Van 3-5 milliója? Vágjon bele!
eladó/kiadó
2018.01.21. 06:00 I TothGeza78

Van 3-5 milliója? Vágjon bele!

Nagyon kevés embernek van ma befektethető pénze, de lehet, hogy e keveseknek például új autó helyett még 2018-ban is érdemes pesti, jól kiadható kis lakóingatlant vásárolni. Nézzünk néhány lehetőséget.

Sajnos ma Magyarországon a többségnek nincsen, vagy legfeljebb néhány százezer, esetleg 1-2 millió forintnyi mozgósítható vésztartaléka van, arra az esetre, ha bármi baj történne. Nagyon keveseknek van „felesleges”, azaz mondjuk a bankban vagy befektetési jegyben évek óta parkoló, és csigalassúsággal gyarapodó 3-4-5 millió forintja, vagy több pénze – esetleg egy régebbi örökségből.

53716872_xxl.jpg

Aki azonban bevállalós, még nem késett le a jó üzletről. Kamatot idén és talán jövőre sem sokat kap, még ha okosan, bankbetét helyett Állampapírban is van a pénz. Ez esetben is, egymillió forint után havi kétezer forint körüli a kamat, ami a pénzromlás ütemét sem éri el. (Nem a hivatalos inflációra, hanem a ténylegesre gondolok, ha mondjuk mesterembert kell hívni, új háztartási cikk kell, vagy egyszerűen csak az élelmiszerek drágulását nézzük.)

De kanyarodjunk vissza az ingatlanokra: egy 15 milliós lakást ma a fővárosban akár 80-90 ezer forintért is könnyen ki lehet adni, ha kellően jó közlekedésnél van, a ház állapota és lakó összetétele rendben van és a lakás is takaros.

Ezzel szemben ötmilliós önerő és 10 milliós, 20 évre felvett hitel esetén a havi törlesztőnk az első években (illetve amíg nem szaladnak felfele a banki kamatok) akár 51-53 ezer forint is lehet. Sőt, az öt évre fixált törlesztők is alig 53 ezer forint felett indulna ma már! (Ennél pedig jóval többért kiadhatjuk a kis lakást, és köthetünk lakástakarékot is a hitel előtörlesztésére, persze, ha hitelképesek vagyunk.)

Kiadás szempontjából előnyös lehet, bár a környék miatt hordoz kockázatot ez a Keleti Pályaudvar közelében lévő lakás, amely, kis alkuval, 15 millióból nem csak megvehető, de egyúttal fel is újítható, mert irányára 14,2 millió forint.

nefelejcs_utcai_lakas.png

 

Jobb ajánlatnak tűnik a jobb környék (XIV. kerület ugyebár mégsem a VII. Keleti mellett) és az elkészült teljes felújítás, valamint az erkélye miatt, ez a zuglói, Kalocsai utcai kis lakás. Itt a ház állapota is ígéretesebb, érdemes megnézni a képeket. Ráadásul az építkezési, felújítási munkák is egy az egyben megspórolhatók.

zugloi_felujitott_lakas.png

 

Aki Angyalföldön keres befektetést, annak érdemes erre ránéznie. A képek szörnyűek, de a lakás kirámolása és kifestése elég lehet a sikerhez, mert a konyha és a fürdő csempéit legalább nem kell leverni, és ez az ami igazán drága és macerás egy felújításban. Az ár is kedvező, van egy mini alvószoba is, már csak a ház állapota, a lakóközösség és a környék kérdéses. Előny viszont a jó közlekedés, és az alaposan megújult környék is, még ha a ház régi is és a lakás földszinti is.

angyalfoldi_lakas.png

Címkék: lakás eladó eladó ingatlan eladó lakás eladó ingatlanok Budapest Zugló Angyalföld otthontérkép felújítandó lakások eladó/kiadó zuglói lakások zuglói tégla lakások eladó budapesti lakások Budapest XIII kerület Budapest XIV kerület Budapest VII kerület eladó budapesti ingatlanok