Élet a napos oldalon - jómódú megyék
eladó/kiadó
2017.12.10. 06:00 I TothGeza78

Élet a napos oldalon - jómódú megyék

Ha az ingatlanpiacról írok, tízből kilencszer hajlamos vagyok én is Budapestet, vagy környékét nézegetni, mivel évtizedek óta itt élek. Ami még szóba jöhet, az a nagyon szegény, extrémen rossz hírű környékek górcső alá vétele.

Nem csak a kiürült falvakban, vagy a munkanélküliségtől és a kilátástalanságtól sújtott szürke városokban lehet érdekességekre bukkanni, hanem a jómódú megyékben is.

Nézhetnénk újra a legnyugatibb megyéket, de most inkább a „felső középkategória” lesz a célpontunk. Mire gondolok? Egy Fejér megyei vagy egy Komárom-Esztergom megyei nagyváros belvárosához közeli új építésű otthonaira.

A nívó rögtön látszik is az árakon. A jellemző árszint például egy székesfehérvári új lakás esetén négyzetméterenként 340 ezer és 490 ezer forint között van. Itt van például ez a Vezér utcák közelében épülő lakópark nagyobb lakása, amely nagy mérete ellenére sem olcsó (a nagyobb lakások jellemzően mindig fajlagosan kisebb négyzetméteráron kelletik magukat).

Nem így ez a 2018-as átadású 72 nm-es, 2 és fél szobás, 50 ezer forint híján 35 millióba kerülő lakás. Erre a CSOK igényelhető, de három gyerek esetén a két és fél szoba aligha lesz elegendő.

szekesfehervar_vezer_utcak_lakopark.png

Komárom-Esztergom megye székhelyén, a rengeteg multi által kedvelt Tatabányán érdekes módon jelentősen olcsóbbak az új építésű lakások, mint Székesfehérváron és akkora választék sincsen.

Egy az előzőhöz nagyon hasonló méretű, 74 nm-es lakás Tatabányán, a Bárdos lakóparkban 9 millió forinttal olcsóbb, azaz 26 millió forintért megvásárolható, bár az is igaz, hogy ez az összeg csak egy alap szintű csomagot tartalmaz, az extrákért a hirdetés leírása szerint bizony fizetnünk kell.

bardos_lakopark.png

Érdekes módon, ha csak egy gazdag városba látogatunk el, már közel sem találkozunk ilyen magas négyzetméter árakkal. Pakson, az atomerőmű legendásan magas fizetései miatt azt gondolnánk, hogy nagy választék van új építésű lakásokból és az árak is magasak. Jelentem, egyik sem igaz.

Talán még nem kezdődött el az új atomerőmű építése … a városban egyetlen, igaz takaros új házra leltünk. Talán a mérete miatt sem magas a fajlagos ára, hiszen négyzetméterenként mindössze 180 ezer forint. Viszont 240 nm-es a ház, azaz 43,2 millió forint. Az sem mellékes, hogy az Óvárosban van szép környezetben és igényes külső és belső kialakítás jellemzi.

paks_tarsashaz.png

Címkék: lakás vidék zöldövezet kiadó lakás eladó ingatlan eladó lakás Székesfehérvár Paks Tatabánya eladó lakások otthontérkép eladó/kiadó eladó vidéki újépítésű lakások vidéki újépítésű lakások vidéki társasházi lakások Bárdos lakópark Tatabányai lakások Paksi lakások Székesfehérvári lakások eladó újépítésű ingatlanok