Ilyen legyen: a háztartási helyiség!
Tippek-trükkök
2017.08.01. 06:00 I galerika

Ilyen legyen: a háztartási helyiség!

Ma már elmondhatjuk, hogy a háztartási helyiség nem számít luxusnak, és egyre többen keresik az olyan lakásokat, amelyekben megtalálható, illetve egyre többen igyekeznek már meglévő otthonukban kialakítani egyet.

haztartasi-helyiseg5.jpg

Kép forrása: homebnc.com

Akár most építkezünk, akár egy kis szobát alakítanánk át háztartási helyiségnek, akár egy már meglévő háztartási helyiséget szeretnénk berendezni, álljon itt néhány ötlet, hogy egy igazán jól funkcionáló helyiséget kapjunk.

Elhelyezkedés

A legpraktikusabb, ha a háztartási helyiség közel van a fürdőszobához és a gardróbhoz is. Ez persze nem mindig megoldható, hacsak nem épp most építkezünk, és gondot jelenthet, ha több fürdőszoba és gardrób is van egy kétgenerációs vagy nagycsaládos otthonban.

lyenkor azonban könnyíthetünk egy kicsit a helyzetünkön, ha a fürdőszobában olyan szennyestartókat helyezünk el, melyek könnyen mozdíthatóak. Ebben a csopaki családi házban ezt remekül megoldották, ráadásul a mosdópult alatti helyet is jól kihasználták.

haztartasi-helyiseg1.jpg

Érdemes megnézni az egész házat. Kattintson a fotóra!

Vízelvezetés

Az elhelyezkedés természetesen nemcsak azért fontos, hogy könnyebb legyen a szennyes és a tiszta ruhákkal közlekedni, hanem azért is, hogy a háztartási helyiségben megoldott legyen a víz bevezetése és az elvezetése is. Ezért célszerű azt a fürdőszoba közelében kialakítani, vagy ha erre nincs lehetőség, a konyha vagy a kazánház mellett is praktikus lehet az elhelyezése. Ebben a Cserszegtomaji családi házban például a háztartási helyiség ott kapott helyet, ahol a bojlert is elhelyezték.

haztartasi-helyiseg2.jpg

Érdemes megnézni az egész házat. Kattintson a fotóra!

Mekkora legyen?

Alapvetően nincs szükség nagy helyiségre, de egy mosó- és szárítógép, egy mosdókagyló és egy szárító mindenképp férjen el benne. Ezenkívül nem árt, ha marad helyünk vasalni is, és marad még némi tárolóhelyünk. Ha szűk a hely, érdemes a mosó- és a szárítógépet egymás tetejére tenni, a szárítást pedig egy felhúzható-leengedhető fregolival megoldani. Arra azonban ügyeljünk, hogy mindenképp mély, és széles mosdókagylót válasszunk, és lehetőleg pultba építsük be, hogy mellette is legyen hely pakolni.

Ez a háztartási helyiség például nem nagy, mégis nagyon praktikus, itt fregoli helyett egy falra szerelhető, kinyitható-összecsukható szárítót választottak.

haztartasi-helyiseg3.jpg

Kép forrása: naomiday.com

Tárolás

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy a háztartási helyiségben a takarításhoz szükséges eszközökön kívül nem akarunk majd semmit sem tárolni, egy idő után észrevesszük majd, hogy sok minden itt szaporodott fel, így nem árt sok tárolóhelyet kialakítani. Ha szűk a hely, akkor használjuk ki egy faltól-falig, padlótól a mennyezetig érő beépített szekrénnyel, ahogyan ebben a Rácalmási családi házban is tették.

haztartasi-helyiseg4.jpg

Érdemes megnézni az egész házat. Kattintson a fotóra!

Könnyű tisztántarthatóság

A háztartási helyiséget, csakúgy, mint más vizes helyiségeket, célszerű csempével és padlólappal burkolni, illetve bútorokból is olyanokat választani, melyeket könnyebb tisztán tartani.

Ha semmiképp nem tudunk külön helyiséget kialakítani

Ha nincs egy olyan helyiségünk, amit külön erre a célra használhatnánk, de mondjuk elég nagy a konyhánk vagy a fürdőszobánk, akkor innen is leválaszthatunk egy sarkot. Ilyenkor azonban ügyeljünk arra, hogy olyan legyen a kialakítása, hogy mindig rendet tudjunk tartani, mert jobban szem előtt lesz majd.

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: konyha felújítás fürdőszoba háztartási helyiség tippek-trükkök praktikus kialakítás