Óbuda, az alvilág fészke?
2017.05.05. 13:12 I heveis

Óbuda, az alvilág fészke?

Mi jut eszünkbe a graffitiről? Városi suhancok, akiknek bödös a munka, ezért inkább firkálnak? Az alvilág, drogok vagy, hogy illegális? Vagy modern művészeti alkotás? Esetleg Banksy, a brit aktivitsa, akinek a művei világhírűek?

Bármilyen viszonyulásunk is van a városi művészet ezen kibontakoztatásához, az biztos, hogy Óbudán testközelből tapasztalhatjuk ennek a szubkultúrának a működését. Óbuda és Békásmegyer önkormányzata már több, mint 15 éve, 2001 óta engedélyezte a legális graffitzést. Ez az előrehaladott gondolkodás ugyan betudható a rengeteg szürke falfelületnek, ami már eddig is idecsábította a street art művészeket. Ez tulajdonképpen az önkorményzat felől egyfajta behódolás is lehet, hiszen a több ezer m2-es falfelületeket újra és újra festeni a graffitisek után nemcsak nagy macera, hanem jelentős költségekbe is kerül.

graffiti.jpg

Fotó: http://www.azu.hu/obudai-falak.html

Azért nem mondhatjuk, hogy tombol az anarchia a grafitisek körében és mostmár mindenhova fújkodjnak a színes sprayvel, ugyanis az önkormányzat még itt is kijelölt tiltott és megtűrt falfelületek, amiket szabadon kell hagyni. A művészet persze nem ad a szabályokra, így még mindig vannak telhetetlen alkotók, akiknek oda festenek, ahol éppen éri őket az inger.

Az itt lakóknak meg kell barátkozniuk ezzel a kétes szubkultúrával, ami gettószerűvé teszi a környezetüket. Bár a paneldzsungel falanszterhangulatából kilépve talán mégis üdítő látvány színes, helyenként meglepően profi és igényes graffitiket látni.

graff1.jpg

Fotó: http://www.azu.hu/obudai-falak.html

A legtöbb legális fal Óbudán, az Árpád hídtól az Óbudai-sziget irányában, az Újlaki rakpart mentén található. Ha ránézünk a legfrissebb bűnözési térképre, azt láthatjuk, hogy a bűnesetek száma mérsékelt, ami megcáfolja előítéleteinket a graffitis környékkel szemben. Ennek tudatában a graffiti és bűnözők közötti összefüggés megdőlni látszik. Plusz napról napra egyre több festéssel találkozhatunk, ha a hév irányába vesszük az utunkat. Aki szívesen lakna ilyen street artos, izgalmas környezetben annak összeválogattunk pár lakást, ahonnan ha kedvet kap még könnyedén le is ugorhat egyet festeni!

2 szoba, 52 m2 a Folyamőr utcában:

7_11.jpg

Megnézem!

Modern, felújított 3 szobás lakás:

8_7.jpg

Megnézem!

Kerék utcai lakás, CSOK-ból kifizethető:

5_19.jpg

Megnézem!

Hídfő utcai 3+1 szobás lakás:

1_32.jpg

Megnézem!

Szentendrei úton 1+ 2 szobás lakás:

6_14.jpg

Menézem!

Címkék: budapest válogatás graffiti lakás panoráma Budapest Óbuda Buda otthontérkép CSOK