Vajon hol fog élni 2 millió nyugdíjas?
2017.11.30. 06:00 I csorbazs

Vajon hol fog élni 2 millió nyugdíjas?

Egyre kevesebb a gyerek születik, miközben évről évre növekszik a 65 év feletti lakosok száma Magyarországon - derül ki a KSH Mikrocenzus 2016 felméréséből. Öregedő társadalmunk egyre kétségbeejtőbb számokat produkál, így temérdek kérdést vet fel, például azt, hogy hol fog élni ez a Budapest lakosaival megegyező számú nyugdíjas?

A KSH Mikrocenzus 2016-ből kiderül, hogy 1870 óta nem volt annyira alacsony a 15 évnél fiatalabb gyerekek száma mint tavaly. A csökkenés a 70-es években indult, melynek köszönhetően 2016-ban kevesebb mint 1,4 millió gyerek élt az országban. Az aktív korúak csoportjában sem láthatunk sokkal pozitívabb számokat, hiszen a 15-64 év közöttiek száma és tendenciózus csökkenést mutat 2001 óta. A 65 év feletti emberek száma azonban évről évre emelkedik, 2016-ban több mint 1,8 millió nyugdíjas korú élt Magyarországon. 

Érdekes, hogy 1870-ben a gyerekek a népesség 37%át tették, ki míg az idősek igen halványan, csupán 3% erejéig képviseltették magukat, 2016-ra azonban ez az arány megváltozott, a gyerekek ugyanis csupán 15%-ot, a 65 évnél idősebbek viszont 18%-ot tettek ki.

Ezek a tendenciák elképesztően sok kérdést vetnek fel, a nyugdíjazástól az egészségügyi ellátás kapacitásáig, minket azonban természetesen leginkább a lakhatási perspektíva érdekel. Egészen pontosan az, hogy vajon mit fogunk kezdeni a lassan 2 milliós (Budapest lakossága 1,8 millió fő!!!) tábort elérő nyugdíjasokkal? Hogyan tudjuk majd biztosítani, hogy a megérdemelt nyugdíjas éveiket lakhatási szempontból méltón tölthessék el?

Generációk összeköltözése

Az idősödő társadalom jelenség egyik legnagyobb problémája, hogy a nyugdíjak alacsony szintje sokszor financiálisan hozza nehéz helyzetbe az embereket. Éppen ezért kézenfekvő megoldás lehet a generációk összeköltözése, mely klasszikus megoldásként temérdek pozitívumot és negatívumot rejt magában.

Anyagilag például mindenképp megérős lehet, miközben a nagyszülők közelsége óriási segítség lehet a gyereknevelés során. Tény azonban, hogy  rengetek érzelmekkel telített konfliktusra is alapot ad ez a helyzet, mely könnyen kikezdheti a családi idillt. Vannak azonban erre is praktikák és sok helyen nagyon jól is tud működni, így egy próbát megérhet.

balatonfoldvar_elado_haz.jpg
Eladó 6 szobás ház Balatonföldváron

 

Akadálymentesített otthonok

Az akadálymentesítés itthon sajnos még eléggé gyerekcipőben jár, jobb helyeken ugyanis ez többet jelent annál, hogy bedobunk egy liftet a házba, ráadásul azt is kevesen látják be, hogy erre nem csupán a mozgáskorlátozott embereknek van szüksége, hanem az időseknek és a babakocsival közlekedő kismamáknak is.

Némi odafigyeléssel egy egyszerű lakás is könnyedén átalakítható akadálymentesítetté, de gondoljunk csak bele milyen szuper lenne, ha a lakásfejlesztők a rengeteg okosotthon mellett olyat is készítenének, amiben perem nélküli fürdőkád van kapaszkodóval, nincs küszöb a szobákban stb.

pesterzsebet_elado_lakas_1.jpg

Akadálymentes lakás kis kertrésszel

 

Idősek otthonát minden sarokra! 

Az idősek otthona furcsa dolog, fiatalabb éveiben ugyanis valahogy mindenki azt gondolja, hogy jó lenne ott megöregedni, amikor arra kerül a sor, akkor mégis alábbhagy a lelkesedés. Ehhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy ezek az intézmények az igényekhez képest igen kis számban vannak jelen, ami van, az pedig jellemzően telt házas, "kihalásos" alapon működik. Emberközpontú, családias idősek otthonára mindenképpen szükség lenne még, ezek az intézmények ugyanis alkalmasak arra, hogy a jobb és a rosszabb állapotú idős embernek is kellemes és kényelmes életteret biztosítsanak.