Atyaég, te a Havannán laksz!?
ELADÓ/KIADÓ
2017.06.09. 13:58 I TothGeza78

Atyaég, te a Havannán laksz!?

Megnézzük Pest két legolcsóbb telepének a Havannának és Kőbánya Újhegynek a legolcsóbb paneljeit. Ne reménykedjünk: tízmillió, sőt inkább 11 millió alatt itt sem kapunk semmit!

Vannak Budapesten olyan városrészek, amelyek legendásan rossz hírűek. Ilyen a Havanna lakótelep is, ahol a városi legenda szerint két évtizede még lovat is tartottak a folyosón! Ki tudja, mennyi ennek a valóságalapja, az viszont bizonyos, hogy 10-15 éve sötétben csak a legbátrabbak mertek tartósan a Havanna telep utcáin bóklászni. Ám a valóság azért sohasem ennyire rémisztő, és az azóta eltelt időben is sok minden történt. Egyfelől bekamerázták az egész környéket jó ideje, másfelől rengeteg közterület-fejlesztés történt, és az egész lakótelepen komplex házfelújítási, szigetelési és nyílászárócsere-program ment végbe, szinte minden ház megújult.
Persze a lakóösszetétel nem budai vagy bel-zuglói, de szó sincsen arról, hogy olyan szomszédaink lennének, mintha egy kelet-magyarországi szegény falu szélén, a „soron” kellene laknunk. Már csak azért sem, mert a lakások nem éppen olcsók ma már arrafelé sem. Ugyan még kísért a múlt, így a kőbányai árak alatt vannak a panellakások, de már nem sokkal.


Íme két hasonló lakás, az egyik Kőbánya Újhegyen, a Tavas utcában, a másik a Havannán van. Jöjjön előbb a kőbányai (amely szintén nem káderdűlő, viszont közelebb van valamivel a városhoz), de kisebb és drágább is, mint havannai vetélytársa.

kobanya_tavas.png

Havanna utca, két és fél szobás

havanna_utca.png

Igaz, aki gyorsan akar eladni a Havannán, annak bizony a piaci árak alá kell mennie, de ez is bőven 10 millió forint felett lesz. Lásd ezt az 53 négyzetméteres példát, amit csak 11 millióért kínálnak:

havanna_utca1.png

 Ugyanez a nagyságrend (de 53 helyett csak 50 négyzetméter) Kőbánya Újhegyen 3,4 millióval drágább most:

banyato_utca.png

Ugyanakkor a Havannán sztenderd piaci irányár 12 millió körül van egy pici, 35 négyzetméteres lakás esetén is. Íme egy példa, ahol a rémes fürdőt leszámítva egész kellemes a lakás, nem szólva a jó elosztásról:

havanna_masfel_szobas.png

A másfél szobásban a hasonló belépő kategória kicsivel nagyobb Kőbánya-Újhegyen, viszont közel egymillióval drágább:

Sorházi lakás, Kőbányán, a Sibrik-telepen

sorhazi_lakas_sibrik.png

A fenti kis otthonok nem olcsók tehát, még Pest legolcsóbb telepein sem, ha azonban valaki nagyobb lakást keres, fajlagosan a legolcsóbban kap élhető otthont az egykor hírhedt, ám ma már azért – némi kompromisszum árán – élhetőnek nevezhető, szépen fejlődő Havanna lakótelepen. Kőbánya Újhegynek annyi az előnye, hogy busszal is közelebb van legalább 5-10 perccel a metróhoz (autóval még inkább), a lakóösszetétel viszont érdemben nem különbözik: az alsó-középosztály van többségben itt is és ott is. 

Címkék: eladó lakások Havanna lakótelep eladó/kiadó Újhegyi lakótelep panel lakások felújított panelek Budapest X kerület Havanna utca Budapest XVIII kerület budapesti eladó lakások legolcsóbb panel lakások felújított panel lakások felújítandó panel lakások kőbányai lakások Havanna utcai lakások