Meddig tartson a csempe, egy hagyományosnak cseppet sem mondható konyhában?
Tippek-trükkök
2017.07.03. 06:00 I galerika

Meddig tartson a csempe, egy hagyományosnak cseppet sem mondható konyhában?

Konyha csempézésnél mindig felmerül a kérdés, hogy mettől-meddig tartson a csempe. Előző cikkünkben már körbejártuk az egyszerűbb eseteket, most nézzük, mit tehetünk, ha a konyhánk kicsit különlegesebb.

Félszigetek, pultok

A félszigetek, pultok mindig külön problémát jelentenek. Ha egy félsziget felett már nincs felső szekrény, felmerülhet a kérdés, hogy a felső szekrény vonalában hagyjuk-e abba a csempézést, vagy vigyük ki egészen a félsziget széléig. Ilyenkor a felső szekrény vonaláig érdemes csempézni, de ha a félsziget felett nyitott polc, van célszerű a félsziget széléig burkolni.

konyha-csempezes2_1.jpg

Kép forrása: connaughtkitchens.com

Egy konyhát az étkezőtől vagy nappalitól elválasztó pult, térelválasztó fal esetében felmerülhet, hogy ezt a kis faldarabot, a konyhai oldalon csempézzük-e, esetleg lecsempézzük-e a pult szélességét adó kis falrészt is. Ha a pult előtt is konyhaszekrény áll, és a pult a szekrénynél magasabb, a könnyebb tisztántarthatóság érdekében mindenképp csempézzük le a szekrény és a pult közé eső falrészt, ha nem áll előtte szekrény, akkor pedig az egész falat ugyanezen okból.

Ebben a VII. kerületi lakásban például a két szekrény közötti falrész a munkalappal azonos burkolatot kapott, a pult alatti részt csempével burkolták, míg a pulttal szemközti, szekrény nélküli falat egészen a mennyezetig csempézték.

konyha-csempezes2_2.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

A pult szélességét adó keskeny falrész már fogósabb kérdés. Először is vegyük számításba, hogy mekkora az esélye annak, hogy erre a falrészre valami rácsapódjon, illetve nézzük meg, mi van a szemközti oldalon, ott hol ér véget a csempézés, és ezek alapján döntsünk. Ha a pulthoz boltív és oszlop is tartozik, az természetesen tovább bonyolítja a kérdést.

Különleges formájú csempék

A különleges, például hatszög formájú csempék lehetővé teszik, hogy a csempézés ne egy vonalban fejeződjön be akár vertikálisan, akár horizontálisan, így a csempe és a fal határai akár össze is mosódhatnak, ahogyan az alábbi képen is látható.

konyha-csempezes2_3.jpg

Kép forrása: casaydiseno.com

Tetőtéri konyhák

A tetőtéri konyhák csempézése szintén nem egyszerű feladat. A ferde fal alatt természetesen érdemes annak aljáig csempézni. Illetve a ferde fallal határolt falon célszerű a vonal mentén, ferdére vágott csempékkel burkolni. De a tetőtéri ablakoknál vihetjük a csempét akár az ablak aljáig is, ahogyan az alábbi képeken látható.

konyha-csempezes2_4.jpg

A ferde fal melletti részen pedig kipróbálhatjuk, a különleges formájú csempéknél leírtakat, azaz, hogy a csempét nem visszük ki a fal széléig, hanem összemossuk a csempe és a festett fal határait.

Tetőtéri konyha a II. kerületben

konyha-csempezes2_5.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Fali panelek

De mi van akkor, ha nem csempéznénk, hanem inkább fali paneleket használnánk? Ezeket, igaz bizonyos határokon belül, de méretre is készíttethetjük (igen borsos áron), illetve alacsonyabb áron, nem az általunk választott, előre gyártott darabokhoz is hozzájuthatunk.

konyha-csempezes2_6.jpg

Kép forrása: dekoorklaas.ee

Hátrányuk, hogy csak konyhaszekrénynél mutatnak, tehát a konyha többi részét nem érdemes velük burkolni. Illetve ha az előre gyártott darabokat választjuk, nem biztos, hogy pont akkorák lesznek, amekkorát szeretnénk.

Magasabb darabokat, mint az alsó és felső szekrények közötti távolság, természetesen nincs értelme venni, de ha alacsonyabbat találunk, mint amekkorára szükségünk lenne, remekül kiegészíthetjük, hozzá passzoló csempével is.

 

 

Több mint 100 ezer ingatlan egy helyen (X)

Címkék: konyha burkolás csempe félsziget konyhaszekrény csempézés konyhapult konyhafelújítás tippek-trükkök konyha csempézés tetőtéri konyha különleges csempék fali panelek