Szőnyeget, de kilimet!
home dekor
2016.09.19. 15:54 I Otthon

Szőnyeget, de kilimet!

A marokkói hotelek kötelező kelléke a kilim, a durva szövésű, vékony szőnyeg. Valamiért a boho-chic fanatikusok figyelmét az elmúlt hetekben nagyon felkeltette, és ellepték a Pinterestet a szebbnél szebb ötletek a kilimről. Az ötletadó képekből egyértelműen látszik, hogy a kilimnek akár a hófehér hálószobákban és a letisztult skandináv nappalikban is helye van. 

A kifejezés, hogy kilim a Wikipédia szerint a perzsa gelím szóból eredeztethető, a kilim szó maga török kifejezés, és azt a hullámos szövőtechnikát jelenti, amivel a kilim szőnyegek készülnek: csomózás nélkül. Okkal nevezik a nomád szőnyegnek, a Himalájában, az ősi indiánoknál biztosan használták mindennapi tárgyként. Juh-, kecske-, teveszőrből evőeszköztartót, ruhászsákot, sátorzsebet, de még a hajóutakhoz koffert is készítettek őseink.

dutka_akos_utca_elado_haz.jpg

Kattintson a képre!

A kilim szőnyegek és párnák mintái meghatározzák, hogy hol készültek, az igazán szakavatottak felismerik, hogy eredeti perzsa mintát, afgán szőnyeget vagy észak-afrikai darabot látnak. Számít például a széleken körbefutó bordűr is, a színek is behatárolják, hol készülhetett. Az eredeti, kézzel szőtt kilim szőnyegek két hónapig készülnek, férfiak, nők is odaülnek a kézi szövőszék mellé. Ma már a lakberendezési üzletekben selyemből, gyapjúból, szőrből készült darabokat kínálnak, az eredeti szőnyegeket természetesen meg kell fizetni, még használtan is, viszont örök darab, egy egész életen át kiszolgál, és mutatós. 

Teraszra, kertbe, nappaliba, párnának, puffnak, faliszőnyegnek bátran használható, a gazdag minták, színek életet visznek a legsterilebb szürke-fehér színű betonnal berendezett lakásokba is. Sőt, leginkább a hűvösebb lakberendezési stílusokhoz ajánljuk, a bejáratnál vagy akár a nappaliban faliszőnyegként szép és elegáns lehet, ráadásul lakályossá teszi a helyiséget. Íme néhány ötlet, és ha megtetszett a stílus, akkor használtan a netről, újonnan az Art-Kelimből vagy a Heavenrugsból érdemes beszerezni.

 
Kép: Pinterest

Címkék: lakberendezés kilim homedecor home dekor