Ablaktalan a szobád? Ne csüggedj, itt a megoldás!
2017.07.21. 06:00 I galerika

Ablaktalan a szobád? Ne csüggedj, itt a megoldás!

A háború után a nagypolgári lakások felszabdalása, illetve az utólag kialakított vizesblokkok rengeteg rossz elosztású lakást hagytak ránk, néha bizony ablak nélküli helyiségekkel is, a szuterén szinteken kialakított lakásokról már nem is beszélve.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre1.jpg

Kép forrása: squarefootindiablog.com

Aki ma Budapesten szeretne lakást vásárolni, az egekig emelkedő ingatlanárak miatt, nem válogathat, és minden bizonnyal nem ússza meg kompromisszumok nélkül. De mit tegyünk, ha anyagi lehetőségeink miatt, csak olyan, egyébként viszonylag jó állapotú lakást engedhettünk meg magunknak, melynek valamelyik kisebb szobája, esetleg a konyhája ablaktalan?

Van néhány ötletünk, amelyekkel ezekből a helyiségekből is ki lehet hozni a maximumot!

Tükrök

Egy nagy tükör nemcsak tágítja a teret, hanem a fényt is visszaveri, és olyan hatást kelthet, mintha egy ablak lenne. Kifejezetten alacsony belmagasság esetén érdemes a lehető legnagyobbat választani, ilyenkor azonban ügyeljünk arra, hogy ne közvetlenül a mennyezet alatt, hanem 10-15 cm-rel lejjebb érjen a felső széle. Ebben a konyhában például egy tükör és az üvegezett konyhaszekrény pótolja az ablakok hiányát.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre2.jpg

Kép forrása: kdhamptons.com

Fehér falak

A fehér falak szintén tágítják a teret, így kevésbé lesz bezártság érzetünk egy ablak nélküli helyiségben, ugyanakkor a mesterséges fényt is úgy verik vissza, hogy közben természetes fény hatását keltik. Az ilyen helyiségekben célszerű a mennyezetet is ugyanolyan fehérre festeni, és nem érdemes egy falat más színnel kiemelni. Fókuszpontnak használjuk inkább a bútorokat.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre3.jpg

Kép forrása: etsystatic.com

Egy hatalmas kép a falon

Egy nagy kép, fehér kerettel, fehér háttérrel például remek fókuszpont lehet, és optikailag az ablakot is helyettesítheti, illetve remek opció lehet azok számára, akik nem szeretik a teljesen fehér falakat. De jó megoldás lehet több kisebb kép is, ami egy képet mozaikszerűen ábrázol, különösen, ha a képen egy természetfotó látható. Ebben az óbudai lakásban például a három fehér keretes kép teljesen olyan, mintha három ablak nyújtana kilátást egy fás, parkos udvarra.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre4.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Nagy üvegezett ajtók

Egy ablaktalan helyiségbe általában a szomszédos helyiségekből szoktak egy kis fényt juttatni. Ha konyháról van szó, ezt megtehetjük a két helyiség egybenyitásával is. De aki idegenkedik az amerikai konyhától, vagy például egy hálószobát szeretne természetes fénnyel megvilágítani, annak az üvegezett ajtók jelenthetik a megoldást.

Ha tehetjük, válasszunk minél nagyobb, kétszárnyú ajtót, ahogyan ennek a VII. kerületi lakásnak a gyerekszobájában is tették.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre5.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

De nagyon szép ennek a kelenföldi lakásnak a hallban berendezett étkezője is, mely az üvegezett ajtón keresztül a világos nappaliból kap természetes fényt.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre5_2.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Üvegfalak

Természetesen, ha épp oda nem szeretnénk ajtót tenni, amerről a fényt beengednénk a helyiségbe, akkor megtehetjük mindezt üvegtéglából készült fallal, belső ablakokkal, ha nem szeretnénk, hogy be is lehessen látni, akkor akár homokfúvott ablakokkal, vagy felső, bevilágító ablakokkal.

Átlátszó mennyezet

Ha egy alagsori helyiségbe szeretnénk fényt juttatni, és a felette lévő helyiség is a mi lakásunkhoz tartozik, próbálkozhatunk az üvegből készült mennyezettel/padlóval is.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre12.jpg

Kép forrása: homecaprice.com

Rejtett világítás

A legjobb, ha álmennyezetbe süllyesztett rejtett világítást alkalmazunk, de a polcokba beépített rejtett világítás is jól jöhet ilyen helyiségekben. Ha pedig a konyhának nincs ablaka, a felsőszekrény alatti világítás nemhogy hasznos, hanem elengedhetetlen.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre13.jpg

Kép forrása: gkdes.com

Függönyök a teljes falon

Ha egy szuterén helyiségben épphogy csak egy kis felső ablak van, akkor is érdemes, hosszú, földig érő függönnyel befüggönyözni. Ha pedig egyáltalán nincs ablak, akkor is be lehet függönyözni egy egész falat, mintha ablak lenne mögötte.

otletek-ablak-nelkuli-helyisegekre14.jpg

Kép forrása: hgtvhome.com

Címkék: függöny lakberendezés mennyezet rejtett világítás üvegfalak