A borostyán hőszigetelő is, csak szólunk
home dekor
2016.09.30. 10:13 I Otthon

A borostyán hőszigetelő is, csak szólunk

Ősszel, amikor a házfalakat beborító pirosas színű borostyánt látunk, általában szájtátva bámuljuk, vagyis az Instagram előtti időkben ezt tettük, ma már előkapjuk a farzsebből a telefont, és megörökítjük a látottakat. A borostyán alkalmas arra, hogy függő kertet csináljunk akár a garázs falából is, pont annyi szól mellette, mint ellene. Pro-kontra poszt következik a borostyánról.

Az unalmas, egyhangú, régies házfalakat ha befuttathatjuk növénnyel, gyönyörű és egyedi lesz a ház külseje. Esztétikai szempontból csak hozzátesz bármelyik ház szépségéhez, természetközelibbé, emberibbé teszi a környezetet. Amiből igencsak jó lenne több a belvárosi betonrengetegben. A növénytakaró védi a falakat, nyáron a meleget nem engedi át, esős időben pedig megvédi a falakat az oda csapódó esővíztől. Ha a függőleges kert kialakításához borostyánt választunk, akkor megkíméljük magunkat a támrendszer kiépítésétől - a hiedelmekkel ellentétben csak a rózsákhoz szükséges támrendszer. Egy-egy tővel akár hat-nyolc négyzetméternyi falfelületet is be lehet futtatni, és ősszel ilyen szép látványra ébredhetünk minden reggel, mint az alábbi péceli családi háznál látható.

ot_borostyan_jo.jpg

A képre kattintva a galériában megnézheti, milyen környezethez passzol a borostyán!

A borostyán hátránya, hogy valakinek rendszeresen gondoznia kell, a növényzet értelemszerűen nem úgy nő, hogy magától tudja, nem nőhet az ablakokra, a teraszra és az ajtókra. A vakolat problémaköre akkor jöhet szóba, ha a ház vakolata már alapból omladozik és mállik. A rossz minőségű falakra felfuttatott bármilyen növény a vakolattal együtt le fog hullani, a gyökerek nem fognak tudni biztos talajt találni maguknak. Az is a borostyán ellen szól, hogy nem illik bármilyen házra, bármilyen környezetbe. Például egy modernt stílusú ikerházhoz a Duna-parton, ami főleg fehér-üveg-beton alapokból áll, elfelejthetjük a borostyánt. Főleg az ehhez hasonló stílusban épült házakhoz, kertekhez javasoljuk.

ot_borostyan_02.jpg

Kattintson a képre! 

Címlapkép forrása: pexels.com

Címkék: borostyán lakberendezes eladó ingatlan home dekor