Mennyi az élet Pécsett?
2017.10.05. 06:00 I Törpilla von Gödöllő

Mennyi az élet Pécsett?

A baranyai megyeszékhely sem maradhat ki „Mennyi az élet?”-sorozatunkból. Pécsett egy 85 négyzetméteres lakás havi rezsije 46 500 forint körüli, egy belvárosi lakás négyzetmétere pedig 300 ezer forint. A cappuccino és a Lewis 501-es is sokkal olcsóbb, mint Budapesten.

Pécs esetében is megnéztük a numbeo.com adatait használva, hogy a legfontosabb kiadások – köztük a lakhatás, az élelmiszerek, a közlekedés vagy a szórakozás – hogyan viszonyulnak az átlagjövedelemhez. No meg persze a budapesti adatokhoz

Bár a portál által citált havi nettó 133 ezer forintos pécsi átlagjövedelem elsőre alacsonynak tűnhet, lehet, hogy ez csak az adatot szolgáltatók alacsony számának tudható be. Mindössze harmincan töltötték ki ugyanis a numbeo rubrikáit posztunk születéséig.

Mindenesetre mivel nincs más választásunk, ebből indulunk ki, de azért adalékként megjegyezzük: a KSH statisztikái szerint Budapesten a nettó átlagkereset nettó 220 ezer forint körüli, nemzetgazdasági szinten pedig az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül közelíti a 200 ezer forintot.

Nos tehát, ami a pécsi mindennapok költségeit illeti:

  • egy cappuccino 340 forint, ami több, mint 15 százalékkal olcsóbb, mint Budapesten,

  • egy átlagos menü 1250 forint,

  • a korsó sör 300 forint,

  • egy havi korlátlan fitness bérlet 6000 forint,

  • egy mozijegy 1425 forint.

Jellemzően a cipők és a ruhák is olcsóbbak, mint a fővárosban, az 501-es Lewis például több mint 20 százalékkal (14 400 forint).

Ami pedig a lakhatási költségeket illeti, egy 85 négyzetméteres lakás rezsije havonta 46 500 forint a numbeon megadott számok szerint, egy egy szobás lakás bérleti díja pedig a városközpontban 79 ezer forint.

 

Aki itt vásárolna ingatlant, az 300 ezer forintos négyzetméter áron teheti meg, a város külsőbb részeiben pedig átlagosan 140 ezer forintért. (Összehasonlításképpen: az Otthontérkép adatai szerint tavaly a kínálati átlagár 212 ezer forint volt Pécsett, az eladási pedig 2015-ben 137 ezer.)

 

Mivel mind a bérleti díjak, mind a vételár jelentősen alacsonyabb, mint Budapesten, e szempontból biztosan megéri Pécsre költözni. Az már csak hab a tortán, hogy a város gyönyörű, élhető, és a környék tele van szebbnél szebb látnivalókkal.

Meg persze különleges ingatlanokkal.

Mint ez a panorámás lakás a Mecsekoldal legszebb részén. Közel 350 négyzetméter kizárólagos használatú kert is jár hozzá. Alapterülete 74 négyzetméter, ára pedig 28,9 millió forint.

mecsekoldal.jpgKattints a képre még több fotóért!

Ez a 2 + 1 szobás 59 négyzetméteres felújított lakás a Mária utcában, patinás polgári házban eladó 18,9 millió forintért.

maria_u.jpgKattints a képre még több fotóért!

A Diósi úton már 12,5 millió forintért hozzájuthatunk egy klímás, új építésű házban lévő lakáshoz.

diosi_ut.jpgKattints a képre még több fotóért!

Pécsett tehát a perspektívák igazán vonzóak.

 

Címkék: lakás kiadó vidék panoráma kiadó lakás eladó ingatlan négyzetméter kiadó ingatlan Pécs Budapest otthontérkép eladó/kiadó