagyobb méretű szobát találni ma is a Bauhaus stílusú házakban. A XXI. századi igényeket is követik az újonnan épülő Bauhaus házak, az erkélyek jól tagoltak, a házak külseje nem leplezi az alaprajzot, és a lakások jól tagoltak: nappali, hálószoba, konyha és előszoba is van.

A mai igények azonban kicsit átalakították az enteriőrt, ugyanis hiába kicsi a tér, és hiába elvileg a kisemberek lakásgondjaira találták ki, inkább a felső kategóriába tartoznak ezek a házak az ingatlanpiacon. Gondoljunk csak Újlipótváros Bauhaus házsoraira, amikben a lakások értéke igen magas.

Az ajánlott enteriőrhöz hasonlót alakítottak ki az alábbi belvárosi lakásban, bár ebben picit inkább a régi, antik, örökölt családi bútorokra helyezték a hangsúlyt.

Kattintson a képre!

10_3.jpg

Az enteriőrre a franciák mutatnak egy fantasztikus példát, akár kicsi, akár nagy a tér, a réz, a fekete és a fehér színekből sosem elég, ha erről a stílusról van szó. Az art deco és a modern keveredése jól megférnek együtt, és mellé akár egy antik szófa is mutatós, művészeti alkotással a falon. Az aranykeretes tükrök mint kiegészítők mondhatni kötelező eleme lehet a bauhaus házak lakásainak, továbbá a fekete márvány konyhapult, a modernt, üveg tolóajtó is ajánlott a tereket elválasztó ajtók helyett.

ÍME némi inspiráció:

Fotó: Marie Claire Maison

Címkék: erkély hálószoba nappali art deco konyhapult Bauhaus