Egy fedél, több generáció - tippek a kivitelezéshez
tippek-trükkök
2016.09.29. 14:06 I MeNa

Egy fedél, több generáció - tippek a kivitelezéshez

A dráguló építési, megélhetési és energiaköltségek miatt megint előtérbe kerülnek a többgenerációs házak. Sorozatunk második részében a közművek és a kivitelezés kerül a középpontba.

Az első részben a felkészüléshez, a tervezéshez adtunk tippeket.Most, hogy túl vagyunk ezen, jöhet a kivitelezés. Nem kis építészeti munka az épületgépészeti rendszerek kiépítése illetve átalakítása. A közmű költségek a családi kassza jelentős részét felemésztik, ezért kifejezetten előnyös, ha összeköltöznek a generációk, hiszen fajlagosan jóval kedvezőbben a költségek mintha külön-külön fizetnék azokat. Például egy nagyobb teljesítményű kazán kevesebb költséggel üzemeltethető, mint két kisebb. A közmű alapdíjakat is csak egyszer kell befizetni. Fontos az is, hogy az otthon maradó családtag felügyeli, illetve szabályozza a rendszert, míg a többiek távol vannak.

Érdemes megfogadni azt a tanácsot, hogy ne gondolkodjunk grandiózus tervekben. Nemcsak arról van szó, hogy jelentősen túlléphetünk anyagi lehetőségeinken az építési költségekkel, hanem gondolni kell a közmű költségekre is. A fenntarthatóság a biztonság mind-mind kiemelt tényező. Inkább legyen a ház kisebb és egyszerűbb, ám befejezett.

pexels-photo-120173.jpeg

Forrás: pexels.com

Legyen egy alaposan megszerkesztett kiviteli szerződés a kezünkben, amit persze, nézessünk meg jogásszal. Számítsunk arra, hogy a vállalkozó egyfajta fővállalkozóként lép fel, vagyis minden munkaszakaszt maga szeretne felügyelni, alvállalkozókat bevonva. Ez akár jó is lehet, hiszen egyrészt nem kell vadászni a kőművesre, a festőre meg a víz-és gázszerelőre, másrészt lefaraghatjuk a költségeket, mondván örüljön, hogy egy kézbe adjuk a munkákat.

Egy nagyobb családi ház, megfelelő szervezéssel maximum 5-12 hónap alatt elkészül. Persze ez a feladat nagyságától és összetettségétől is függ. Felújításnál figyelembe kell venni a nem várt helyzeteket, a bontások, átalakítások közbeni nehézségeket is. 

Meglévő épület átalakításánál számoljunk bizonyos, előre nem látható plusz költségekkel, de ez minimálisra csökkenthető a jó tervezéssel és megelőző feltárásokkal (bontások, fúrások, anyagvizsgálatok). Ha a kivitelezés befejezése, a mielőbbi beköltözés a cél, akkor azt kell szem előtt tartani, hogy a kivitelezés előkészítése és tervezése, a lakberendezés, a kerttervezés nem lehet kihatással a kivitelezés rovására.

Tippek

  • A kiviteli szerződéshez nem kötelező, de érdemes műszaki megvalósulási tervet és költségvetést készíteni, amely a szerződés mellékletét képezi.
  • Tüntessük fel a garanciát, a szavatosságot, a teljesítési visszatartás feltételeit, a kötbér mértékét és esedékességének feltételeit, valamint a kártérítést
  • Pontosan vezessük a kivitelezési naplót
  • Nagyobb (több tíz milliós) munkáknál bízzunk meg műszaki ellenőrt, aki a lebonyolításáért felelősséget vállal

Íme, néhány többgenerációs családi ház azoknak, akik építkezés helyett inkább vásárolnának!

Családi fészek Pasaréten 

További képekért kattints a fotóra!pasaret_elado_haz.jpg

 

Igazi családbarát otthon Ócsán

További képekért kattints a fotóra!ocsa_csaladi_haz.jpg

 

Kétgenerációs "házikó" Dabason

További képekért kattints a fotóra!dabas_elado_haz.jpg

 

Két lakás egy ház

További képekért kattints a fotóra!budafok_elado_haz.jpg

Címkék: családi ház tippek-trükkök többgenerációs ház