Ezért ne tedd ki a fikuszt a lépcsőházba!
Tippek-trükkök
2017.01.28. 07:51 I galerika

Ezért ne tedd ki a fikuszt a lépcsőházba!

Aki élete első lakásába költözik, olyan problémákkal szembesülhet, melyekkel bérlőként talán sosem találkozott. De aki családi házba költözik, azt is érheti pár meglepetés, ha előtte csak lakásban lakott. Hogy ne érjen senkit kellemetlenség, összegyűjtöttünk pár fontos információt, melyet érdemes tudnia mindenkinek, aki saját tulajdonú ingatlanban él.

Álomlakás a II. kerületben

ne-tedd-ki-afikuszt1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Légy tisztában az ingatlan alapvető tulajdonságaival!

Akár lakásban, akár családi házban élsz, fontos tudnod olyan alapvető dolgokat, hogy mikor és milyen anyagból épült az épület, hány évesek a vezetékek, vagy hogy milyen típusú kazánod/bojlered van, és ezek mennyire régiek. Így tudsz majd kalkulálni, hogy mit, mikor kell majd kicserélned és nem ér majd váratlan meglepetésként, ha valami meghibásodik.

Tudd, mikor van a lakásbiztosításod évfordulója, és mire terjed ki!

Valószínűleg nem szorul magyarázatra, hogy miért fontos tudnod, mire terjed ki a lakásbiztosításod és mire nem. De a lakásbiztosításod évfordulóját is érdemes tudnod, hiszen kizárólag ekkor válthatsz egy kedvezőbb konstrukcióra.

Szomszédjog

Ha társasházban élsz, a szomszédok egymással szembeni jogait és kötelezettségeit a házirend szabályozza. Ha azonban családi házban élsz, nem árt tisztában lenned a szomszédjoggal, amely a kerítéstől az átnyúló faágakig szabályoz minden olyan kérdést, amely szomszédok között általában felmerülhet.

Ha társasházban élsz:

Légy tisztában a társasházi alapító okirat, az SZMSZ (szervezeti-működési szabályzat) és a házirend tartalmával!

Ezeknek hiányában lakógyűléseken nem tudsz majd érdemben hozzászólni, vagy szavazni bizonyos kérdésekről, és a későbbiekben semmilyen vitás kérdés esetén nem hivatkozhatsz arra, hogy nem ismerted a fent nevezett okiratok tartalmát.

Szép lakás egy 8 éve épült társasházban, a III. kerületben

ne-tedd-ki-afikuszt2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Ismerd a tűzvédelmi előírásokat!

Mindenki szereti csinosítani környezetét, akkor is, ha az nemcsak a lakását, hanem a lépcsőházat is érinti. Mindezzel nincs is semmi baj, addig, amíg nem sérti a tűzvédelmi előírásokat. Társasházak esetében fontos tudnod, hogy a menekülési útvonalat érintő közlekedőkben, lépcsőházakban nem lehetnek éghető anyagok vagy az útvonalat leszűkítő tárgyak. A menekülési útvonal szélessége 110 cm-ben van meghatározva, tehát a cserepes virágokat kizárólag ezen a távolságon kívül helyezheted el.

Ha családi házban laksz:

Légy tisztában a helyi építési szabályokkal!

Az építési szabályokat mindig a helyi rendelet szabályozza, és az hogy 300 nm alatt már nem kell lakóingatlan építésére engedélyt kérni, nem jelenti azt, hogy a szabályokat nem kell betartani. Bármit szeretnél építeni, vagy átépíteni, tudd meg, hogy nem ütközik-e a helyi rendeletbe. De fontos tudnod, hogy az építkezés, átalakítás tényéről a közvetlen szomszédaidat is értesítened kell, akik megvétózhatják a munkálatokat, amennyiben az bármilyen módon sérti jogaikat, érdekeiket.

Otthonos családi ház Sajtoskálon

ne-tedd-ki-afikuszt3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Tartsd karban a portád!

Lakásból családi házba költözve szokatlan lehet, hogy otthonodat már nem csak a falakon belül kell rendben tartanod. Ha nem vagy kertészkedő típus, és udvarodon kizárólag füvesíteni szeretnél, akkor is számítanod kell arra, hogy a gaz időnként majd felüti fejét, és súlyos bírságra számíthatsz, ha nem gondoskodsz róla, hogy telked parlagfű mentes legyen. De télen is megbírságolhatnak, ha nem takarítod el az ingatlan előtt lévő járdáról a havat, és emiatt elcsúszik valaki.

Háziállatokra vonatkozó rendelkezések

Állattartóként köteles vagy gondoskodni arról, hogy az általad tartott állatok a szomszédok nyugalmát ne zavarják, tehát biztosítanod kell, hogy ne szökjenek el a portádról. Ugyanakkor az állatok jogait is biztosítanod kell, azaz gondoskodnod kell róluk, ami magában foglalja az etetésüket, itatásukat, rendszeres állatorvosi ellenőrzésüket. A kutyákat ezen kívül chippel is kötelező ellátni.

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban (X)

Címkék: lakás szomszédjog társasház parlagfű családi ház házirend bojler kazán állattartás lakásbiztosítás tűzvédelmi előírások tippek-trükkök építésügyi szabályok vezetékek cseréje