Még szebb lesz a Kisdiófa Kert a VII. kerületben!
Négyzetméter
2017.06.02. 06:00 I galerika

Még szebb lesz a Kisdiófa Kert a VII. kerületben!

Tavaly ősszel nyitotta meg kapuit egy erzsébetvárosi foghíjtelken, a Kis Diófa utcában a Kisdiófa Közösségi Kert, amely újabb bizonyíték arra, hogy a fővárosban mekkora igény van az ilyen jellegű kezdeményezésekre.

fejlesztesek-7ker1.jpg

Kép forrása: facebook.com/Kisdiofakert

A szeptember közepén nyílt kert a közösség összefogásának köszönhetően, már novemberben szép, rendezett, beültetett parcellákkal várta a telet. S hogy a közös kertművelésnek mekkora összetartó ereje van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a parcellatulajdonosok nemcsak kertészkedéssel, hanem közös bográcsozásokkal, grillezésekkel kezdték a tavaszt, és szinte minden héten összejönnek egy kis sütés-főzésre – tudhatjuk meg a kert Facebook oldaláról.

A mostanra már igencsak mutatós kis kertet azonban csúnya tűzfalak és egy lehangoló vaskerítés is övezi, ezért indult a VII. kerületi Önkormányzat a kert megújítását célzó projekttel a 2016-os TÉR_KÖZ pályázaton. Sorozatunk előző részében megnéztük, milyen változások várhatóak a Jókai téren, most lássuk, hogyan fejlesztené a VII. kerületi Önkormányzat a Kisdiófa kertet.

fejlesztesek-7ker2.jpg

Az Önkormányzat első lépésként az egyik tűzfalat szeretné megszépíteni, méghozzá hőszigeteléssel, és zöldfal létesítésével. Majd a tömör kerítést is elbontaná, hogy egy áttörtebb kerítéssel kívülről is barátságosabb képet kapjon a kert, végül pedig a hátsó melléképületet és a mellette lévő burkolt teret is fejlesztené. Minderre összesen 39 millió forintot szavazott meg számukra a Fővárosi Közgyűlés, de nem ez volt az egyetlen projekt, amivel indultak a pályázaton.

Másik projektjük a Nagy Diófa utcában valósulna meg, itt is egészen pontosan a 34. szám alatti üres üzlethelyiségben, ahol egy Kerületfejlesztési Tájékoztatási Pontot, azaz a városfejlesztési projektek közösségi tervezésére alkalmas irodát szeretnének kialakítani. Ennek keretén belül az üzlethelyiség belső felújítására, bútorok, eszközök beszerzésére és a homlokzat felújítására 41 millió forintért pályáztak, ám a Fővárosi Közgyűlés a homlokzati felújítást nem tartotta indokoltnak, s csak 25 millió forintot szavazott meg az Önkormányzat számára.

A közösségi élet tehát már most is élénk, és várhatóan még élénkebb lesz Erzsébetvárosban, lássuk hát, milyen eladó ingatlanokat találunk a környéken.

A kerttől nem messze, a Dob utcában található ez a gyönyörűen felújított, nagypolgári lakás. A hirdetésből a négyszobás, 124 négyzetméteres lakásról sajnos nem tudunk meg többet, de a képek magukért beszélnek.

fejlesztesek-7ker3.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Persze, aki ennél közelebb szeretne költözni a kerthez az egyenesen a Kis Diófa utcában is találhat szép, polgári lakást, méghozzá az előzőnél alacsonyabb négyzetméteráron. Igaz ez a lakás jelenleg üresen áll, így nemcsak a bútorokat, de a konyhai berendezést is az új tulajdonosnak kell magával hoznia. De cserébe egy olyan felújított lakást kap majd, ahol nemcsak a vezetékek, de a burkolatok cseréje, a nyílászárók korszerűsítése is megtörtént, és a lakás új szigetelést is kapott. Ráadásul a ház hátsó homlokzatának és folyosóinak felújítása is most fejeződött be, a külső homlokzat és a lépcsőház felújítása pedig még az idén megtörténik.

fejlesztesek-7ker4.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Aki pedig sokallja az árakat, az áron alul is találhat jó állapotú lakást a környéken. Ez a kétszobás lakás például 2007-ben esett át komplett felújításon, és azóta is nagyon jó állapotban van. Tágas tereinek köszönhetően pedig akár 1+2 szobásnak is átalakítható.

fejlesztesek-7ker5.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

 

 

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban (X)

Címkék: fejlesztések lakásvásárlás lakáskiadás városrehabilitáció eladó ingatlan négyzetméter eladó lakás közösségi kert Erzsébetváros VII. kerület Király utca Klauzál tér Dob utca Nagy Diófa utca Kis Diófa utca Kisdiófa Közösségi Kert