Van egy aranybánya Pesten. Íme!
gazdálkodj okosan
2016.10.30. 10:56 I MeNa

Van egy aranybánya Pesten. Íme!

Az átlagnál nagyobb drágulás vár Pest egyik, az elmúlt években viszonylag rosszul szereplő kerületére. Megnéztük, honnan ez az optimizmus és miért lehet ez egy aranybánya.

Évtizedekig nagyjából együtt mozogtak a lakóingatlan árak a pesti Duna parton, különösen a XIII. kerület érintett részén és Pest első számú zöld övezetének számító Zuglóban. A válság óta azonban nyílt az olló és a XIV. kerület jócskán lemaradt. Önmagához képest is alul teljesít ezen a téren, arról nem beszélve, hogy a népszerűségben rivális vízpart XIII. kerületi részein úgy kilőttek az árak, hogy követni is lehetetlen.

img_1194.JPG

„Zugló nagyon alul árazott, elég, ha megnézzük, milyen átlagárakat tapasztaltunk az új építésű lakásoknál. Mindössze 460 ezer forint körüli az átlagár, ez köszönő viszonyban sincs a XIII. kerület 570 ezer forintos árával, és még jobban elmarad a főváros egészére vonatkozó 597 ezer forintos átlagos négyzetméter ártól. Arra számítunk, hogy már a közeljövőben megindul a drágulás Zuglóban” – mondta Földi Tibor, a legnagyobb lakásépíttetőnek számító Cordia Zrt. vezérigazgatója a vállalat friss elemzésére utalva.

NE HAGYJA KI:

Lakótelep a Horthy-korszakból Zugló közepén

Ezekkel csaljuk meg a zuglói IKEÁ-t

Számszerűségét tekintve még inkább feltűnő, hogy a zuglói átlagárak igen közel vannak az alacsonyabb presztízsű negyedik vagy huszonkettedik kerületekéhez. Azt is tudni lehet, hogy az új lakások idei, harmadik negyedévi kínálati mutatóit nézve csak az ötödik-hatodik helyen áll a XIV. kerület a maga 330-350 lakásával, miközben a kerületben pont kétszer ennyi, már felépült vagy épülőfélben lévő új lakást adtak el ebben a három hónapos időszakban.

Mind ezek alapján talán nem túlzás azt mondani, hogy még mindig megéri lakást vásárolni a kerületben, ha valaki az értéknövekedésre számítva néhány év múlva jelentős haszonnal szeretne kiszállni az üzletből. Nehéz pontosan megjósolni az árak növekedési ütemét, de az valószínű, hogy a következő 3-4 évben gyorsabb lesz, mint a legtöbb fővárosi kerületben, már csak a szűkös kínálat és az erős kereslet miatt is. Az Otthontérkép október végén közzé tett felmérése szerint a fővárosban az év elejei 8-9 százalékos drágulási ütem a harmadik negyedév végére 2-3 százalékosra mérséklődött a megelőző negyedévhez képest. Vélhetően ezt az értéket fogja jócskán meghaladni a zuglói áremelkedés az új építésű lakásoknál.

cordia_thermal_zuglo_2_utem.JPG

Már épül  a Cordia Thermal Zugló második üteme 

Az Otthontérkép oldalán október végén 1800 kerületi lakás szerepelt a kínálatban, ebből kb. 200 új építésű, a többi újszerű vagy használt. A keresések alapján leszűrhető, hogy továbbra is a 2-3 szobás otthonok iránt a legnagyobb az érdeklődés a XIV. kerületben. Piaci információk szerint a XIV. kerületben 2017-ben kb. 200, 2018-ban további 70-100 új lakás lesz szabad a bejelentett vagy már megkezdett beruházások alapján. 

Zugló sajátossága, hogy a soklakásos projektek itt nem annyira jellemzőek, mint például a XIII. kerületben. A városrészben korábban is jobbára a kis (4-20 lakásos) vagy közepes méretű (20-50 lakásos) beruházások játszottak főszerepet. A kisebb projektek fejlesztői kevésbé tőkeerősek, lehetnek olyan esetek, amikor tőkehiány miatt főleg a vevők pénzéből és nem saját vagy banki forrásból fejleszt egy vállalkozó. Ez a kilencvenes évek elejét-közepét idézi.

Hiába nagy a kereslet, az odaköltözést a gyenge kínálaton kívül az is késlelteti, hogy az infrastruktúra fejlettsége Zuglóban még elmarad a kívánatostól. A belváros vagy a Duna part megközelítése körülményes és egyelőre remény sincs arra, hogy valaha kimenjen a Bosnyák térre a 4-es metró vagy meghosszabbítsák a kisföldalattit északi irányban. A kiskereskedelmi ellátást javította volna a tér szélre tervezett Mundo bevásárló-és szolgáltató központ, de ez lekerült a napirendről.

A zuglói állapotok annak fényében érdekesek, hogy a legnagyobb kínálat a 45-60 négyzetméteres lakásokból van a fővárosban, de míg például Pest belvárosában a kisebb alapterületű otthonok vannak többségben, addig a budai oldalon és a pesti külső kerületekben a nagyobb ingatlanok a jellemzőbbek. Az új lakások átlagos négyzetméter ára a Duna jobb partján 641 ezer, a bal parton 574 ezer forint. A legdrágább területnek – a szűk kínálat okán – az V. és a XII. kerület számít, de átlagon felüli árakkal találkozhatunk a bel-budai, valamint a III., VI. és a VII. kerületi fejlesztések esetében is.

Több mint 100 ezer ingatlan egy helyen (X) 

Címkék: gazdálkodj okosan Bosnyák tér Cordia Új építésű lakások zuglói lakásárak Mundo bevásárlóközpont