Ökotudatos elvonulás a Tisza-tóhoz
ELADÓ/KIADÓ
2017.06.30. 06:00 I TothGeza78

Ökotudatos elvonulás a Tisza-tóhoz

Aki még nem fedezte fel magának a környéket, az a Tisza tó mellett sokszor csak a legnagyobb települést, Tiszafüredet ismeri. Most mutatunk pár alternatívát a legolcsóbb, vidéki elvonulásra alkalmas, tó közeli ingatlanokból.

Aki nyugalomra vágyik és a környéken nézelődik, annak remek lehetőséget jelentenek a Tisza-tó melletti kisebb települések is, nem csak Tiszafüred. Aki nem tudná: méretét tekintve a Kárpát-medence második legnagyobb állóvize a Tisza-tó, mely 27 kilométer hosszan nyúlik el. Bár területe csak egyötöde a Balatonnak, de közel ötszöröse a Velencei-tónak. Elképesztő a madárvilág és a környezet szinte érintetlen.

A tó persze egy mesterséges vízfelület, felduzzasztását a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé. A tó fontos szerepet játszik a Körös-völgy vízhiányának enyhítésében és ellátja a kiskörei vízi erőművet, de szabadidős programokat is ad: a legdélebbi része, az Abádszalók, ahol a Tisza-tó Strand működik.

Az ez utóbbihoz közeli ingatlanokra még egy későbbi részben visszatérünk, de nézzük most a tavi ökoturizmus igazi bástyáját, Poroszlót, ahol persze nem csak a különleges madárvilágot, de a csónakázást, sőt az ingyenes strandolást is ki lehet próbálni. A Balatonhoz képest persze a környék kiépültsége még nem olyan magas szintű, de akad, aki éppen ezt keresi, és nem szereti a tömeget vagy a felesleges magamutogatást, ami a magyar tenger partján sok helyütt jellemző.

A Balatonhoz képest a különbséget jól mutatják az árak! A legolcsóbb, igaz eléggé romos, ház, nagy telekkel mindössze 1,6 millió forintba kerül Poroszlón – ingatlan boom ide vagy oda. Van a környéken pár romos ház, ráadásul a Tiszapart is messzebb esik, de legalább a cím kellemes: Boldogjövő út 16 ....

poroszlo_paraszthaz.png

A Tisza-tóhoz jóval közelebb, attól csak 300 méterre van a Napsugár út 10.-ben egy klasszikus „óccsóó” nyaraló. Egy lakókocsi köré faház-féle lett odaépítve (brrrr.), de van egy alap is, amire esztétikusabb épületet is felhúzhatunk. Mondjuk a belseje egész kellemes – már legalábbis ebben a négymilliós árkategóriában, és lehet akad olyan, aki külsőleg is megbarátkozik vele...

nyaralo_poroszlo.png

Hatmillióért egyben lévő (persze pepecselést igénylő) ingatlan is akad. Mint látható nem egy kastély, de talán azért jobb, mint a lakókocsis változat.

poroszlo_csaladi.png

De ne legyünk kicsinyesek, dobjunk rá még fél- egymilliót, vagy alkudjunk bátran, és vegyük meg az egyik szép állapotú (legalábbis a képeken) kétablakos, de tágas Kádár-kocka valamelyikét. Például ezt. 

poroszlo_kadar.png