20 féle ház egy lakótelepen – És egyik sem panelból épült!
négyzetméter
2016.10.05. 14:00 I galerika

20 féle ház egy lakótelepen – És egyik sem panelból épült!

Az ötvenes években jelentkező lakáshiányt először típustervekkel próbálták megoldani, ez azonban nem biztosított elég gyors és költséghatékony megoldást, így a politika inkább a tömeges lakásépítést helyezte előtérbe. Ennek eredményeként született meg 1958-ban a C terv, melynek első lépéseként lakás-tervpályázatot hirdettek.

A pályázaton részt vevő építészek összesen 180 tervet küldtek be, melyek közül 20 terv alapján 30 lakóház épült Óbudán, a Váradi utca – Bécsi út – Reménység utca – Zápor utca által határolt területen. Így jött létre az Óbudai kísérleti lakótelep, ahol a pályázaton nyertes tervek mellett típustervek alapján is épültek házak, lehetőséget adva a különféle építészeti megoldások idő- és költséghatékonyságának összehasonlítására.

obudai-kiserleti1.jpg

A kísérlet végül nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és bebizonyosodott, hogy a tömeges lakásépítést csak panel technológiával lehet megoldani. Erre egy szovjet és egy dán technológiát is megvásárolt a kormány, és az ország legtöbb lakótelepe végül a szovjet licence szerint épült fel.

Az Óbudai kísérleti lakótelep pedig megmaradt a hatvanas évek egyik színfoltjának, ahol elsősorban 3-5 emeletes házakat találhatunk. De az 1960-ban kiírt Középmagas Lakóház pályázatnak köszönhetően 8-9 emeletes házakkal is találkozhatunk, sőt a zömmel kis alapterületű lakások mellett, akkor „luxus”-nak számító, 2x40 négyzetméteres, belső kétszintes, sorházi lakások is épültek a telep belsejében.

Nehéz helyzetben van, aki itt szeretne lakást vásárolni, ezek a lakások ugyanis csak ritkán cserélnek gazdát. Mi azért találtunk két hirdetést, mely a környéken nézelődőknek remek lehetőség lehet.

Egyedi kivitelezésű konyhával a Bécsi úton

obudai-kiserleti2.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

Részben felújított lakás a Gyenes utcában

obudai-kiserleti3.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

 

 

Átlagárak! Mielőtt vásárolsz (X)

Címkék: lakótelep óbuda négyzetméter eladó lakás