Méregdrága a pesti penthouse-luxus
ELADÓ/KIADÓ
2017.06.05. 06:00 I TothGeza78

Méregdrága a pesti penthouse-luxus

Megnézzük a legtrendibb és legdrágább penthouse lakásokat a pesti oldalon. Arra is választ kap, mire elég egy átlag ember fizetése? Ön szerint egy kereskedelmi dolgozónak hány évet kell dolgoznia, hogy 100 négyzetméteres luxus kérója legyen? Válaszok a cikkben.

A Duna parton sétálva már korábban is feltűnt, hogy a szinte minden új építésű társasháznak a legfelső emeletein hatalmas teraszokkal rendelkező, nem ritkán két szintes csúcslakásokat alakítanak ki.
Egy átlag embernek még az is az álom kategóriájába esik, hogy egy vízhez közeli házban egy két szobás alap-lakást megengedhessen magának. Hiszen egy 40-50 nm-es lakás egy nívós új házban 35-40 millió forintnál kezdődik, úgy hogy akár egy-két gyerekkel sem igazán élhetőek. Az igazi vagányság azonban az, amikor hatalmas terekkel rendelkező, egyúttal óriási teraszos, szuper panorámás lakásból nézhetünk le a városra – az élet császáraként …

pent1_lakas_tenger.png

Mi is az a penthouse?

Olyan legfelső emeleti, különleges, jellemzően luxus színvonalú és nagyobb méretű lakás, aminek hatalmas terasza, nívós kilátása és egyedi megoldásai vannak. Persze a magyar valóságban már jobb kilátás híján és tíz négyzetméteres nagy erkéllyel is kinevezik penthouse-nak az unalmas lakópark kompromisszumos tetőtéri lakásait, hogy kelendőbbek, trendibbek legyenek – ám attól azok még nem lesznek valódi penthouse-ok. Igaz a kevéssé tájékozott haveroknak, barátnőknek be lehet adni ezt a mesét.

A penthouse, mint fogalom az 1920-as évek gazdasági boom-ja alatt, New Yorkban terjedt el, a felhőkarcolók felső emeleti lakásait kezdték extra méretben, nagy teraszokkal megálmodni ilyen városi luxus-csodákká. A divatra persze a filmek is rátettek egy lapáttal, mert a sztárok, a fontos emberek bizony ilyenekben feszítenek mind a mai napig.

amerikai_penthouse2.png
A penthouse kéglik nem keverendők össze a loft lakásokkal, amelyek inkább indusztriális jellegűek, nagy belmagasság és hatalmas nyílt terek jellemzik. Bár létezik számos olyan loft, amely penthouse is egyben – azokon bizony lehet a nyálat csorgatni!

Az élet császára címhez vastag köteg pénzre lesz szükségünk. Egy 80-100 nm körüli, legalább 30-50 nm-es terasszal bíró legfelső emeleti penthousért, ami ráadásul közvetlenül néz a Dunára, na ilyet bizony 80-100 millió forint alatt nem kapunk.

Szóval nézelődtünk, és találtunk egy olyan penthouse lakást, amely a XIII. kerület egyik legizgalmasabb utcájában, a Visegrádi utcában kelleti magát. Nem hatalmas, mindössze 57 négyzetméteres, 2 szobás, de 45 nm-es (!) erkélyen terpeszkedhetünk. Nincs is dunai panorámája, mégis megkérik az árát, 80 millió forintba kerül.

visegradi_utcai_lakas1.png

Aztán találtunk egy másik árkategóriájú penthouse-t is, az 117 négyzetméteres és dunai panorámával büszkélkedhet. A terasz hatalmas (109 nm) és gyönyörű! A lakás négy szobával rendelkezik és 133 millióba kerül.

loft_lakasok_terasz1.png

Mint látjuk állati jól néznek ki ezek a kecók, de az is biztos, hogy a német diszkont élelmiszerláncokban hiába emelkedett bruttó 250 ezer forint fölé egy eladó átlagkeresete, nem kell ahhoz két diploma, hogy belássuk nem ez a kör fogja megvenni vagy akár kibérelni ezeket a csodákat. Ahhoz sem kell nagy végzettség, hogy kiszámoljuk mennyit kell zöldséget pakolnia Arankának, hogy egy ilyen lakást megvehessen. Íme a válasz: ha semmit nem vesz, hanem a teljes fizetését az utolsó fillérig félrerakja havonta, akkor akár 42 év alatt is összejönne egy 100 milliós loft lakás. Ha bérelni akarja, akkor a havi nettó fizetéséből épp e lakás felének a kibérlése jöhetne szóba, bár a rezsire már kölcsön kellene kérnie – mert a rezsi sosincs benne a bérleti díjban.

Jöjjön még pár klassz penthouse a magyar kínálatból:

Íme, egy minden igényt kielégítő 2. kerületi 85 nm-es, belső kétszintes, 48,5 nm-es tetőterasszal rendelkező penthouse, melyben két erkély található. Ez a budai oldalon vár gazdára, potom 135 millióért.


pent-01.jpg

Van itt két "olcsóbb" alternatíva is, szintén új építésűek, de az extra árdrágító Duna-part ezektől messzebb esik, viszont szintén új, illetve újszerű lakások.

Zuglóban, a Füredi úti lakótelep felkapott, de azért a luxus ott (fajlagosan) nem drága, hiszen óriási lakást és valódi különlegességet kapunk 63 milliós irányáron.  Itt 75 m2-es terasz és 63 m2-es tetőkert(!) is vár, igaz a lakás "csak" 85 négyzetméteres, azaz egy két-háromgyerekes családnak nem igazán alkalmas. Intő jel viszont,  hogy (ahogy a képeken látszik) tél óta árulják a pecót:

pent-02-tetokert.jpg

 

Íme a másik "olcsó" luxus, a menő XIII. kerületben, igaz a kevéssé menő Reitter Ferenc utcában. Itt eladó egy luxus szinten kialakított, minőségi kivitelezésben készült, egyedi, belsőépítészeti megoldásokkal színesített penthouse lakás (60 m2 + 29 m2 télikerttel) és hatalmas terasszal (84 m2) valamint további 57 m2 zöld tetőterasszal.

 pent03-reitter.jpg

 

És egy ismét csak drágább darab: ez már 165 millió forint, de más kategória is, mint az előző kettő. Eggyel több a szoba, tehát egy 4 fős család bőven elfér, a tetőkert pedig 300(!) négyzetméteres. Ha lenne ennyi pénzem, meg is venném! ;)

pent04-300nm-tetokert.jpg

És akkor most jöjjön az igazi durranás:

Mindezek mellett igen érdekes gyöngyszemre bukkantunk a pesti belváros szívében: az Astoria szálló mellett egy komplett épület avanzsál elegáns, hat emeletes luxus-lakóházzá; részletek itt. A leggazdagabbak szerencséjére nem csak a hatodikon lesz három felső emeleti lakás, hanem a hetediken egyetlen egy vérbeli, tetőtéri penthouse álomlakást is kialakít a beruházó! Ennek nem csak egy 60 négyzetméteres terasza lesz, hanem lesz ezen kívül egy 170 négyzetméteres tetőterasza is, ahonnan hihetetlen körpanoráma tárul a városra. A négyszobás lakás belső tere sem piskóta, közel 227 négyzetméter, a luxuslakások minden kényelmével felszerelve, minden hálószobához saját fürdőszobát kínálva. Persze az ár sem piskóta: kicsivel több mint 451 millió forintot kérnek az igazi különlegességért.

loftastoria-kep.jpg

Címkék: penthouse XIII. kerület Angyalföld eladó lakások erkélyes lakás új lakások eladó/kiadó penthouse lakások eladó pesti lakások eladó budapesti lakások teraszos lakások