Bevállalod a burkolást? Négy dologra figyelj, de nagyon!
Tippek-trükkök
2017.03.23. 10:07 I galerika

Bevállalod a burkolást? Négy dologra figyelj, de nagyon!

A festés után a burkolatok cseréje a legnépszerűbb tavaszi felújítási munkálat, amit sokan saját maguk is bevállalnak. Pedig valószínűleg mindenki látott már olyan "home made" burkolást, ami hullámos lett, mint a Balaton, ezeket a hibákat azonban elkerülheted, ha követed mai posztunkat.

burkolas1.jpeg

Kép forrása: myfloridahomesearch.net

Mérés és vásárlás

Kellemetlen, ha egy burkolás után túl sok csempénk kimarad, hiszen így az ablakon dobtuk ki a pénzt, mint ahogy az is, ha kevésnek bizonyul a burkolóanyag, és utánrendelésnél már nem kapunk pontosan ugyanolyan színárnyalatot. Ezért fontos a pontos mérés. Nem elég azonban kiszámolnunk, hogy hány négyzetméternyi falat vagy padlót szeretnénk leburkolni. A csempe vágásánál ugyanis biztosan keletkezik hulladék, és az is előfordulhat, hogy találunk néhány hibás lapot a csomagban. Csempevásárlásnál tehát úgy célszerű számolni, hogy normál hálóban történő burkolásnál 10, míg átlós lerakásnál 20 százalékkal nagyobb mennyiséget kell vásárolnunk.

Csodás burkolatok egy VII. kerületi lakásban

burkolas2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

A megvásárolandó csempe mennyiségén kívül persze a típusát is ki kell választanunk, amit elsősorban a burkolóanyagok minősége és az árak is nagyban befolyásolnak. S bár elmondható, hogy nem érdemes a legolcsóbb csempét választanunk, ez még nem jelenti azt, hogy csak a legdrágább burkolat lehet kiváló minőségű. Választásunknak tehát csak a fantáziánk és természetesen a pénztárcánk szab határt, de a közepes árkategóriában már elég jó minőségű csempéket lehet kapni.

A csempén kívül pedig szükség lesz még aljzatkiegyenlítőre, csemperagasztóra, fugára, fugakeresztekre és élvédőre is, melyeknek mennyiségét a csempe mennyiségéhez kell igazítanunk. Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérdezzük meg a barkácsáruházban, hogy miből mennyit érdemes vásárolnunk. A csemperagasztó kiválasztásánál pedig mindig vegyük figyelembe, hogy a csempe gyártója mit ajánl. Míg a fuga és az élvédő színét a csempe színéhez igazítsuk, de az élvédőnél figyeljünk arra is, hogy vastagsága a csempe vastagságával megegyező legyen!

Igényes burkolatok egy XIV. kerületi lakásban

burkolas3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Megfelelő bontás, egyenletesebb alap

Ahhoz, hogy az új burkolat egyenletes legyen, elengedhetetlen a sima alapfelület, amihez először el kell bontanunk a régi burkolatot. Megtehetjük ugyan, hogy a régi burkolatra rakjuk az újat, ezt azonban csak akkor szabad, ha a régi burkolat ép és sima. Ha mégiscsak elbontanánk a régit, akkor viszont nem elég csak a régi csempét eltávolítanunk, hanem a ragasztónyomoktól és habarcsrétegtől is meg kell szabadulnunk. Ha a kapott felület már sima, akkor használjunk először szintkiegyenlítőt, majd erre vigyük fel a ragasztóhabarcsot, amit előbb simítókanállal egyenletesen oszlassunk el a felületen, majd fogas spaklival is fésüljük át, hogy a csempe jobban felragadjon.

Ha a sarok nem derékszögű

Főleg régebbi épületeknél, de új építésű lakásoknál is előfordulhat, hogy a padló és a fal, vagy két fal nem pontosan derékszöget zár be egymással. Ez természetesen további burkolási hibákhoz vezethet, ezért csempézés közben folyamatosan ellenőrizzük a már felrakott sorokat vízmértékkel, és ennek segítségével még időben igazítsuk is utána.

Gyönyörű fürdőszobák egy XI. kerületi sorházban

burkolas4.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Fugázás

Ha a csempét felragasztottuk, jöhet a fugázás. A fugázásnak az a szerepe, hogy egyrészt az egész burkolat esztétikusabb legyen, másrészt a csempék között ne ázzon be a fal. Ahhoz, hogy a fugázás egyenletes legyen, fugakereszteket kell használni, melyet a csempék felrakása során folyamatosan kell a csempék közé illeszteni. Falburkolásnál pedig ügyeljünk arra, hogy mind a csempézéssel, mind a fugázással lentről-felfelé haladjunk. Fugázás után pedig töröljük le a felesleges fugát, mielőtt még megköt.

Bonyolultan hangzik? Nem könnyű igazán szép munkát végeznie annak, aki még soha életében nem csinálta, ezért ha bizonytalan vagy, inkább keress egy szakembert!

 

 

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban (X)

Címkék: konyha burkolás fürdőszoba csempe élvédő fuga aljzatkiegyenlítő fugázás csempézés csemperagasztó tippek-trükkök csemperagasztás burkolat csere fugakereszt burkolat bontása