Amikor a növény kenterbe veri a légtisztítót
négyzetméter
2016.11.21. 14:49 I galerika

Amikor a növény kenterbe veri a légtisztítót

A tiszta levegő hiánya az egyik legnagyobb probléma a nagyvárosokban, de ez még nem jelenti azt, hogy aki vidéken lakik, nyugodtan fellélegezhet. Bár a kisebb településeken az utcai szmog lényegesen kisebb, otthonunk levegője ettől még rengeteg káros anyagot tartalmazhat.

Az elmúlt évtizedek építkezési szokásai sajnos egyáltalán nem voltak mérgező anyagtól mentesek, és nem csak a beépített anyagok, de a legtöbb bútor is nagyon sok VOC-ot, azaz illékony szerves vegyületet tartalmaz.

A sok méreganyag ellen védekezhetünk úgy is, ha kizárólag káros vegyületektől mentes anyagokat használunk az építkezés során, vagy ha mérgező anyagoktól mentes bútorokat vásárolunk. Ezek azonban meglehetősen költséges megoldások, és nehezen megvalósíthatóak, ha nem éppen most építkezünk. Illetve választhatunk a piacon ma már széles választékban kapható levegőtisztító készülékek közül, melyeknek ára szintén elég borsos.

Világos nappali sok zöld növénnyel Budaörsön

levego-tisztito-novenyek1.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

De van egy lényegesen olcsóbb megoldás is. Számtalan szobanövény van ugyanis, mely tisztítja otthonunk levegőjét, legtöbbjüknek a gondozása is viszonylag egyszerű, ráadásul lakásunk díszei is lehetnek. Íme, a 8 legnépszerűbb!

Közönséges borostyán

Bár a borostyánnal elsősorban a házak falán találkozhatunk, cserépbe ültetve, a lakásban is megélnek. Elsősorban azokban az otthonokban ajánlott, ahol kisállatot tartanak, ugyanis semlegesíti az állati ürülékben található mérgező anyagokat és a rovarirtó szerek mérgező részecskéit, melyek a levegőbe kerülnek. Arra azonban ügyeljünk, hogy az állatok ne férjenek hozzá, ugyanis az egész növény mérgező szaponinokat tartalmaz. A növény a nedves talajt és a hűvösebb helyiségeket kedveli.

Szobafikusz

A szobafikuszok rendkívül sok oxigént bocsájtanak a levegőbe, és gondozásuk is egyszerű. Fényigényesek, de óvjuk a direkt napfénytől, és csak akkor öntözzük, ha talajuk már száraz. Kisállatok számára szintén mérgező. Akár a 2,5 méteres magasságot is elérhetik, így szobadísznek sem utolsók.

Botpálma

A botpálma képes semlegesíteni a lakásokban leggyakrabban előforduló illékony szerves vegyületeket, mint például a formaldehidet, a xilolt, az ammóniát és a toluolt. Megjelenésével trópusi hangulatot varázsol otthonunkba, és kedveli a napfényt és a meleget. Kétévente érdemes átültetni.

Bambuszpálma

A bambuszpálma vagy gyompálma néven is ismert növény a botpálmához hasonlóan semlegesíti a leggyakoribb illékony szerves vegyületeket, miközben páramentesítőként is viselkedik. Így ideális párás levegőjű helyiségekbe illetve lakásokba, valamint szerencsehozó tulajdonságának köszönhetően Feng Shui rajongók számára is kötelező. Szereti a napfényt, a tápanyagban gazdag talajt, és elég akkor öntözni, ha talaja kezd kiszáradni. Nem tesz jót neki, ha vízben áll, így mindenképp alulról locsoljuk!

Lepke orchidea

A lepke orchideák semlegesítik a levegőben található xilolt és toluolt. A párás levegőt kedvelik, hetente csak egyszer kell locsolni őket, szeretik a napfényt, de az erős napsugárzás káros lehet számukra.

Elegáns otthon sok extrával Dunakeszin

levego-tisztito-novenyek2.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

Füzéres gyepliliom

A talajtakaróként kiváló füzéres gyepliliommal elsősorban a kertekben találkozhatunk, de szobanövényként cserépbe is ültethetőek. Semlegesítik a levegőben található formaldehidet és ammóniát, levendulaszínű virágaikkal pedig a lakás legszebb díszei lehetnek. A félárnyékos helyet kedvelik, és hetente egyszer kell csak öntözni őket.

Zöldike

A zöldike vagy csüngő csokrosinda, más néven póknövényként is ismert szobanövény mindössze két nap alatt képes megkötni a lakás levegőjében lévő formaldehid, karbon monoxid és toluol 90 %-át. A nedves talajt és a nem túl meleg szobahőmérsékletet kedvelik, de igen ellenállóak, és apró fiók növényeikkel függő kosarakba ültetve mutatnak igazán.

Kör alakú nappali gyönyörű virágokkal Jákon

levego-tisztito-novenyek3.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

Törpe datolyapálma

Ez a növény neve ellenére elérheti a 2-3,5 méteres magasságot is, így szobanövényként remekül mutat ott, ahol van számára elegendő hely, ráadásul a mérgező anyagokat is semlegesíti. Viszonylag igénytelen, kedveli a nedves talajt és a napos félárnyékos helyeket egyaránt.

 

 

Több mint 100 ezer ingatlan egy helyen (X)

Címkék: szmog nagyváros tiszta levegő szobanövények négyzetméter