Színes a panel-channel?!
ELADÓ/KIADÓ
2017.04.29. 19:17 I TothGeza78

Színes a panel-channel?!

Nagy dilemmába kerül az, aki mostanság a fővárosban olcsó, ámde élhető lakást próbál felhajtani.

Az olcsóság relatív fogalom, mert amíg két-három évvel ezelőtt már 7-8 millió forint körül lehetett elfogadható környéken utcai nézetű, világos lakást találni, addig mára ez az ár közel a duplájára ugrott! Sajnos még 14-16 millió forint környékén is az a hatalmas dilemma áll fenn, hogy vegyünk egy egyszobás, viszont kis családdal élhetetlen lakást egy jobb környéken vagy próbáljuk ezen a fenti árszinten kibékíteni igényeinket és lehetőségeinket.

Tehát egy szoba egy jobb környéken vagy másfél-két szoba egy elfogadható, de lakótelepi miliőben. A panel lakások árai láttán az átlagembert elfogja a rémület. Hiszen már a 35 négyzetméteres, éppen csak másfél szobás újpalotai betondzsungelben található lakások ára is 15 millió forinttól kezdődik.

nyirpalotai_lakas1.png

Ha „elit” zuglói lakótelepeken keresgélünk akkor az újpalotai árra is rá kell dobnunk egy-két milliót. A belsőbb pesti kerületekről ne is beszéljünk. Hiszen Angyalföldön vagy akár a VIII. és IX. kerület paneljeiben jellemzően még ennél is magasabbak az árak.

angyalfoldi_panel_lakas1.png

De miért is ugrottak meg ennyire a panel lakások árai? A magyarázat összetett. A legfontosabb, hogy a belső kerület, legtöbbször gangos házainak árszintje elképesztően emelkedett. Amíg egy folyosóra néző szobakonyha a kiskörút vonzáskörzetében korábban már 6-8 millióért elérhető volt, addig az Airbnb-láz nyomán ezek a kétes, sokszor vizes, sötét „az ablak előtt eljárkálástól sújtott” szükséglakások mára a 15-20 milliós régiókba kerültek.

Ezekkel összehasonlítva pedig egy zöldre néző, világos, ne adj Isten leszigetelt és új nyílászárókkal bíró házgyári szalagház lakása már maga a paradicsom. Még akkor is, ha pár megállóval többet kell a belvárosig utazni.

Ráadásul a panelek komfortosabbak is, sokszor erkélyük is van, egy szobakonyhához képest pedig fürdőjük is tágasabb, arról nem is szólva, hogy a magasabb emeleti lakásokra sem kell lépcsőzni, mindemellett még sokszor kilátás is van, mondjuk a budai hegyekre. Azaz nem a szemben lévő függőfolyosó málladozó vakolatát láthatjuk.

Az pedig csak hab a tortán, hogy ugyanazért a 15 millió forintért nem egy 26-32 négyzetméteres lyukat, hanem akár egy 35-50 négyzetméternyi, rendszerint másfél-két szobás, viszonylag modern otthonhoz juthatunk. És még valami: a panel szó a harminc év alattiak körében már közel sem olyan elrettentő, mint az idősebb generációknál.

 

 

Címkék: lakás lakótelep zöldövezet négyzetméter kiadó lakások panel lakás Budapest Angyalföld eladó lakások Újpalota otthontérkép eladó/kiadó Budapest XIII. kerület Nyírpalota utca Budapest XV. kerület