Amikor a bulinegyed visszanyal
tippek-trükkök
2017.05.14. 06:00 I dibig

Amikor a bulinegyed visszanyal

"Jól lepontozták az airbnb-n a Király utcai lakást, mert hangos. Direkt a bulinegyedbe jöttek, mégis mire számítottak?!" - duzzogott egy, a Kazinczy utca-Király utca-Gozsdu Udvar és vonzáskörzete által fémjelzett, belső-terézvárosi és belső-erzsébetvárosi lakások rövidtávú bérbeadásában érdekelt ismerősöm.

kazinczyszimplaelottketcica.jpgSzimpla bejárata a Kazinczy utcában: Indafotó/KétCica

Való igaz, hogy nem egytől egyik kvantumfizikusok élnek a budapesti hosszú hétvégék nyújtotta örömökkel. Az olcsó fapados járatok, a reptér szinte példátlan közelsége a városközponttól, a legtöbb nyugat-európai nagyvároshoz képest meglepően olcsó szeszes ital olyan turisták tömegeit vonzza, akik nem feltétlenül gondolják végig: ami egy áttivornyázott éjszakán csupa móka és kacagás, az a pihenéssel töltött idő alatt komoly hátránnyá is válhat.

Nevezetesen: hogy a macskajajos sebnyalogatást követő elalvást nem könnyíti meg, ha a csukott ablak ellenére beszűrődő zajkavalkádban domináns elem egy alkalmilag verbuválódott, többnyire nyakig kivarrt, menyasszonyi fátylat viselő, guminőket szorongató liverpooli legénykórus címzett nélküli, hajnali szerenádja. Akik még a mi angolunknál is pocsékabb, halandzsa-spanyolon üvöltik teli tüdőből reggel négykor Carlos Santana örökzöldjének, a Maria Maria-nak a refrénjét. 

 gozsdu_udvar_badacsonyi_ferenc.jpg
Gozsdu udvar művészien fotózva, egy nyugis másnapon, kornyikáló brexitszökevény-mentesen
Fotó: Badacsonyi Ferenc/Indafotó

 

Majd jöhet a lepontozás. Hogy miért nem nézik meg egyesek foglalás előtt a korábbi vendégek véleményeit az airbnb-n (vagy pláne a még inkább vendégbarát, és szállásadó-ellenes booking-on)? Erre a tudomány mai állása szerint nincs racionális magyarázat.  Ezeknek a lakásoknak ha még nyílászáró-cserével sem tudjuk megoldani a zajszigetelését, akkor szépen-lassan elkönyvelhetjük, hogy a siketek-és nagyothallók, a koli szobákban edződött, ágyúgolyó-záporban is békésen szundikálók mellett csupán olyanok fogják kibérelni, akik maguk is  előszeretettel éneklik torkaszakadtukból a hajnali órákban a Maria Mariát. És miután a mikrobusz behozta őket a bulinegyedes szállásukra, már vajmi keveset törődnek az elkövetkező napokban székesfővárosunk nevezetességeivel: a Parlamentet, a Várat és a Nemzeti Múzeumot is beleértve.

Olyan nagyon nincs is min csodálkozni azokon, a már a reptéren sakál-részegen landoló turistákon, akik hellyel-közel kijózanodva nem Csók István festményeinek a megtekintése iránt érdeklődnek, hanem, hogy hol lehet a közelben kokaint vásárolni.

A következő hétvégén jó esetben talán arra még emlékeznek, hogy Budapesten és nem Bukarestben, Szófiában, vagy valamelyik másik olcsó, volt kommunista kelet-európai városban mulatoztak.

Mit tudunk tenni? Ne kerteljünk: diplomatikusan, de írjuk le lakásunk bemutatásánál, hogy sajnos éjjel is zajos. Esetleg a törölköző mellé kirakhatunk zajcsökkentő füldugót is, ha hosszabb távon marad a vendég. Illetve, mivel annyira azért nem filléres tétel (4-5 ezer forint, amelyik valóban ér is valamit), elmondhatjuk, hogy hol a legközelebbi gyógyszertár, ahol beszerezhető. Esetleg már a kapcsolatfelvételkor is megírhatjuk neki: hozzon otthonról, ha úgy kevésbé macera.

kiralydarthwalk2013decindafoto.jpgKirály utca by night, még a sima aszfalturkolattal, 2013 végén - Indafotó/darthwalker

Illetve felértékelődnek a csendes, udvari lakások. És hát mindennek további előfeltétele, hogy az adott bérház még ne legyen "agyonairnb-zve", vagyis a miénken kívül más lakásokat ott nem nagyon adogatnak ki rövid távra (amire az alaposan elbarcelonásodó bulinegyedben már egyre kisebb az esély) hiszen hiába lenne alapesetben csendes maga a lakás, ha az épületen belül, bent a gangon is félóránként rázendít egy-egy brit legényember a Maria Maria Maria-ra hajnal 3 és reggel 6 között. Mint ha csak súlyosan frusztrálódna enélkül, mint faluhelyen a kakas, ha nem kukorékolhatna, vagy az ezermester, ha nem flexszelhetne vasárnap reggel fél 7-kor.

No meg a bulinegyed szélén fekvő, kevésbé agyonkocsmázott felvezető utcáknak és nyúlfarknyi mellékutcáknak: Pl. Paulay Ede, Káldy Gyula, Székely Mihály utcáknak is megnő az ázsiója. Ha ilyen helyen, pláne csendes, udvari lakást adunk bérbe rövid távra, akkor bátran fókuszáljunk arra a felvezető-szövegben, hogy: 5-10 perc komótos séta a menő romkocsmákig, de itt ki is aludhatja magát a kedves vendég.

Címkék: erzsébetváros terézváros vii. kerület gozsdu udvar kazinczy utca airbnb Király utca VI. kerület bulinegyed