Festeni a padlót!? Miért ne?
Home dekor
2017.11.20. 06:00 I galerika

Festeni a padlót!? Miért ne?

Elsőre talán őrültségnek hangzik egy fapadló lefestése – legyen szó akár hajópadlóról, parkettáról vagy svédpadlóról – de számtalan érv szól mellette, és nem is olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk. Lássuk, miért érdemes belevágni!

padlo-festes1.jpeg

Kép forrása: winsila.com

A XIX. században még teljesen normális volt

Amennyire meglepő ötletnek tűnik most egy fapadló lefestése, a XIX. században és előtte ez még teljesen hétköznapinak számított. Ha jól körülnézünk a felújítandó házak piacán, a mai napig találunk olyan régi parasztházat vagy kúriát, melynek padlóit többször átfestett hajópadló borítja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a parkettát vagy a svédpadlót ne lehetne átfesteni. Sőt még a laminált padlót is átfesthetjük, csak megfelelő festék kell hozzá.

Gyönyörű fehér padló egy veresegyházi családi házban

padlo-festes2.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Miért fessük át a fapadlónkat?

Például mert unjuk a színét, és nem megy az új bútorokhoz, de egy megkopott, cserére váró padlót, vagy egy felcsiszolásra váró, vagy tovább már nem csiszolható, régi parkettát is érdemes lehet festéssel felújítani. A festés mellesleg sokkal egyszerűbb, gyorsabb és praktikusabb, mint a komplett csere, vagy a csiszolás, hiszen lényegesen kisebb felfordulással és kevesebb porral jár.

Fehérre festett padló egy visegrádi házban

padlo-festes3.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Hogyan csináljuk?

Hogy hogyan, és mivel festjük le a fapadlónkat, az nagymértékben függ attól, hogy a felület milyen igénybevételnek lesz kitéve az adott helyiségben, illetve azt is el kell döntenünk, hogy fényes vagy matt felületű padlót szeretnénk-e.

Viszonylag könnyebb a dolgunk, ha fényes felületre vágyunk. Egyrészt a fényes festés jobban bírja a strapát, így ez ajánlott a nagyforgalmú helyiségekbe. Másrészt a fényes fedőfestékek annyira jól fednek, hogy alapozófestékre lehet, hogy nem is lesz szükségünk, egy korábban már felületkezelt padlót azonban érdemes lehet előtte felcsiszolni.

Matt árnyalatot inkább olyan szobába válasszunk, ahol kisebb a forgalom, matt festés előtt mindenképp célszerű a padlót előbb felcsiszolni. Ha matt festéket választunk, szükségünk lesz alapozó festékre is, illetve használhatunk csak alapozófestéket, ami bármilyen színre bekeverhető.

Milyen színt válasszunk?

Legnépszerűbbek vitathatatlanul a fehér, a sötétbarna és a szürke különböző árnyalatai. Világos színt akkor használjunk, ha tágítani szeretnénk a teret, de csak akkor válasszunk fehéret, ha nagyon gyakran takarítunk, átlagos igénybevétel mellett inkább a halványszürke vagy a vajszínű ajánlott.

Egy nagy belmagasságú, tágas szobában jó választás lehet a sötétbarna, vagy akár a fekete is, a feketén viszont hamar látszódik a por és a szösz, ezért helyette érdemes inkább a grafit szürkét választani.

És persze bármilyen élénk színt is választhatunk, vagy mintát is festhetünk, ahogyan az alábbi galériában is látható.

Címkék: festés parketta padló svédpadló padlóburkolat hajópadló laminált padló home dekor padló festés