Sorház vagy családi ház?
ELADÓ/KIADÓ
2017.05.15. 06:00 I TothGeza78

Sorház vagy családi ház?

Azok, akiknek életük nagy álma, hogy kertes házba költözzenek, ugyanakkor a legolcsóbb megoldásokat keresik, elő fog kerülni életükben a sorház, ikerház vagy erősen felújítandó önálló családi ház dilemmája. 

A legolcsóbb házak, ugyanis azok, ahol több lakás alakítható ki. Persze az új építésnél előszeretettel alkalmazzák az ikerházas vagy sorházas megoldást. Ezáltal ugyanis az egy lakásra eső költségek jelentősen csökkenthetők.
Találtunk is egy példát a sorházas lakásra, a nagyon népszerű, XVII. kerületben, a Helikopter lakóparkban. A lakás közvetlen kertkapcsolatos, 2 szintes és 62 nm-en 1+3 fél szobát alakítottak ki. Az ára 25,9 millió forint.

helikopter_lakopark1.png

Persze igaz az, hogy egy sorházban felettünk vagy alattunk nem fognak zajongani, ugyanakkor egy vagy két falszomszédunk mindenképpen lesz. Ennek a hátrányait felesleges ecsetelni, ám ezt a kompromisszumot meg kell kötnünk, ha új vagy újszerű kertes otthont szeretnénk, hiszen egy új önálló családi ház főként csak vidéken, vagy az agglomerációban érhető el a földi halandóknak. Budapesten belül ugyanis egy önálló ház építésére alkalmas telek 20-30 millió forint körül kezdődik – leszámítva a külső pesti kerületek várostól távolabb eső területeit, főként azokat, ahol egykor üdülőtelepek alakultak ki.

Újpest kertvárosi részén találtam ezt a példát ikerház félre, amely 70 nm-es, 2 szobás és 18 millióért hirdetik. A ház kívül és belül is erős felújítást igényel.

ujpest_olcso_csal_haz1.png

Persze használt ingatlan esetén elcsíphetünk egy-egy erősen felújítandó önálló családi házat a fővárosban, akár 20 millió forint alatt is, ám ne feledjük, hogy a XXI. század igényeinek megfelelő otthont egy ilyen erősen kompromisszumos házból csak igen súlyos milliók árán tudunk kialakítani.

A XXI. kerületben, Királyerdőn rábukkantunk egy 50 nm-es családi házra, amely mindössze 18 millió forintért elhozható. Önálló családi házért valóban nem nagy ár, de kicsi és kérdés bővíthető-e a jövőben.

csaladi_haz_20m_alatt1.png

Kimondhatjuk tehát, hogy egy fiatal családnak alkalmas, korszerű és a főváros határán belül található önálló családi ház 25-30 millió forint alatt aligha képzelhető el. Kivételt képez persze ez alól az a szerencsés, ám ritka eset, ha a családfő vagy egy közeli rokon szinte mindent képes önállóan, szabadidejében megépíteni, kijavítani, vagy akár korszerűsíteni. Ebben az esetben is számolni kell azonban azzal, hogy négyzetméterenként 50-100 ezer forintba is belekerül egy ház jelentősebb megújítása.

Címkék: családi ház sorház ikerház eladó családi ház Budapest Újpest Királyerdő Helikopter lakópark otthontérkép eladó/kiadó eladó sorház Budapest XVII kerület Budapest IV kerület Budapest XXI kerület eladó ikerház kiadó családi ház eladó budapesti családi ház