A budapestit közelítik a győri lakásárak
négyzetméter
2016.10.25. 13:40 I galerika

A budapestit közelítik a győri lakásárak

Győr Magyarország leginkább környezetbarát városa, ráadásul munkahelyekben sincs hiány. Az erős kereslet azonban feltornászta az ingatlanárakat. Mutatjuk, mit érdemes még tudnod róla, ha ideköltöznél.

gyor1.jpg

Kép forrása: funzine.hu

Alacsony munkanélküliség, magas ingatlanárak

Győr nagyon szerencsés földrajzi helyzetben van, hiszen a Bécs-Pozsony-Budapest háromszög közepén helyezkedik el. Ennek és az Ausztriához való közelségének köszönhetően nagyon alacsony a munkanélküliség a városban, ezért egyre nagyobb az ingatlanok iránti kereslet. A magas kereslet pedig magas árakat eredményez, így a győri lakásárak folyamatosan közelítik a budapesti árszintet.

2014-ről 2015-re 16%-kal emelkedtek az árak, ami a budapesti után a második legnagyobb emelkedés volt az országban. A drágulás idén is folytatódott, ma a lakások négyzetméteréért 290 ezer forintot kell fizetni átlagosan. A kedvező munkalehetőségek természetesen a kiadó lakások bérleti díjaira is hatással voltak, itt is erőteljes növekedést figyeltünk meg. Őszi adataink szerint átlagosan 2089 Ft/nm áron lehet bérelni egy lakást a városban.

Két panelból egybenyitott, igényes lakás Marcalvárosban


gyor2.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra.

Az árak a belvárosban a legmagasabbak, ahol egy átlagos, 60 nm körüli téglalakást 14 és 30 millió forint között lehet megvásárolni, míg Győr legnagyobb lakótelepén, Marcalvárosban 12 és 16 millió forint között mozognak a hasonló méretű panellakások árai. A város legkedveltebb családi házas övezetében, Ménfőcsanakon 15-35 millió forintért kaphatunk egy átlagosnak mondható 80-120 nm-es családi házat.

Ha a megyei adatokat vizsgáljuk, azt látjuk, hogy nem csökkent a különbség a Sopron-Fertődi kistérség illetve a győri  lakóingatlanok kínálati árai között az elmúlt 4-5 hónapban – állapította meg az otthonterkep.hu friss kimutatása, amely a munkanélküliség és az ingatlanárak összefüggését elemezte.

A kínálati árak tekintetében a legdrágábban továbbra is a Sopron-Fertődi (343.000 Ft/m2) és Győri (279.000 Ft/m2) illetve Mosonmagyaróvári (279.000 Ft/m2) járásokban juthatunk ingatlanhoz. Megyei szinten közepesnek mondható a Pannonhalmai kistérség (123.000 Ft/m2), míg sereghajtók a Kapuvár-Beledi (106.000 Ft/m2), a Téti (102.000 Ft/m2) és a Csornai (96.000 Ft/m2) körzetek ingatlanárai.

 

Kétszobás, felújított lakás a belvárosban

gyor3.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

Az első magyar város, amelynek kiszámolták az ökológiai lábnyomát

A város vezetősége sokat tesz azért, hogy a győriekben tudatosítsa a környezetvédelem fontosságát, így Győr volt az első város az országban, melynek 2010-ben kiszámították az ökológiai lábnyomát. A győri lakosok ökológiai lábnyoma fejenként 4,33 globális hektár, ami nagyobb, mint a 3,5 globális hektár/fős magyar átlag, így Győr fenntartásához a város biológiai kapacitásának 17-szeresére, a megye biológiai kapacitásának ¾-ére van szükség.

Ez a szám ugyan magasnak tűnik, a város azonban azóta is sokat tesz azért, hogy Győr minél inkább környezetbaráttá váljon. Kiderült, hogy az ökológiai lábnyom nagyságáért elsősorban az energiafogyasztás és a közlekedés felelős,így növelték például a kerékpárutak hosszát, és a szelektív hulladékgyűjtők számát is a településen.

Kerékpárosok Mekkája

Győr a kerékpárosok legnagyobb barátja, az ország városai közül itt pedálozhatunk a leghosszabban kerékpárutakon mind a lakosság számra, mind a város területére vetítve. A 2016 májusában rendezett Kerékpárosbarát Település és Munkahely pályázaton csak egy közepes nagyságú város, Békéscsaba előzte meg.

Az egyik legtisztább levegőjű magyar nagyváros

Győrben a levegőszennyezettség mindössze 30%-os, ezzel tisztább, mint a legtöbb magyar nagyvárosé, és egyedül Székesfehérvár előzi meg, ahol a levegő szennyezettsége csak 25% az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

Új építésű kiadó lakás Győr Szigeten

gyor4_1.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

A város múzeumában őrzik Old Shatterhand karabélyát

Természetesen nem az igazit, hisz Karl May híres regényalakja is kitalált személy. A német író azonban a Győrben tanult természettudós és világutazó Xántus Jánosról mintázta regényhősét, akinek ezüstözött karabélyát, melyről Karl May Old Shatterhand Henry-karabélyát mintázta, a város szintén Xántus Jánosról elnevezett múzeumában őrzik.

Innen indul az ország legszebb vasútvonala

Persze mondhatnánk azt is, hogy Veszprémből, hisz az ország legszebbnek titulált vonala, a Bakonyvasút ezt a két települést köti össze. A vonalat 2006-ban ugyan be akarták zárni, ez ellen azonban több szervezet és a lakosság is felemelte a hangját. Így végül a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés 2007. augusztusában nyilatkozatot fogalmazott meg a vonal fontosságáról, ezt elküldte a Gazdasági és Közlekedési Miniszternek, valamint kezdeményezte, hogy a Bakonyszentlászló-Veszprém közötti szakasz műemlékvédelem alá kerüljön.

Így megmaradt a vasútvonal, és az ország egyik legszebb szurdokvölgyén, a Cuha-völgyön áthaladó szakasz, valamint a Veszprém és Eplény közötti két viadukttal tarkított szakasz, és annak műtárgyai, műemlékei védettség alatt állnak. A vonal további érdekessége, hogy ez az ország legmeredekebb vasútvonala, 20 ezrelékes emelkedők is találhatóak rajta, és három alagúton halad keresztül, ezek közül az egyik az ország egyetlen omlásvédővel ellátott alagútja.

Kiadó családi ház Pinnyéden

gyor5.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

 

Mennyire családbarát a környéked? (X)

Címkék: kiadó lakás négyzetméter eladó lakás Győr