Negyven milla, na ne má'...
ELADÓ/KIADÓ
2017.07.01. 06:00 I TothGeza78

Negyven milla, na ne má'...

Bár én személy szerint sohasem fogom megérteni, rengetegen azonban szinte betegesen vonzódnak az új, vagy legalábbis a nagyon újszerű lakásokhoz. Ha két-három gyerek is költözne, vagy ennyit szeretne vállalni a szép összegű CSOK-ért (vagy amúgy is) egy jól kereső fővárosi család, akkor bizony 30-35 millió alatt csak olyan környékeken, vagy olyan külső kerületekben lesz új lakás ahová nem szívesen költözik a jó érzésű átlagcsalád, még akkor sem ha új, vagy újszerű az a lakás.

Nézzük azonban a menőnek számító angyalföldi új, vagy újszerű kínálatot. Találtunk is egy Petneházy utcában lévő, 75 nm-es, belső két szintes, 1+3 fél szobás tágas lakás 2004-ben épült házban, 40 millióért. Az egyetlen hátránya, hogy az épület legfelső szintjén található.

petnehazy_uj_lakas.png

Ha tehát a nappali mellett három, használható méretű szobácskát is szeretnénk, rögtön a 40 milliós árcédulák figyelnek be. Mert hát 70 négyzetméter felett jön ki az 1+3 szoba igazán és a félmilliós négyzetméterár sajnos ma már ritka az újszerűek közt is, nemhogy az új lakásoknál. Akad persze, de az valahol az isten háta mögött, épp a város határán lesz.

Budapesten, Káposztásmegyeren, 2002-ben épült társasházban 74 nm-es, 2+1 szobás III. emeleti lakás 31,9 m forint. Igaz új építésű – ennek is már 15 éve – lakásról van szó, de a város szélén található, ahonnan a metró is csak buszokkal közelíthető meg.

kapmegyeri_tarsashaz.png

Nem lenne egyszerűbb kicsit kijjebb költözni? Dunakeszi, Göd vagy még Sződliget sincs a világ végén, és 30-35 millióért már jóval nagyobb 90-120 négyzetméteres újszerű sorházak is akadnak. Ha szerencsénk van, olyat is találunk, ami közel lesz a zónázó vasúthoz, azaz 5-8 kilométerrel kijjebb leszünk, mint Káposztásmegyer széle, ám percben (ami a légyegesebb) akár 10-20 perccel is közelebb (!) leszünk a városhoz, ha nem a buszunk járja be „Tolnát és Baranyát”.

Lényeges árkülönbséget mutat az alábbi példa is. Gödön, kertvárosi részen található ez a 100 nm-es sorházi lakás, amely belső két szintes, 1+3 szobás és szép állapotú. A lakáshoz szép kis kert is tartozik és pár perc sétával elérhető a vasútállomás (lényeges infó, annak aki Budapestre jár dolgozni), illetve a ház a 2-es főút mentén található, ezáltal autóval is könnyen bejutunk a fővárosba. Az ár 26,5 (!) millió forint. 

godi_sorhaz.png

Ugyanis a város vagy a metró közelségét és a jó szomszédságot bizony meg kell fizetni, igaz ez „vidéki” agglomerációban is, vagyis drágább a közlekedéshez, boltokhoz, központhoz és iskolákhoz-rendelőkhöz közelebbi lakás, de közel sem annyival, mint Pesten. Egy családnak ráadásul általában kényelmesebb, élhetőbb is az agglomeráció. És legalább a lakásban sem kell nyomorogni, a sorház kertje pedig nem akkora, hogy túl sok munkát, kötelezettséget adna.

 

Címkék: lakás agglomeráció sorház kiadó lakások Budapest Göd eladó lakások Káposztásmegyer otthontérkép eladó/kiadó eladó sorház Budapest IV kerület eladó budapesti lakások eladó új építésű lakás Budapest XIII kerület Budapest Angyalföld eladó új lakások Káposztásmegyer új építésű lakások kiadó sorház