Mivel jár az elővárosban lakni?
2018.01.16. 06:00 I tothgOT

Mivel jár az elővárosban lakni?

Szinte minden nap utazom egy órát a fővárosba, és onnan vissza, külvárosnál is messzebbre lévő, elővárosi otthonomba, újabban a gyereket is logisztikázzuk a városi suliba. Elgondolkodom sokszor azon, mi lett volna, ha az első gyermek érkezésekor nem költözöm ilyen messzire.

Mi lett volna? Jó kérdés, de éppen akkor, amikor néztük a házat, még jóval a mostani árrobbanás előtt, a válság kellős közepén, a városon belül, persze a belvárostól messze, 40 millió alatt nem volt értelmes családi ház, pedig nem is a budai oldalon keresgéltünk. Most ez az árszint valahol 50 millió felett kezdődik.

Az elővárosi léttel nem is volt olyan nagy gond, amíg a gyerek el nem kezdte a budapesti iskolát. Persze nem a város másik végére kell vinni. Az autópálya is közel esik, hétvégén szűk 20 perc alatt is ott vagyunk a sulinál. Csakhogy nyilván nem hétvégén, hanem hétköznap, reggel 7.40-re kell beérni. Ehhez pedig nem 7.20-kor vagy 7.30-kor, hanem bizony 6.45-kor kell elindulni a ház elől, mert az üres városban 20 perces út az autópálya bevezetőjén legalább 40-45 perc, mégpedig úgy, hogy hét előtt indulunk, amikor még nincs igazi torlódás, csak araszolgatás. Ha nincsen baleset és minden menekülőutat ismerek, akkor érvényes a 40-45 perc. Ha ugyanis 7.00-kor indulunk, akkor már 60 perc az állandó araszolás, azaz 8.00-ra érnénk a suli elé, ami már bőven rossz.

Óh, miért is nem vettem mondjuk egy ilyen polgári lakást anno, mikor még harmadáron volt? Tíz percre lennénk a sulitól...

rakoczi_ut_vii_ker.png

Irigylem is most az osztálytársak többségét, akik 10-15 perc alatt még akár gyalog is beérnek.
Például egy ilyen lakásból, amit anno 30 millió alatt is meg lehetett kapni. De most már 70...

akacfa_utca_vii.png

Persze nekik nincs tágas családi házuk, de nem is töltik a „fél életüket” a dugókban araszolva, bámulva a szélvédőt és hallgatva a bugyuta reggeli rádióműsorokat.

A kommentekben persze meg fogják (fogjátok) kérdezni, miért nem jó az elővárosi iskola. Erről külön cikket, vagy akár tanulmányt is tudnék írni, mindenesetre mi így döntöttünk, hogy a jobb suliba mennénk.

Mi ebből a tanulság? Ha valaki gyereket szeretne, vagy kisgyerekkel költözik, gondoljon arra is, hogy a helyi iskola megfelelő-e számára. Mert ha nem, akkor bizony sokkal drágább otthont kell néznie, vagy meg kell elégednie egy kicsi 1,5-2 szobás lakással a városhoz sokkal közelebb.

Az én házam ára viszont nem háromszorozódott meg!

Címkék: ingázás családi ház agglomeráció eladó ingatlan elővárosi lakás