Mit kapsz 10 millióért Budán?
ELADÓ/KIADÓ
2017.06.18. 06:00 I TothGeza78

Mit kapsz 10 millióért Budán?

A címben feltett kérdésre ma már nagyon egyszerű és rövid a válasz: semmit! Ám 11-13 millió forintos irányár környékén minigarzon vagy Békásmegyeri, normál méretű (persze felújítandó) lakás azért már akad. Nézzük, milyenek.

Buda az Buda, tartja a pofonegyszerű mondás. És aki ragaszkodik a Duna jobb partjához a fővároson belül, annak bizony nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Most viszont merész vállalkozásba fogunk: célunk, hogy az ingatlanár robbanás után, normálisnak mondható, épeszű kompromisszumot jelentő, nem önkormányzati és nem árverezett lakást találjunk bő tízmillió forint körül a Budai oldalon.

Békásmegyer nem Buda, mondják sokan, és ebben van is némi igazság, hiszen a Bel-Budához vagy éppen az elegáns budai zöldövezethez túl sok köze nincsen a környéknek. Az is igaz, hogy nem is egészen dél-pesti a miliő. Valahogy a budai munkásemberek és középosztálybeliek mégis mások, mint a kétes pesti kerületekben lakó panel-egzisztenciák – senki ne vegye magára, én is dél-pesten és Kőbányán nőttem fel, csak úgy nagy átlagban mondom.

Ezt igazolják maguk az árak is: míg Csepelen vagy Kőbányán akad pár panel tízmillió körül, addig persze tízmillióért Békásmegyeren csak önkormányzati lakást látni. Van viszont 12,9 milliós irányáron egy egészen élhető – persze alaposan felújítandó – egyszobás panel. Egy 15 emeletes torony VII. emeletén ugyan, de legalább van tágas loggia és a hegyekre néz a szoba. Ez azért is fontos mert „Békamegyó” hegy felőli oldalán van a pecó, ami alaphangon 10-15 százalékkal többet szokott érni, mint a Duna felőli oldal. Ugyanakkor tartalékolnunk kell némi pénzt a felújítására, még abban az esetben is, ha majd ki szeretnénk adni. 

bekamegyo_32nm.png

A XXII. kerületben kevés az olcsó panel, így ott nem találtunk jó árú lakást, a XI. kerület, Újbuda belső részén viszont van egy használható lakás, viszont azért kellően nagy kompromisszumokkal együtt. A legvonzóbb az ára, hiszen fix 11 millió forint, viszont csupán 16 négyzetméteres, földszinti és udvari (a nap feltehetően csak nyáron pár hónapig süt be). A fő gond, hogy a XI. kerület legproblémásabb részén, azok közül is a legzűrösebb házak egyikében van a lakás. Íme:

ujbuda_minigarzon.png

Van viszont 7 négyzetméteres fekvőgaléria, így kiadási céllal nem rossz befektetés, viszonylag gyorsan visszahozhatja az árát. Az viszont kérdéses, hogy a kompromisszumos épület és adottságok miatt az értéknövekedése lépést tart-e egy jobb adottságú, persze 15 millió körül vagy afelett kínált kis lakásokkal.

A következő példánk egy pici 27 nm-es lakás a Sashegy lábánál. Lokációját tekintve sokkal jobb adottságú, mint a fenti példa, de a lakás „kedvező” ára mindenképp annak tudható be, hogy a lakás teljesen tetőtéri, tehát a hasznosítható felület jóval kisebb, mint 27 nm.

sasad_tetoteri.png

Nagyon vállalkozókedvűeknek ajánlott – akik szeretik a felújítandó kihívásokat – a következő példánk, egy Fehérvári úti panel lakás, amely 1+1 szobás, 33 nm-es. A nyílászárók cseréje megtörtént, de a távfűtés miatt magas rezsivel kell számolnunk. Az ár abszolút tükrözi a teljes gondoskodás igényét.

fehervari_uti_panel.png

Címkék: lakás panellakás felújítandó minigarzon Budapest Újbuda Buda garzon lakás Békásmegyer Sashegy otthontérkép felújítandó lakások eladó/kiadó kiadó budai lakások eladó budai lakások Békásmegyer Duna felőli oldal Budapest III. kerület tetőtéri lakások Budapest XI kerület