Így válassz környéket, ha családot alapítanál
Tippek-trükkök
2017.03.06. 09:50 I galerika

Így válassz környéket, ha családot alapítanál

Amikor családalapításra adjuk a fejünket, megváltoznak prioritásaink, és rájövünk, hogy az addig imádott, bulinegyedben elhelyezkedő, első lakásunk erre már tökéletesen alkalmatlan. De miről állapíthatjuk meg, hogy egy környék valóban családbarát-e? Természetesen mindenki, a legjobb iskolák környékére szeretne költözni, és lehetőleg csendes, kertvárosias környezetbe, de ezeken kívül van még néhány szempont és néhány árulkodó jel, ami segíthet a választásban. Ezeket vesszük most sorra.

Parkok és játszóterek

A gyerekek fejlődéséhez a legfontosabb a szabad levegőn való mozgás, ami úgy is megvalósulhat, hogy családi házas övezetbe költözünk, így a saját udvarunkon tombolhatják ki magukat. Azonban ha erre nincs lehetőség, akkor elengedhetetlen, hogy olyan környéket válasszunk, ahol sok park és játszótér található. Az Otthontérkép keresőjében térképen kereshetsz rá Budapest legzöldebb övezeteire, így is megkönnyítve a legmegfelelőbb környék megtalálását.

Gyönyörű otthon Hárshegyen, a város egyik legzöldebb övezetében

csaladbarat-kornyek1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Egészségügyi intézmények

Akinek gyermeke van, tudja, hogy az orvos, gyógyszertár, kórház közelsége az egyik legfontosabb szempont a lakásvásárlásnál. Persze sokan képesek akár a város másik végébe is elvinni a gyereket egy jobb orvoshoz, de nem jobb, ha ott van mindjárt a közelben?

Kiváló oktatási intézmények

A legjobb iskolákba nem könnyű bekerülni, ha az nem a közvetlen lakókörnyezetünkben van. Ma a családok többségének pedig nem csak az a szempont, hogy legyen a közelben óvoda, iskola, hanem az is, hogy a gyerek a lehető legjobb oktatási intézménybe járjon.

Az Otthontérképen az FHB Családbarátkörnyék-indexe segítségével térképen is megnézheted, hogy egy környék mennyire alkalmas a gyermeknevelésre. Az index két összetevőből, a környezeti- és az intézményi összetevőből áll, melyek közül előbbi a környék zsúfoltságára, a parkok és sportpályák arányára, míg utóbbi a gyermekorvosi rendelők és oktatási intézmények arányára és minőségére utal.

Tágas lakás Budapest egyik leginkább családbarát környékén, Krisztinavárosban

csaladbarat-kornyek2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Közbiztonság

Ez talán egy olyan szempont, amire akkor is figyelünk, ha nem kisgyermekkel keresünk lakást, hiszen mindenki szeretne biztonságban élni. Amikor azonban családalapításra adjuk a fejünket, ez még jobban felértékelődik. Az Otthontérképen azt is megnézheted, hogy mennyire biztonságos egy környék a bűnözési statisztikák alapján, sőt még kategóriánkénti bontásban is láthatod, hogy milyen bűneseteket követtek el nagyobb arányban egy-egy környéken.

Fiatalos lakás Rákosszentmihályon, a főváros legbiztonságosabb kerületében

csaladbarat-kornyek4.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Utak és járdák

Ha minden fontos szempontot figyelembe véve sikerült néhány szóba jöhető környéket kiválasztanod, akkor érdemes ezekre a környékekre személyesen is ellátogatnod. Néhány árulkodó jel ugyanis utalhat arra, hogy a környék valóban olyan-e, mint amilyennek elképzelted.

Sétáid alkalmával figyeld meg, milyenek az utcák, és milyen a járdák állapota. Ha mindenütt lakó-pihenő övezet táblát, vagy legalábbis 30-as sebességkorlátozó táblát látsz, az jó jel, ilyen helyen egy nagyobb gyereket akár az utcára is ki lehet engedni, játszani a szomszéd gyerekekkel. De a zsákutcák, egyirányú utcák, illetve az U-alakú utcák is biztonságosabbak közlekedési szempontból. Mondanunk sem kell, hogy Magyarországon nemcsak az utak, de a járdák állapota is nagyon rossz. Egy széttöredezett járdán pedig nemcsak a babakocsit nem lehet végigtolni, de biciklizni sem lehet megtanítani egy gyereket, és egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerek a kocsiúton vagy a járdán tanul meg biciklizni.

A környék lakói

Ha pedig személyesen is megnézed, milyen a környék, figyeld meg, hogy milyen emberek járnak az utcákon. Látsz-e sok sétáló családot? A parkokban csak fák és bokrok vagy játszóterek is vannak sok gyerekkel? Ha egyszer gyermeked lesz fontos, hogy megismerj más kisgyerekes családokat, mert régebbi barátaiddal már kevés közös témátok lesz, míg egy-egy játszótéren töltött délután alkalmával olyan barátokat találhatsz, akikkel hasonlóak az érdeklődési körötök, problémáitok.

 

 

Átlagárak! Mielőtt vásárolsz (X)

Címkék: bűnözés iskola játszótér park óvoda közbiztonság lakáskeresés lakásvásárlás családalapítás családbarát zöld övezet tippek-trükkök