Hét tipp bababiztos otthon kialakításához
Tippek-trükkök
2017.02.23. 14:10 I MeNa

Hét tipp bababiztos otthon kialakításához

Ha lehetőség van rá, már a lakásválasztásnál tartsuk szem előtt, hogy bababaráttá kell tenni előbb-utóbb az otthonunkat! Van néhány kötelező feladat, összefoglaltuk ezeket.

Végeztünk egy kis közvélemény kutatást a kisgyermekes barátaink körében és mindnyájan arról számoltak be, hogy mióta gyerek van a családban veszélyérző szenzoraik olyannyira kiélesedtek, hogy szinte előre látják a bajt.

Az első pár hónapban a gyerekszoba kialakításának van legnagyobb jelentősége. Ezek közül leginkább az ágyat emelném ki. Legyen stabil, sima sarkokkal és élekkel, anyaga ne tartalmazzon egészségre káros anyagokat. Ez azért fontos, mert amikor elkezdődik a fogzás időszaka, akkor a kisbabák szívesen rágcsálják az ágyukat is. A rácsok távolsága 6 és 7,5 cm között legyen, hogy ne szoruljanak be közéjük a gyerek végtagjai.

nursery-1078923_1280.jpg

Pár hónappal később, amikor kúszni-mászni kezd, már nemcsak a szobájának kialakítására kell odafigyelnünk, hanem arra is, hogy a lakás többi zegzuga hogyan lesz biztonságos számára. Mivel leginkább a padló lesz a fő terepe, érdemes természetes anyagból készült burkolattal ellátni, fontos, hogy könnyen takarítható legyen. Ha lehet, száműzzük a padlószönyeget, inkább a parkettát részesítsük előnyben, mint az alábbi aszódi háznál tették.

parkettas_lakas.jpg

A konnektorokat egy méternél magasabbra kell helyeztetni, hogy a már mászó baba számára ne legyen kísértés. Ennek ellenére hasznos beszerezni vakdugót is azokra a helyekre, amit nem használunk gyakran. Készüljünk fel arra, hogy ezeknek a használata még számunkra is kihívást fog jelenteni a későbbiekben!

Igyekezzünk lekerekített sarkú bútorokat vásárolni, ugyanis az éles sarkok könnyen okozhatnak fejsérüléseket, sőt veszélyeztethetik baba szemét is. A sarokvédő némileg megoldást nyújt a dologra, de egy idő után elvesztik tapadósságukat, így nem nyújtanak valós védelmet.

bedroom-690129_1280.jpg

Ha már fel tud állni a gyerek, akkor a függönyök, illetve az alacsonyan lévő fiókos szekrények, polcok kerülnek érdeklődésének középpontjába. Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk újra rendezze bélyeggyűjteményünket, akkor részesítsük előnyben a falra szerelt polcot, ami 1 méter fölött kezdődik, és ne válasszunk földig érő csipkefüggönyt sem! Amennyiben kétszintes lakással, esetleg galériával rendelkezünk mielőbb szerezzünk be egy   biztonsági babakorlátot, amellyel le tudjuk zárni a lépcsőfeljárót vagy az extrán veszélyes helyeket, mint például konyha.

Érdemes odafigyelni arra, hogy mennyire családbarát a környezet, például van-e játszó tér a környéken vagy óvoda. Hiszen az elkövetkezendő 6-7 évben majd erre lesz szükségünk. Szempont lehet még az is, hogy hányadikon van a lakás és van-e lift a házban. Gondoljunk bele, hogy majd oda kell felcipelni a babakocsit vagy onnan kell lelépcsőzni az óvodás gyerekünknek!

amerikai_uti_lakas.jpg

Ez az Amerikai úti lakás tele van lehetőségekkel. Akár lépésről lépésre is átalakítható, így kétszintes lakás válhat belőle.

Mivel ez amúgyis egy vízválasztó az életünkben és nekünk kell kialakítani a helyzethez legmegfelelőbb otthont, érdemes szerkezetkész vagy felújítandó lakásokban, esetleg átalakítandó családi házban gondolkodni. Így személyre szabható az egész lakás, egybenyithatunk vagy leválaszthatunk tereket. A környéken kívül a lakás alaprajzát vegyük figyelembe hiszen ez a másik olyan jelentős adottság, melyen a későbbiekben nem tudunk változtatni.

ujlipotvarosi_lakas.jpg

Ez a napfényes Újlipótvárosi lakás 3 szobássá alakítható, egy amerikai konyhás nappali, a konyhából dolgozó vagy gyerekszoba, és egy nagy hálószoba.

 

Címkék: gyerekszoba családbarát babaágy felújítandó lakások bababiztos lakás