Így tarthatod a felújítás költségkeretét!
Tippek-trükkök
2017.02.03. 09:42 I galerika

Így tarthatod a felújítás költségkeretét!

Az ember nehezen veszi rá magát egy felújításra, hiszen mindenki tudja, hogy egy ilyen munka általában nagyobb rendetlenséggel jár, hosszabb ideig tart, és ami a legnagyobb baj, általában többe is kerül, mint eredetileg gondoltuk. Tudatos tervezéssel azonban tarthatjuk a költségkeretet, ehhez azonban több hónappal a kivitelezés előtt el kell kezdeni ezt a munkát!

Kompletten felújított lakás a II. kerületben

felujitas-koltseg2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Határozd meg pontosan, mit szeretnél!

Kevés, ha meguntad vagy utálod a konyhádat vagy például a fürdőszobádat, és újat akarsz. Pontosan határozd meg, milyet szeretnél, és mi az, amit mindenképp le szeretnél benne cserélni, vagy mi az, ami esetleg még maradhat. Ezek után döntsd el, hogy egyedül is el tudod-e végezni a munkát, vagy szakemberre is szükséged lesz.

Így készíts tartható költségvetést!

Ha úgy gondolod, egyedül vágnál bele a munkába, írd össze milyen anyagokra lesz szükséged a legapróbb részletekig, és mindenből számolj 10-15 százalékkal többet, mint amennyit elvileg fel fogsz használni. Ezután nézd meg az árakat, de itt is kerekíts erősen felfelé, így a váratlan költségek kevésbé váratlanul merülnek majd fel.

Gyönyörűen felújított lakás az V. kerületben

felujitas-koltseg1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Amennyiben azonban úgy gondolod, hogy szakember segítségét is kérnéd, vedd sorra hány szakma képviselőjére lesz majd szükséged, de kereshetsz egy generálkivitelezőt is. Ezek után minden szakmából válassz ki több vállalkozót és kérj tőlük árajánlatot. Magától értetődik, de azért leírjuk: referenciákat is kérj tőlük és a szűkített listán lévő, max. 3 cég esetében érdemes el is menni megnézni, mit és hogyan végeztek korábban, esetleg a lakó(k) véleményét is kikérni. 

A kivitelezők általában megvásárolják az anyagokat, és ezt is belekalkulálják az árba, de természetesen másképp is megegyezhetsz velük. Mivel nagy tételben vásárolnak, engedményt is kaphatnak. Fontos, hogy minden részletre kiterjedően kérdezd meg, hogy mit tartalmaz az ár, és érdemes ilyenkor is egy anyagkalkulációt végezned a már fent leírtak szerint, hogy ellenőrizd, mennyire reális az ár, amit megállapítanak.

Mindezek után már kapni fogsz egy végösszeget, és ha úgy látod, ennyit azért nem engedhetsz meg magadnak, el kezdheted kihúzni a listádról a kevésbé fontos dolgokat, vagy mondjuk választhatsz olcsóbb csempét vagy konyhabútort.

Csinos kis felújított lakás Debrecenben

felujitas-koltseg3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Tartsd magad a tervhez!

A terven csak akkor módosíts, ha az váratlanul felmerülő problémák miatt elengedhetetlen. Minden egyéb esetben tartsd magad a tervhez, és ne menet közben találd ki, hogy mégsem ilyen színt, burkolatot, stb. szeretnél, hanem olyat. Ha mindezt betartod, és jól kalkuláltál, nem fog többe kerülni a projekt, mint amennyit terveztél.

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: konyha szakember felújítás költség fürdőszoba kivitelező tippek-trükkök felújítandó panelek felújítás tervezése