Amikor az óceán a nappalid kövét nyaldossa
2017.07.15. 06:00 I Törpilla von Gödöllő

Amikor az óceán a nappalid kövét nyaldossa

A tehetősek villáiban a kerti úszómedencéből kilépve egyszercsak minden átmenet nélkül a nappaliban, a bárpult mellől felállva pedig a tengerparton találjuk magunkat. Ma már egy szimpla terasz vagy egy úszómedence korántsem elegendő extra, ha luxusingatlanokról van szó. A luxurydefined.com végigvette, hogyan lehet kimaxolni a szabadtéri megoldásokat. Szabadság, levegő, tér és dizájn a köbön.

Az elmúlt években egyre fontosabb követelmény lett a luxusingatlanok esetében, hogy a belső és a külső tér lehetőség szerint szinte észrevétlenül adja át a helyét a másiknak. A tehetősek villáiban a kerti úszómedencéből kilépve egyszercsak a nappaliban, a bárpult mellől felállva pedig minden átmenet – ajtó, folyosó használata – nélkül a szabad ég alatt fekvő teraszon találjuk magunkat.

Mindez ma már nem extra, hanem csaknem alapkövetelmény.

A Christie’s International Real Estate Affiliate hálózatának szakértői összegyűjtöttek néhány érdekes, ám annál fontosabb trendet ezekkel a speciális kültéri megoldásokkal kapcsolatban.

fourseason2_copy.jpg

A kulcsszó: átmenet. Az ugyanis nem kell. Forrás: luxurydefined.com

Floridában például terjednek az olyan négy évszakos kültéri nappalik, amelyek origójában a tűz – azaz valamilyen kandalló – található. Az, hogy ezek a helyiségek az év minden hónapjában használhatóak legyenek, természetesen olyan enyhe időjárást feltételez, amilyen Arizonában, Texasban vagy éppen Kaliforniában jellemző.

Egyre népszerűbb megoldás a medencék környékén a privát oázisok, az ún. kabanák alkalmazása is. Itt egy térben több funkció egyesül: a vízben a sport, a parton – a fedett vagy félig fedett konyhai, illetve bár részben – az étkezés és a frissítők fogyasztása, míg a nyugágyakon a pihenés.

poolside4_copy.jpgKabana. Több funkciós tér, avagy privát oázis. Forrás: luxurydefined.com

A karibi és a kaliforniai partvonalon elterjedt dizájnt alapul véve jött divatba a tengert vagy óceánt a lakás részévé alakító építkezés. A szobák egy vagy több fala hiányzik, így a belső és a szabad tér azonnal eggyé válik.  

blended_indoor_outdoor_copy-1.jpg

A nappaliból egyenesen a tengerbe sétálhatunk. Forrás: luxurydefined.com

Colorado, Wyoming és a Montana fenséges hegyvonulatait csodálva ötölhették ki az építészek és lakberendezők, hogy az étkezőt helyezzék egyenesen a szabadba. A forma- és anyagválasztás ezerféle lehet, a lényeg azonban mindig ugyanaz: ne terelődjön el a figyelem a természet monumentalitásáról.

dining_alfresco2_copy.jpg

A monumentalitásra panorámás. Forrás: luxurydefined.com

New York, New Jersey és Connecticut államban a tavakat, erdei vízeséseket, folyókat imitáló medenceépítés látszik trenddé válni – számoltak be tapasztalataikról a Christie’s International Real Estate Affiliate hálózatának szakértői.

nextgenpool_copy.jpg

Csak természetesen. Forrás: luxurydefined.com

Arra is felhívták a figyelmet: legyen szó bármelyik különleges kültéri megoldásról, mindenhol rendkívül fontos szerepet kapnak a magas minőségű, az átmenetet észrevétlenül és minél természetközelibb módon megteremtő bútorok, anyagok, kiegészítők.

designer_flourishes_copy.jpg

Pompás kilátáshoz pompás anyagok dukálnak. Forrás: luxurydefined.com

Címkék: exkluzív lakás luxus trend panoráma luxuslakás otthontérkép luxus lakások luxus nyaraló