King Kong a fürdőszobában
home dekor
2016.12.12. 10:04 I galerika

King Kong a fürdőszobában

Lakberendezésről szóló témákban gyakran elhangzik, hogy a kevesebb több, ha dekorációról van szó, ez azonban egyáltalán nem igaz a nagyméretű csempékre, egyéb falburkolókra, melyek minél nagyobbak, annál jobban mutatnak. De nézzük csak meg jobban, miért is érdemes ezt a típust választani.

nagy-csempe4.jpg

Kép forrása: bathroominspiration.net 

A méret a fürdőszobában is lényeg. Főleg, ha a falakról van szó, azok ugyanis tágíthatják a teret, ha igazán nagy csempéket építünk be. Egyes szakértők elterjedt szóhasználata szerint a "King Kong-hatás" jót tesz a lelkünknek, szabadabban érezzük magunkat ebben a kulcsfontosságú helyiségben.  

A nagyméretű csempék és falburkolók egyik legfontosabb előnye, hogy általuk jóval kevesebb fuga csík töri meg a burkolatok felületét, így optikailag nagyobbnak és összefüggőnek látszik a tér, ahol használják őket. Ezen tulajdonságuk miatt elsősorban tágas, nyitott terekben mutatnak jól, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy kisebb terekben nem lehet használni őket. Sőt! A kisebb helyiségek optikailag történő megnagyobbítására a nagyméretű csempe kifejezetten jó megoldás lehet.

Mekkora az akkora?

Ma már szinte mindenféle méretű csempét lehet kapni négyzet és téglalap alakban egyaránt, így nehéz megmondani, hol húzódik az a határ, ahonnan egy csempét nagyméretűnek nevezhetünk. 10-15 évvel ezelőtt még minden csempe nagynak számított, ami nagyobb volt 15x15 cm-nél, és akkoriban még nem is nagyon lehetett 30x30 cm-nél nagyobb lapokat kapni hazánkban. Ma már azonban egészen óriási csempék is kaphatóak, melyeknek oldalai akár az 1 métert is meghaladhatják, így azokat a lapokat, melyeknek legalább az egyik oldaluk hosszabb, mint 40cm nagyméretű csempéknek nevezzük.

A hotelekből az otthonokba

A nagyméretű csempéket először hotelekben és éttermekben használták, ma már azonban egyre inkább elterjednek az otthonokban is. Számtalan előnyük mellett talán pont azért, mert a szállodák fényűző világát idézik fel a lakásban.

Milyen lakásokba illik?

A nagyméretű csempék egyelőre elsősorban a minimalista, modern otthonokban jelentek meg, ez azonban nem jelenti azt, hogy a klasszikusabb stílusban berendezett lakásokban ne mutatnának jól. Sőt, eleganciát sugároznak ezeknek az otthonoknak.

A nagyméretű csempe a skandináv otthonokban is jól mutat, akárcsak ennek a székesfehérvári családi háznak a fürdőszobájában.

nagy-csempe1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Ebben az V. kerületi elegáns otthonban pedig fokozza a fényűzést, a hálószobából nyíló fürdőszobában.

nagy-csempe2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Hogyan használjuk kis terekben?

Igaz, hogy a nagyméretű csempék a folytonos felületnek köszönhetően megnövelik a kis méretű tereket, de ilyen helyekre azért ne válasszuk a legnagyobbakat. Ez különösen akkor probléma, ha a szélére túl kicsi darabok jutnak. Ilyenkor érdemes kisebbet választani, esetleg olyat, ha találunk, ami pont kijön méretre.

A padlóra és a falakra rakott egyforma lapok növelik a folytonosság érzetét, ezért különösen ajánlottak kis helyiségekben, de a diagonálban lerakott nagyméretű padlólapok is kifejezetten kis terekre ajánlottak. A hatást pedig fokozhatjuk, ha a falat a csempe színével megegyező színűre festjük.

A nagyméretű csempéknek mellesleg az is az előnyük, hogy viszonylag könnyen vághatóak egyedi formára, így egyedi felületeket is kialakíthatunk velük.

De ki mondta, hogy nem kombinálhatjuk mozaikcsempével? Ennek a szegedi lakásnak a fürdőszobájában remekül egymásra talált a két csempetípus, és még nagyobbnak is tűnik az alig 5 négyzetméteres helyiség.

nagy-csempe3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mit kell tudni a felrakásáról?

A nagyméretű csempék egyetlen hátránya a kezelhetőségükben rejlik, ugyanis egyrészt nehezebb szállítani őket, mert könnyebben törnek, és nem minden autóba férnek be. Másrészt az igazán nagy lapoknál egy ember sokszor nem elég ahhoz, hogy felemelje őket, így a falra történő felhelyezés is nehézséget jelenthet.

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: fürdőszoba padló csempe falburkolat home dekor