Kicsi a házad? Toldd meg egy terasszal!
Tippek-trükkök
2017.03.19. 11:42 I galerika

Kicsi a házad? Toldd meg egy terasszal!

Ahogy közeledik a jó idő, egyre szívesebben ülünk ki a teraszra, pláne, ha van. Ha nincs, akkor viszont érdemes építeni egyet. Mutatjuk, hogyan csináld és mire kell figyelni.

Hova, mekkorát?

Hiába evidencia, azért gyorsan szögezzük le, hogy mint minden építési munkálatnál, itt is a tervezés az első. Tudni kell, hogy a ház melyik részéhez szeretnéd hozzáépíteni a teraszt, és mekkora lesz a mérete. Értelemszerűen a tájolás nagyon fontos, nehogy pont a legmelegebb, vagy esetleg a legsötétebb oldalra kerüljön. Ezek hiányában sem a költségekkel nem tudsz kalkulálni, sem a helyi építésügyi hatóságnál nem tudsz érdeklődni, hogy egyáltalán építhető-e terasz oda, ahová szeretnéd.

Nagy teraszos családi ház Letkésen

terasz-epites1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Kell-e hozzá engedély?

A teraszépítéshez engedély nem szükséges, de az önkormányzatok helyi rendeletei számtalan módon szabályozzák, hogy hova, mit és mekkorát építhetünk a telkünkön. Meghatározhatják például, hogy a szomszéd háztól mekkora távolságra lehet építeni, vagy a telek területéből mennyit lehet beépíteni. Ezért, ha már pontosan tudod, hogy mit szeretnél, érdeklődj utána, hogy tényleg felépítheted-e.

Miből szeretnél építeni?

Ma már térkőből vagy téglából is építenek alacsonyabb teraszokat, melyeket alacsonyabb alappal rendelkező épületekhez, például parasztházakhoz vagy nyaralókhoz lehet hozzáépíteni. Egy hagyományos beton alapon álló családi házhoz azonban érdemes egy, a ház szintjével megegyező magasságú teraszt beton alappal építeni.

Mielőtt hozzákezdenél

Fontos tudnod, hogy amennyiben a ház már külső szigetelést kapott, vagy tervezed, hogy a jövőben kapni fog, a terasz jelentős hőhidat képez, ezért érdemes az épület és a terasz között a lábazati hőszigetelést elkészíteni.

Másik lényeges dolog, hogy a talaj mozgása következtében a ház és a terasz külön életet fog élni, egy idő után szét is válhatnak, ezért érdemes a teraszt betonvassal bekötni a házalapba.

Fedett terasz kemencével Bocskaikertben

terasz-epites2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Az alap

A betonteraszhoz célszerű sávalapozást készíteni. A sávalap kiásásánál a kiásott földet érdemes a betonozandó területre lapátolni, így máris a helyén lesz, amikor fel kell majd tölteni.

Zsaluzás és betonvasalás

A zsaluzás arra hivatott, hogy a beton formáját meghatározza, míg a vasalás azért szükséges, hogy az egész szerkezetet megerősítse, megtartsa, megakadályozza a beton töredezését. Először építsd fel a terasz oldalfalát zsalukővel, vasszerelve, az oldalfal magassága legyen a végleges magasságnál 12-15 cm-rel alacsonyabb.

Ha ez megvan, feltöltheted a teraszt. Elsősorban az alapból kiásott földdel, de azt ki lehet egészíteni építési törmelékkel (ha van), vagy sóderrel, murvával, a töltést pedig tömörítsd döngölővel. Erre tölts 10-12 cm vastagságban murvát vagy sódert, ezután jöhet a zsaluzás. A zsaluzáshoz legalább 2,5 cm széles deszkákat válassz, hogy megtartsa a beton súlyát. Figyelj arra, hogy a deszka beton felőli oldala, a lehető legegyenletesebb legyen, így könnyebb lesz kizsaluzni és a beton felülete sem sérül majd. A deszkák közt hagyj 1-2 mm helyett, a deszka ugyanis magába szívja a friss betonból a vizet, és megduzzad.

Itt érdemes szót ejtenünk a lépcsőről, mert valahogy ugye fel is kell jutnunk a teraszra. A lépcsőt oly módon tudod zsaluzni, hogy először elkészíted a hátfal zsaluzatát, erre kell meghajlítani a betonvasat, és ezután lehet a lépcső oldalfalát, majd a lépcsőfokok homlokzatának zsaluzatát elkészíteni.

Családi ház nagy, fedett terasszal Csákváron

terasz-epites3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Betonozás

Ha mindezzel megvagy, jöhet a betonozás. Ehhez persze nem árt tudni, hogy milyen anyagok, milyen arányban kellenek a beton elkészítéséhez. A betonozáshoz alapvetően sóderre, cementre és vízre lesz szükséged, méghozzá 3-szor annyi sóderre, mint cementre, vízből pedig körülbelül 0,25 litert fogsz 1 kg cementhez elhasználni, de a víz mennyiségét szemmértékre is figyelni kell. Ezek után, ha csak nem akarsz kemény edzést tartani, és lapáttal kevergetni a betont, szerezned kell egy betonkeverőt, amit, ha nem tudsz kitől kölcsönkérni, akár kölcsönözhetsz is.

Ezután jöhet a beton öntése. Itt figyelj arra, hogy ilyenkor a nagyobb kavicsok szeretnek egy helyre tömörülni, ezért a talicskában is kevergesd meg még a betont, majd amikor már a helyére öntöd, akkor is figyelj arra, hogy a nagyobb kavicsok ne egy helyre kerüljenek. Ha öntés után úgy látod, hogy légbuborékok keletkeztek, azokat döngöléssel tudod eltüntetni, ezután következhet a beton elegyengetése.

Ha mindez készen van és a betonunk megszilárdult, még nem dőlhetünk hátra egy nyugágyban az új teraszunkon, sőt egyelőre ki sem rakhatjuk a nyugágyat. A beton ugyanis rengeteg vizet veszít, mire megköt, ami különösen napos, meleg időben (amikor általában betonozni szoktunk) ahhoz vezethet, hogy a beton nem köt meg rendesen és repedezetté válik, ezért még legalább 2-3 hétig rendszeresen locsolni kell, de semmiképpen sem erős vízsugárral. Kizsaluzni pedig akkor lehet, ha már teljesen megkötött, azaz kb. 3-4 hét után.

Ezek után pedig nincs más dolgod, mint kiülni új teraszodra, és élvezni, amikor csak jó az idő. Hogy hogyan készíthetsz rá tetőt és korlátot, azt pedig következő posztunkból megtudhatod.

 

 

A legszebb panorámás lakások (X)

Címkék: felújítás terasz betonozás zsaluzás tippek-trükkök terasz építés terasz betonozás betonvasalás