Új padlót akarok! De milyet? – 1. rész
Home dekor
2017.09.04. 16:16 I galerika

Új padlót akarok! De milyet? – 1. rész

Nem cserélhetjük le a padlónkat minden évben, ezért egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy milyet válasszunk. Az esztétikum mellett természetesen a praktikum is fontos szempont, ezért most összegyűjtöttük az érveket és az ellenérveket az egyes típusok esetében.

 

milyen-padlot-valasszunk1.jpg

Kép forrása: mediastudio.me

Ma már számtalan padló közül választhatunk, így cikkünk első részében a leggyakrabban használt járólapok és faburkolatok előnyeit és hátrányait vizsgáltuk.

Járólap

A járólapok előnye, hogy viszonylag könnyű őket lerakni, strapabíróak és a tisztántartásuk is könnyű, hátrányuk, hogy hidegek, kemények, ezért a járás sem esik jól, ha sokáig kell rajtuk álldogálni vagy toporogni, ahogyan a konyhában legtöbbször szoktuk. Ennek ellenére, tisztántarthatósága és vízállósága miatt elsősorban a konyhákban és a fürdőszobákban használják.

Szép és egyszerű járólap egy Balatonlellei lakásban

milyen-padlot-valasszunk2.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

A járólapokon belül is megkülönböztetünk kerámia és kőporcelán (gres) lapokat, melyek között a lényeges különbség, hogy a greslapok alapanyagát nagy nyomáson préselik össze, és nagyon magas hőmérsékleten égetik ki, így sokkal ellenállóbbak, nagyobb a fagyálló képességük és vízfelvételük is 0,5% alatt van.

Természetesen osztályozhatjuk a járólapokat mázas, nem mázas, kültéri, beltéri, fényes, matt, kopásállóság és csúszásgátlás alapján is. A fürdőszobába mindenképp olyat válasszunk, ami nem csúszik, de nem árt, ha a konyhába is ilyet keresünk. A konyhában ezen kívül részesítsük előnyben a magas kopásállóságú típusokat.

A járólapok ára nagyban függ a minőségüktől és persze az exkluzivitásuktól is. A legtöbb barkácsáruházban 1.200,- Ft/nm-től egészen 4-5 ezer Ft/nm-ig terjedhet az áruk, de az exkluzívabb, bemutatótermekben árult darabok árának határa a csillagos ég.

Parketta

A parketta az egyik legjobb melegburkolat, amit csak szobákban lerakhatunk, hátránya, hogy szakember kell a lerakásához, és nem bírja a nedvességet. Ezen kívül egy idő után megkopik a felülete, ilyenkor újra kell csiszoltatni, ami szintén szakembert igényel. Előnye, hogy ha vigyázunk rá, és rendszeresen újracsiszoltatjuk, egy életen át kitarthat, és mégis csak természetes fából van.

Parkettázott szobák egy VI. kerületi lakásban

milyen-padlot-valasszunk3.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

A parketták között is több típust lehet megkülönböztetni, a legismertebb a csaphornyos parketta (amit halszálka mintában raknak le), ennek hátránya, hogy 22 mm vastag, ezért nem ajánlják padlófűtéses helyiségekbe. Ennek a problémának a kiküszöbölésére találták ki a lamella parkettát, ami első ránézésre ugyanúgy néz ki, viszont csak 10 mm vastag, így padlófűtés esetén is alkalmazható.

A szalagparketta elsőre olyan, mintha laminált padló lenne, sőt abban is hasonlít a laminált padlóhoz, hogy klikk rendszerének köszönhetően könnyű lerakni. A lényeges különbség azonban az, hogy fából készül. A csaphornyos parkettától pedig az különbözteti meg, hogy vékonyabb, így padlófűtéses helyiségekben is le lehet rakni, és 2-3-szor felcsiszolható.

A mozaik parketta kis lamellákból áll, leggyakrabban négyzetrácsos mintában. 8 mm-es vastagsága miatt ez a legjobb padlófűtéshez és teljes vastagságban csiszolható, így akár többször is felújítható.

Itt érdemes megemlíteni az intarzia parkettákat, amelyek az egyedi mintáknak köszönhetően igazán exkluzívak, ami az árukban is tükröződik. Míg egy hagyományos csaphornyos parkettának 8-12 ezer forint/nm ár között mozog az ára, addig a szalagparkettáknál már jóval nagyobb a szórás 6 ezer forinttól egészen 45 ezer forintig is elmehet az ára négyzetméterenként (itt jegyezzük meg, hogy az extrém drágák vagy kézzel csiszoltak vagy nagyon drága fafajtából készültek).

A mozaik parketták ára a legbarátságosabb 5 és 8 ezer forint között mozog, míg a lamella parketta 5-13 ezer forint/nm közötti áron érhető el. Az igazán exkluzív intarzia parkettákat nem kapjuk meg 17 ezer forintos négyzetméterár alatt, viszont a legdrágábbak sem nagyon haladják meg a 30 ezer forintos négyzetméterárat.

Laminált padló

A laminált padló előnye, hogy nagyon könnyű lerakni, szinte bárki házilag is meg tudja oldani, rendkívül széles szín és minta választékban kapható, miközben az eredeti fa padló hangulatát idézi. Jobban ellenáll a nedvességnek, mint a parketta, és könnyebben tisztítható. Laminált felületének köszönhetően viszonylag strapabíró, de azért össze tud karcolódni, és nem lehet felcsiszolni, hanem bizony újat kell venni, ha felülete megkopik.

Gyönyörű laminált burkolat Terézvárosban

milyen-padlot-valasszunk4.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Hátránya, hogy azért mégiscsak nagy arányban tartalmaz szintetikus anyagokat, és statikus felületének köszönhetően vonzza a port, így allergiások számára maximum annyival jobb a padlószőnyegnél, hogy könnyebben tisztítható.

További előnye, hogy laminált padlóból már gyártanak olyat, ami vizes helyiségekben is lerakható és lényegesen olcsóbb, mint a parketta. A legolcsóbbak már 1.500 Ft/nm áron elérhetőek és nem nagyon kerülnek 7 ezer forintnál többe négyzetméterenként, kivéve persze az egészen exkluzív vagy például vízálló darabokat, melyeket azért általában nem lehet a barkácsáruházakban beszerezni.

Svédpadló vagy hajópadló?

A svédpadló és a hajópadló egymáshoz nagyon hasonlítanak, előnyük, hogy fából készülnek, ugyanakkor könnyen, klikk rendszerben lerakhatóak. Jellegzetességük, hogy viszonylag nagy lapokból állnak, a leglényegesebb különbség a kettő között pedig, hogy míg a hajópadló fenyőből, addig a svédpadló keményfából készül.

A hajópadlók készülhetnek luc-, vörös-, erdei-, vagy borovi fenyőből, melyek közül a lucfenyő a legpuhább, így egyáltalán nem alkalmas olyan helyiségekbe, ahol nagy igénybevételnek van kitéve. A keményfából készülő svédpadlók pedig rendkívül jól bírják a strapát.

Másik nagyon jelentős különbség az árukban van, hiszen míg a hajópadlót már 2-5 ezer forint közötti négyzetméteráron megvásárolhatjuk, addig a svédpadló négyzetméterára 12-22 ezer forint között mozog.

Cikkünk következő részében a ritkábban használt padlóburkolatokkal foglalkozunk, és mutatunk néhány különlegességet is.

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: burkolás parketta padló svédpadló padlóburkolat járólap padlóburkolás hajópadló laminált padló home dekor greslap kerámia lap csaphornyos parketta szalag parketta lamella parketta mozaik parketta intarzia parketta