Gyanakodjunk-e, ha nagyon olcsó a lakás?
gazdálkodj okosan
2016.11.02. 13:59 I csorbazs

Gyanakodjunk-e, ha nagyon olcsó a lakás?

Ugyan a csapból is az folyik, hogy az elmúlt évben egekbe szöktek a lakásárak, ennek ellenére rendszeresen találkozhatunk olyan lakásokkal, amiket gyanúsan alacsony áron kínálnak. A kínálati ár alatti árazás több okból is lehetséges. Összeszedtünk nektek néhányat!

Mi a helyzet az árakkal?

Az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy országos viszonylatban megállt a lakásár-növekedés. Ez a - vásárlók számára- örömteli hír azonban nem igaz Budapestre, sőt az ország felkapottabb nagyvárosaira sem. 

Olvass a témában!

 

Amikor árakról beszélünk, fontos, hogy szem előtt tartsuk a kínálati és az értékesítési ár különbözőségét. Előbbi ugyanis azt jelöli, amennyit az eladó kapni szeretne az ingatlanért, utóbbi pedig arra utal, amennyiért valójában sikerült eladnia.

Tehát, ha azt szeretnénk megtudni, hogy valójában mennyiért tudunk vásárolni egy lakást, akkor az igazságot valahol a két érték között kell keresni. A kínálati árat jellemzően torzíthatja, hogy az eladó a "nagy lakásár-bumm" hatására minél többet szeretne elkérni a vevőtől, mondhatni "rápróbál", hátha valaki sokkal magasabb áron is megveszi, ezzel egy időben azonban az árba az alku lehetőségét is belekalkulálja. Sajnos az értékesítési árak sem mutatnak tiszta képet, mivel illetékek csökkentésének reményében sokan alacsonyabb összeget írnak az adásvételi szerződésre, mint amennyiért valójában a tranzakció lezajlott.

Átlagár alatt

Még egy fontos fogalom van, amit az árakkal kapcsolatban meg kell említeni, ez pedig az átlagár fogalma. Ez ugyanis nem arra vonatkozik, hogy minden lakás ennyibe kerül az adott kerületben, vannak ennél jóval drágább és olcsóbb lakások is. Mai bejegyzésünkben az néztük meg, hogy milyen okai lehetnek annak, ha egy ingatlant jóval az átlagár alatt kínálnak. Érdemes hangsúlyozni, hogy attól, hogy egy lakás olcsóbb mint a többi nem feltétlenül van vele baj, nem feltétlenül rosszabb, ezekkel a jellemzőkkel azonban nagy eséllyel találkozhatunk.

Földszinti vagy szuterén

Az átlagár alatt kínált lakások sok esetben az elhelyezkedésükből adódóan olcsóbbak. Ez érthető arra is, hogy kerület egyik kevésbé jó hírű utcájában találhatók, de arra is, hogy a házon belül milyen "pozíciót" foglalnak el. Jellemzően a földszinti és a félszuterén ingatlanokat kínálják alacsonyabb áron, általában ugyanis ezek kevésbé világosak. Nem kell azonban rögtön lemondani egy lakásról attól, hogy földszinti vagy szuterén! Egy fénycsatornával például megoldható a "fénykérdés", ráadásul, idős emberek számára egy földszinti ingatlan kiváló választás lehet, hiszen nem kell sokat lépcsőzni. 

További képekért kattints a fotóra!becsi_ut_elado_lakas.jpg

Osztatlan közös tulajdon

Az osztatlan közös tulajdon nagyban tudja csökkenteni egy ház/házrész értékét. Sőt, általánosságban a bonyolult tulajdoni viszonyokra is igaz, hogy erősen visszavághatják az elkérhető árat. 

Felújítandó

Sokszor az magyarázza a szolidabb árazást, hogy a lakás felújításra szorul. Ez egyébként egy jó befektetési módszer lehet, hiszen valóban alacsonyabb áron juthatunk hozzá egy felújítandó lakáshoz, a renoválás után pedig drágábban adhatunk túl rajta. Nem beszélve arról, ha az ember saját részre vásárol, akkor a saját ízlésére formálhatja az ingatlant és abban a tempóban fordíthat rá összeget, ahogy pénztárcája engedi.

További képekért kattints a fotóra!magdolna_utca_elado_lakas.jpg

 

Sürgősen eladó

Az is előfordulhat, hogy az eladó egyszerűen személyes okok miatt szeretne mielőbb megválni otthonától. Mivel időnyomás alatt áll, ezért lövi be a lakás árát jóval az átlag alatt. Minél tovább van egy lakás a piacon, annál nagyobb esély lesz arra, hogy végül drágábban sikerül eladni. Ha azonban gyorsan kell cselekedni ez a stratégia nem működhet. 

További képekért kattints a fotóra!megyeri_ut_elado_lakas.jpg

 

Beetetés

Ha nagyon-nagyon olcsó lakást látunk és a hirdetéshez általános leírás tartozik csak, kép nélkül, akkor érdemes óvatosnak lenni. Persze nem biztos, hogy átverés, de sok esetben az ilyen hirdetések a csalik. A gyanútlan vásárló rábukik a "szuper lehetőségre", cserébe viszont válaszként azt kapja, hogy fizessen be x ezer forintot egy valódi és releváns címlistáért.

 

Címkék: olcsó átlagár gazdálkodj okosan Budapest