Mennyi az élet Egerben?
Eladó/kiadó
2017.09.21. 06:00 I TothGeza78

Mennyi az élet Egerben?

Új sorozatot indítunk, amelyben azt vizsgáljuk, hogy a legfontosabb kiadások (lakhatás, élelem, közlekedés) hogyan viszonyulnak az átlagjövedelemhez. Első állomásunk Eger.

Egy egrinek, ha elkezdik énekelni a mulatós slágert, hogy aszongya: "Eger városa, papok városa …" bizonyára ki fog akadni. De e remekbeszabott ének dúdolgatása helyett forduljunk is rá cikkünk valódi témájára. Ez pedig az, hogy egy-egy hazai nagyvárosban mennyibe is kerül a mindennapi élet.

Erről a dologról mindenkinek megvan a saját véleménye, de a legbiztosabb az, hogy viszonylag nagy merítésű weboldalt hívunk segítségül a fenti összehasonlításhoz. A Numbeo.com éppen erről szól, illetve erre specializálódott, Budapesten például 585 ember küldte be az adatokat a különböző jövedelmi, illetve kiadási adatokról. Kezdve egy korsó sör árától a ruhákon át, a fizetésekig, illetve a lakás bérleti díjakig.

A paradicsom és a krumpli árakat is megtaláljuk ezen az oldalon, de ígérjük, hogy nem fogjuk ezzel fárasztani a kedves olvasót. Inkább csak kiragadunk néhány kiemelt mutatót, melyek különbsége jól válaszol arra, a címben feltett kérdésre, hogy mennyi is az élet. Pontosabban mennyibe is kerül az élet?

A hazai nagyvárosok költségszintjét hasonlíthatnánk akár Bécshez, Berlinhez, Párizshoz, vagy Londonhoz, esetleg más külföldi közepes városokhoz, de a legjobb ha maradunk a klasszikus főváros - vidék összehasonlításnál.

Kezdjük a legfontosabbal, a havi nettó jövedelemmel. Egerben bőven nettó 100 ezer alatt van az átlagos fizetés, bár nyilván a kitöltők között többségben lehettek az állami alkalmazottak, vagy a kereskedelemben dolgozók … mert bár alacsonyak a bérek Kelet-Magyarországon, a közeli nagy gyárakban egy szakmunkás, vagy egy építőipari szakmunkás, ma már a környéken azért többet keres. Persze Budapesten sem tűnik magasnak a nettó 193 ezer forintos Numbeo becslés.

A jövedelemkülönbség arányaiban feltehetően stimmel, hiszen a fővárosban tényleg jóval magasabbak a fizetések. Ehhez képest egy fél literes csapolt sör, vagy egy kávé csak 50-100 Ft-tal olcsóbb Egerben, míg az élelmiszerárak nyilvánvalóan igen hasonlóak, ugyanígy a közlekedés, vagy a rezsiköltségek is. Tehát hiába szép város Eger, egy átlag ember a fővárosban sokkal jobban élhet.

De nézzük most a lakásárakat és a bérleti díjakat. Itt már könnyen elveszhet a budapesti keresetek előnye. Mert hiszen Egerben, a városközpontban kevesebb, mint fele annyiért lehet lakást vásárolni, mint Budapesten. A Numbeo számai itt: 663.000 Ft/nm Budapest belvárosára, illetve 300.000 Ft/nm Eger belvárosában.

Eger belvárosában, közepes állapotban lévő, 53 nm-es, 2 szobás lakás 16,9 millió forintba kerül. 

eger_belvaros.png

A város központjától távolabb eső ingatlanok árában már nincs ekkora különbség. Budapesten bő 380.000 Ft a külvárosi átlagos négyzetméter ár, míg Egerben a központtól távolabb, 250.000 Ft az átlag négyzetméterár.

Itt van például ez a panel lakás, amely az északi városrészben található és 51 nm-es, 1+1 szobás. Felújított állapotban (!) 11,5 millió forintért vásárolható meg. 

egri_kulvarosi_panel_lakas.png

Ugyanígy nagyok a különbségek, ha az albérleti díjakat nézzük. Budapesten 100.000 Ft alatt még rezsi nélkül sem lehet találni belvárosi lakást, ellenben Egerben 52 nm-es, 2 szobás erkélyes és bútorozott lakás 80000 forint plusz rezsiért kibérelhető. 

eger_berelheto.png

 

Címkék: lakás vidék eladó ingatlan kiadó ingatlan kiadó lakások Eger eladó lakások otthontérkép eladó/kiadó vidéki lakások vidéki ingatlanok egri eladó lakások egri kiadó lakások