Rohamozzák a diákok az albérleteket
2017.06.09. 06:00 I Törpilla von Gödöllő

Rohamozzák a diákok az albérleteket

Nem érdemes nyár végére hagyni a lakáskeresést az egyetemek környékén és a diákok által hagyományosan preferált városrészekben – például a XIV. kerületben.

„Jönnek megint, a szüleik is jönnek!” – zsémbel Lili, a hatvan körüli közös képviselő egy Örs vezér tértől pár száz méterre található négyemeletes körfolyosós ház belső kertjében állva, cigivel a kezében. „Nem telik el nap, hogy valaki be ne csengetne, hogy nincs-e kiadó vagy eladó lakás a házban. Dobálják a szórólapokat is. Ez van minden tavasszal. Április-májusban kezdődik, aki meg augusztusban ébred, annak már nem jut” – magyarázza.

keys_1.jpg

A kulcs az időzítés! Forrás: Pinterest

Zuglóban ott a BKF (immár Metropolitan Egyetem), a szomszéd kerületben a Külker (immár Budapesti Gazdasági Egyetem), de innen vagy ezen a részen át járnak a diákok a kőbányai oktatási intézményekbe, a Klinikák környékére és a gödöllői Szent István Egyetemre is HÉV-vel. Sokan a Puskás Ferenc Stadiontól indulnak haza vidékre busszal hétvégénként a szemeszterek alatt, mások a Keletiből.

A XIV. így is, úgy is jó helyen van. Ez meg is látszik az árakon: 100-200 ezer forint közötti értékre kell számítani havonta. dorozsmai.jpg

Kattints a képre további fotókért!

 

Ezt a Dorozsmai úti 40 négyzetméteres új építésű lakást cirka fél milliós befektetéssel már meg is szerezheti valaki a csemetéjének: a kaució a szokásosnak mondható 2 havi, plusz az első lakbér (3X140.000 Ft), ezen felül számolni kell a szükséges bútorok beszerzésével vagy az otthoniak felszállításával Budapestre. Bár a felsoroltak nagy része egyszeri költség, havonta kell számolni a közös költséggel (12.600 Ft) és a rezsivel (ez télen, a hirdetés alapján legalábbis 20 ezer Ft körüli összeg). Ha ketten költöznek, nézzük csak... Ki is jönnek havonta (140+12+20)/2, azaz 86 ezer forintból. Utazás, étel és tankönyvek nélkül.

Persze a legnagyobb buli ma is minél többen összeköltözni – és a megoldás költségszempontból sem utolsó. A Hungária körút-Kerepesi út határolta térségben alig találtunk viszont 100 négyzetméternél nagyobb kiadó lakást, ahová hat vagy több egyetemista beköltözhetne.

Pedig egy ilyen herminamezői 3-szobásban életre szóló buli lehet minden szemeszter, és még a lakhatási költségek is drasztikusan csökkenthetők.

nagy1_2.jpg
Kattints a képre további fotókért a lakásról!

Úgyhogy semmiképpen nem érdemes nyár végére hagyni az albérletkeresést az egyetemek környékén és a diákok által hagyományosan preferált városrészekben. Hiszen ahogy kollégiumi férőhely, úgy lakás sem lett lényegesen több, egyre többen érkeznek viszont vidékről dolgozni a fővárosba – és foglalják el a jó minőségű és felszereltségű ingatlanokat.

Címkék: kiadó lakás Budapest Zugló otthontérkép albérlet Zugló