Pesti telkek aranyárban
eladó/kiadó
2017.11.16. 06:00 I TothGeza78

Pesti telkek aranyárban

A fővárost járva, végre újra lépten-nyomon építkezésekbe botlik az ember. Ez nagy öröm az olyannak, mint én, aki szívén viseli Budapest fejlődésének „ügyét”.

Viszont kevésbé nagy örömmel tölti el azokat, akik mindenképpen saját új családi - vagy ikerház - építésén törik a fejüket. A három gyerek esetén adott tíz milliós állami támogatás és a további tíz milliós szuper kedvezményes hitel még Budapesten is alaposan érezteti jótékony hatását. Mit jelent ez? Főként azt, hogy amíg a külsőbb pesti kerületek elfogadható részein is akadt néhány éve tíz millió forint környékén építési telek, addig mára ez a belépési küszöb 15-20 millió forintra nőtt.
Még a hatalmas, szinte falusias környékekkel bíró XVII. vagy XVIII. kerületekben is 20 millió alatt csak igen nagy kompromisszumok árán lehet lakóövezeten belül építési telket venni.

Itt van például ez a XVII. kerületi, egész jó kis telek, ami nem túl nagy, de legalább összközműves, utcafrontja 17 méteres és akár 160 nm-es alapterületű lakóház is építhető rá.

xvii_keruleti_telek.png

Azután vannak olyan ajánlatok, amelyek túl vonzónak tűnnek ahhoz, hogy „igazak” legyenek. Mert a fővároson belül is vannak bőven nem lakóövezeti besorolású telkek, melyek hiába olcsók, lakóházat nem szabad rájuk felhúzni. Ilyen például ez a Veres Péter úti, HÉV megállóhoz közel lévő hatalmas, 5000 nm-es szép fekvésű saroktelek is, 13,9 millió forintért. Erre legfeljebb kertészeti telephelyet, vagy ún. szabadtéri bemutató területet lehet létesíteni.
Egy ilyen telek ára legalább tízszeres lenne akkor, ha lakóház, különösen ha társasház lenne építhető rá.

xvi_keruleti_telek.png

Mivel a telkek szinte elfogytak, még a külsőbb városrészeken is, ezért elsősorban olyan építési telket találhatunk, amelyen bontandó ház található. Ezek értékét jelentős csökkenti a bontás általában milliós tételt jelentő költsége.
Az ilyen telkeken több lesz a munka, bár az is tény, hogy néha egészen jó áron akár vállalkozói építésre is alkalmas „gyöngyszemeket” is lehet találni. Mint például ez a XV. kerület Szerencs utcánál található aprócska, de mégis nagyobb társasház vagy akár céges telephely, mini irodaház építésére is alkalmas. Mert ki a fene akarna a hatalmas forgalmú Szerencs utca mellett egy mindössze 360 nm-es telekre építkezni? Még akkor is kérdés ez, ha történetesen 13 millió forint alatt megcsíphetjük ezt a „remek lokációt”.

szerencs_utcai_telek.png

 

 

Címkék: eladó panoráma építési telek családi ház zöldövezet eladó ingatlan négyzetméter Budapest otthontérkép Budapest XVI kerület Budapest XVII kerület építési telek Budapest Budapest XV kerület Budapesti építési telkek