Horror árú lehet a lakás a volt SZOT üdülőben
négyzetméter
2016.09.12. 16:08 I csorbazs

Horror árú lehet a lakás a volt SZOT üdülőben

Még két napig lehet regisztrálni azoknak, akik tervpályázatot szeretnének benyújtani az egykori SZOT üdülő rózsadombi épületének megújítására. Az Ottohontérkép.hu becslése szerint a penthouse lakásokat is magába foglaló komplexumban egymillió forintot is meghaladó négyzetméter árakra lehet számítani.

A Magyar Építész Kamara honlapján megjelentek szerint a pályázat kiírója, a Rózsadomb Panoráma Kft, a prémium lakóprojekt elbírálása során a homlokzat kialakítását, látványvilágát, a teraszok intimitásának biztosítását és az 5. emeleti penthouse szint megálmodását kiemelten kezeli. Vélhetően azért, mert Buda tényleg legexkluzívabb panorámáját nyújtja ez a dombon álló épület.

szot.jpg

Kép forrása: index.hu

Az is biztos, hogy a most még ismeretlen győztes fejlesztő ennek megfelelően alakítja ki az árazást is. Már tíz évvel ezelőtt is horribilis magasságokat (500-600 ezer forint/négyzetméter) dobott be az akkori vállalkozó, aki végül kiszállt a projektből. Ma viszont nem lesz meglepő az egymillió forintos vagy azt meghaladó ár sem. Viszonyításképpen álljon itt az otthontérkép.hu-n szeptember elején kínált használt lakások átlagára a Gellérthegyről: 690 ezer forint/négyzetméter. Az ennél még egy fokkal jobb panorámát adó egykori SZOT-ház új építésű luxus otthonai tehát könnyen elérhetik az álomhatárnak számító egymillió forintot.

Buda egyik híres-hírhedt beton monstrumát 1970-ben építették azzal a céllal, hogy reumatikus és légzőszervi problémákkal küzdők tömegeit fogadja be évről évre. Egészen a 80-as évek végéig maradéktalanul be is töltötte ezt a szerepét, a rendszerváltás azonban sanyarú időket hozott az egykor virágzó komplexumra.

A hányattatott sorsú épület többször cserélt tulajdonost, számtalan felújítási terv született vele kapcsolatban, melyek ilyen-olyan okokból idővel mind elbuktak. 2009-ben került a projekt a CIB Bank tulajdonába, az ingatlan értékét nagyjából 6 milliárd forintban határozták meg. Az olcsónak nem mondható portéka Wáberer György nagyvállalkozó, miniszterelnöki tanácsadó érdeklődését is felkeltette, még a nyár közepén.

Remélhetőleg hamarosan a végéhez ér a betonóriás kálváriája és végső formájában jó szolgálatot tesz azoknak, akik prémium minőségű otthonokban és gyönyörű panoráma ölelésében szeretnének élni.

Több mint 100 ezer ingatlan egy helyen (x)

Címkék: új építésű négyzetméter Budapest