Csempézzünk konyhát! De mégis mekkora szakaszon?
Tippek-trükkök
2017.06.21. 09:32 I galerika

Csempézzünk konyhát! De mégis mekkora szakaszon?

Csak a konyhaszekrénynél, vagy az egész konyhát körbe? Csak két szekrény között vagy padlótól a mennyezetig? A konyha csempézés örök dilemma, de az, hogy milyen bútoraink vannak, amerikai konyhás-e a lakásunk, és mennyi pénzünk van rá, alapvetően meghatározza, mettől-meddig tartson a csempe a konyhában.

konyha-csempe1.JPG

Kép forrása: hasaplace.com

Amerikai vs. hagyományos konyha

Egy amerikai konyhás lakásnál egyértelmű, hogy csak ott csempézünk, ahol konyhaszekrény is van, egy különálló konyhánál azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ha szűkösek a kereteink, érdemes csak a konyhaszekrénynél csempéznünk, míg ha az a legfontosabb, hogy könnyen tisztán tartható legyen, akkor akár az egész konyhát is körbeburkolhatjuk.

Amerikai konyhás lakás ízléses csempével Győrben

konyha-csempe2.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Csak a két szekrény között?

Felmerülhet az a kérdés is, hogy csak a két szekrény között, vagy a padlóig, esetleg fölfelé, a felső szekrények alsó vonala felett is csempézzünk-e. Egy beépített gépekkel rendelkező, faltól-falig konyhaszekrénynél egyértelmű a kérdés. Ha azonban például szabadon álló gáztűzhelyünk van, a tűzhely körül mindenképp érdemes a padlótól egészen a szagelszívó alsó vonaláig vinni a csempét.

Határ a csillagos ég?

Vagy legalábbis a mennyezet. Ma már nem jellemző, hogy a felső szekrények alsó vonala egybe essen, a szagelszívó alja pedig biztos, hogy magasabban van, mint a szekrényeké, de akár ablakok, ajtók, nyitott polcok is megbonthatják a teret, ami felvetheti a kérdést, hogy felfelé meddig haladjunk a csempézéssel. Ha a könnyű tisztíthatóság a szempont, akkor mindenütt a felső szekrények, polcok aljáig kell érjen a csempe, szagelszívónál pedig annak az aljáig, így nem lesz ugyan egy vonalban a csempe felső szintje, de ettől még nagyon jól mutat majd.

Egy közbeékelődő ablak esetében mindenképp érdemes az ablakpárkány aljáig csempézni, de ha az ablak alatt is konyhaszekrény van, csempézhetünk az ablak mellett is a felső szekrény vonaláig. Ebben a II. kerületi lakásban például ilyen mutatós megoldást választottak.

konyha-csempe3.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

A csempe természetesen a mennyezetig is érhet, ezzel, bár költséges ugyan, hihetetlen drámai hatást lehet elérni, de kizárólag egy falon elhelyezkedő konyhaszekrénynél próbálkozzunk vele, L és U-alakú elrendezésnél ugyanis nem mutat majd. Azokban a konyhákban viszont, ahol nincs felső szekrény vagy csak nyitott polcok vannak kifejezetten mutatós, akárcsak ebben az V. kerületi lakásban, még L-alakú elrendezés mellett is.

konyha-csempe4.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Oldalról nézve

A konyhaszekrény persze oldalról nézve sem egyforma széles, hiszen az alsószekrényeknek nagyobb a mélységük, így felmerülhet a kérdés, hogy az alsó vagy a felső szekrény vonaláig csempézzük-e a falat. A válasz: természetesen az alsó szekrény vonaláig, de ha pont azon a falon van egy ajtó vagy egy ablak, akkor érdemes ennek vonaláig csempézni, lefelé természetesen egészen a padlóig.

Íme, egy jó példa arra, amikor a csempét egy ablak miatt mégsem visszük ki az alsó szekrény vonaláig.

konyha-csempe7.jpg

Kép forrása: harveyjones.com

Kis konyhákba

Ha valahol, akkor a kis konyhákban igazán jól mutat, ha nem csak a konyhaszekrénynél, hanem az egész konyhában teljesen körbe csempézzük a falat. Ezt a picike konyhát például teljesen körbecsempézték, és a végeredmény szuper lett.

konyha-csempe5.jpg

Kép forrása: freshdesignpedia.com

Nagy konyhákba

Nagy konyhákat teljesen körbecsempézni nem csak költséges, de nyomasztó is lehet. Ilyenkor igaz az, hogy a kevesebb néha több, ezért csak a konyhaszekrénynél csempézzünk, és itt lehet kipróbálni a mennyezetig történő csempézést is.

Ha pedig az étkezőasztal vagy egy étkezőpult is itt kapott helyet, akkor ezt a részt is ki lehet csempézni, de használhatunk más burkolatot is, a fal védelmére, mint például terméskövet, rusztikus konyhákba bontott téglát, esetleg lambériát, vagy akár 3D falpanelt is.

Ebben a konyhában például egy étkezőasztal is helyet kapott, de a falat csak a két szekrény között burkolták csempével.

konyha-csempe6.jpg

Kép forrása: magnet.co.uk

Ha nagyon nagy a belmagasság, akkor pedig érdemes sötétebb csempét használni, felette a falat pedig világosabbra festeni.

Ha a konyhaszekrény a fal közepén ér véget

Főleg amerikai konyhás lakásokban fordulhat elő, hogy a konyhaszekrény nem faltól-falig ér, hanem valahol középen ér véget, ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy meddig csempézzünk. Régebben azonos szélességű alsó szekrényekhez azonos szélességű felső szekrény járt, ma már azonban előfordul, hogy az alsó és felső szekrények szélei nem egy vonalban végződnek.

Akárhogy is, de ilyen esetben igyekezzünk úgy választani, hogy legalább az utolsó szekrények szélei egy vonalban legyenek, és idáig hozzuk a csempét is.

Ezek még viszonylag egyszerű esetek voltak, cikkünk következő részében megnézzük, mit csináljunk a félszigetekkel, a tetőtéri konyhákkal, és mi van, ha inkább a falburkoló paneleket választanánk.

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: konyha burkolás csempe konyhaszekrény amerikai konyha csempézés konyhafelújítás tippek-trükkök kis konyha nagy belmagasság konyha csempézés nagy konyha