Egy emberen is elcsúszhat a lakásvásárlás, na ő az értékbecslő!
2017.05.19. 05:40 I MeNa

Egy emberen is elcsúszhat a lakásvásárlás, na ő az értékbecslő!

Elképesztő ütemben nő a lakáshitelért folyamodók száma, ami érthető, hiszen a jelenlegi ingatlanárak mellett kevesek tehetik meg, hogy csak önerőből vásároljanak. A hiteligénylésnél kulcsfontosságú szerepe van az értékbecslőnek, mert amennyire ő felértékeli a lakást, ahhoz képest ad a bank hitelt nekünk (maximum 80%-ot). Mutatjuk a részleteket, amit nem árt tudni, még mielőtt nagyon belelovalnánk magunkat.

Lakásvásárlásnál csak az egyik fő kérdés, hogy megtaláljuk az elképzeléseinkhez leginkább illő és árban is stimmelő ingatlant. Nem kevésbé fontos, hogy a megvásárolni szándékozott lakásra vagy házra éppen mekkora hitelt kaphatunk, ami függ a kötelező értékbecsléstől, más szóval a fedezetértékeléstől.

shutterstock_369974561.jpg

Azokon a szerencséseken kívül, akik önerőből is meg tudják vásárolni az ingatlant, a többség kisebb-nagyobb mértékben, de lakáshitelre szorul. A bank számos dokumentumot kér a hiteligénylés megkezdéséhez, de az egyik legfontosabb közülük, hogy bemutassuk az adásvételi szerződést. Egyes esetekben elegendő lehet egy vételi szándéknyilatkozat is, de általánosságban az adásvételi szerződéssel tudunk továbblépni a folyamatban.

Minden esetben szükséges a fedezetértékelés a hiteligényléskor, amit a bank által megbízott, független értékbecslő végez el. Bankonként eltérőek a kondíciók, de általában ennek mértéke ingatlanonként 30 ezer forint, amelyet akció keretében elengednek vagy visszatérítenek a pénzintézetek. A hitelkérelem elindításával egyidejűleg az értékbecslést a bank rendeli meg, bár néhol megengedik, hogy az általuk adott listából mi választhassuk ki a szakembert. Mivel független szereplőről van szó, ezért a választásnak sok jelentősége nincsen.

54191004_l.jpg

Az értékbecslő már előzetesen látja az adásvételi szereződést, amiben fel van tüntetve a vételár is, valamint az is, hogy mekkora része lesz önerőből fizetve. Ez természetesen hatással van a szakemberre is, hiszen amikor a helyszínen van, akkor ehhez képest tudja megállapítani a szerinte reális forgalmi (piaci) értéket.

Az ingatlan értékelése során számos szempontot figyelembe vesznek, úgy mint:

  • az ingatlan megközelíthetősége (tömegközlekedés, szilárd burkolatú út, stb),
  • szerkezete (tégla, panel, vályog, könnyűszerkezetes),
  • állapota, komfortfokozata, közművek megléte,
  • nyílászárók, falak, burkolatok állapota,
  • szükség esetén a bank mennyi idő alatt tudja értékesíteni.

Ezek alapján az információk alapján az értékbecslő már el tudja készíteni a saját becslését. Jó esetben az értékbecslő helybenhagyja az adásvételi szerződésben szereplő vételárat, bár a gyakorlat inkább az, hogy a piaci értéket minimálisan a vételár alá teszik. Ezt meghaladóan a bank fedezetértékelési osztálya is belép a folyamatba, ők a hitelbiztosítéki értéket állapítják meg, ami egyfajta „menekülési értéknek” számít. Jellemzően a piaci érték 80-90%-ára teszik ezt, de összességében mindig az adott ingatlan paramétereitől függ.

Azért sem mindegy, hogy használt lakás vásárlás esetén a vételár és az értékbecslő által meghatározott forgalmi érték hogyan viszonyul egymáshoz, mert a CSOK  szabályai szerint, ha a vételárnál 20%-nál nagyobb mértékben tér el a forgalmi érték felfelé, akkor nem jár állami támogatás. A mostani piaci környezetben nem gondolnánk, hogy ez valós veszély, hiszen az eladók a legvégsőkig elmennek és feltornásszák az árat.

Az értékbecslő kiérkezésétől számítva általában 1,5-2 héten belül a bank válasza is megérkezik hozzánk, hogy mi lett a fedezetértékelés eredménye, és ennek fényében mekkora hitelt kaphatunk. A forgalmi (piaci) érték kulcsfontosságú, mert a maximálisan adható kölcsönösszeg ennek a 80%-a legfeljebb.

shutterstock_109504817.jpg

Azt se felejtsük el, hogy az adásvételnél kizárólag a vételár és az önerő közötti különbözetet kaphatjuk meg hitelként. Magyarul, ha veszünk egy 20 millió forintos lakást és 5 millió forint önerőnk van, akkor legjobb esetben 15 millió forint hitelt kaphatunk. Ha azt terveznénk, hogy még felújításra vagy egyéb indokkal még 1 millióra szükségünk lenne, akkor azt már csak egy új hitelből tehetjük meg. Ha ilyen szándékunk van, akkor célszerűbb, egyszerűbb lehet a vásárlásba annyival kevesebb önerőt tenni.

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk néhány szót az építési vagy bővítési céllal felvett lakáshitelekről, mert ez iránt is igen nagy az érdeklődés. Ekkor az értékbecslő egy jövőbeli, várható értéket is megállapít, és ennek tudatában számolják ki a forgalmi értéket, ami alapján megadható a hitelösszeg. A bank ebben az esetben végigköveti az építkezés, bővítés folyamatát és csak szakaszosan folyósítja a hitelt. Erre azért van szükség, hogy kétséget kizáróan megbizonyosodhassanak, hogy a hitelt valóban arra a célra használták fel, amire annak idején felvették.

Cikkünk a Bankmonitor szakmai támogatásával készült.

Címkék: lakáshitel értékbecslés önerő forgalmi érték bankmonitor CSOK hitelfedezeti érték