A legvidámabb barakká varázsolná a lakásod egy olyan szőnyeg, amin Orbán Viktor tárgyalt
négyzetméter
2016.09.08. 04:17 I dibig

A legvidámabb barakká varázsolná a lakásod egy olyan szőnyeg, amin Orbán Viktor tárgyalt

A napokban Orbán Viktor hivatalos látogatáson járt Belgrádban, ahol szerb miniszterelnök kollégájával tárgyalt. Mint a nyitóképen is látható, a teljesen szokványosan felöltözött politikusok azonban eltörpültek a vidám, modern szőnyeg mellett.

orbanvucic.jpg

Blogunk történetében talán először fordultunk lakberendezési tanácsért a Szerb Köztársaság kormányához. (Azért nem állíthatom mindezt száz százalékos bizonyossággal, mert töredelmesen bevallom, hogy a kolleginák kiváló lakberendezési posztjait nem böngésztem végig az archívumban.)

Hatalmasat téved, aki úgy gondolja, hogy a szerb kormány anyagbeszerzője egy vidám vasárnapon beugrott az Ikea gyermekosztályára egy ütős műszálszőnyegért! A szőnyeg neves képzőművész tervei alapján készült, kézi csomózású remekmű.

Íme a részletek:

A Szerbia Palota Montenegró-szalonjában található a kérdéses szőnyeg. (Belgrád egykor nem csak Szerbia, hanem Jugoszlávia fővárosa is volt, ebben a palotában a szövetségi állam mind a hat tagköztársaságáról elneveztek egy-egy szalont.) Mintázatát Vojislav Đokić montenegrói képzőművész festette fel kartonlapra, ugyanis Mihail Janković főépítész mellett az ő feladata volt ennek a szalonnak a megtervezése. Négyzetméterenként húszezer csomóból áll a kézi csomózású szőnyeg. Érdekesebb motívumai – amelyek valóban különlegessé teszik ezt a szőnyeget – egy montenegrói népviseletes, férfi és nő alkotta pár. A szőnyeg központi részén pedig a montenegrói faunát jellemző állatokat láthatunk. Egyébiránt a Szerbia-szalonban mind művészetileg, mind kivitelezésben még értékesebb, további három szőnyeg található. Azokat a szőnyegeket egy híres festőművész, Lazar Vujaklija tervezte és négyzetméterenként negyvenezer csomóból állnak.szerbia_szalon.jpg A bécsi születésű Vujaklija (1914-1995) soha sem részesült akadémikus képzésben. Az autodidakta művészt naiv-expresszionistaként, illetve naiv-szimbolistaként tartják nyilván. Mind a Montenegrói-szalon, mind a Szerb-szalon szőnyegei a macedóniai Gostivar és Pirot városainak a műhelyeiben készültek, sajnos ezek a műhelyek időközben megszűntek. Elképzelhetik,hogy milyen felelősségteljesen és gondosan kell eljárni az ilyen műtárgyak karbantartásakor. A nyugati és a keleti foajé, valamint a Szlovén-szalon és Tito egykori kabinetjének a szőnyegei is jelentős művészeti értéket képviselnek, zömében Marinko Bezon és Boško Petrović képzőművészek kartonjai alapján készültek. A Montenegrói-szalonban a szőnyegnél is komolyabb a művészeti értéke Branko Filipović Fila montenegrói festő mozaikjának, a ,,Lovćen”-nek. A nagyobb részt azonos, kisebb részben hangsúlyosan eltérő méretű kavicsok, ravennai mozaikkő valamint üvegkontúr felhasználásával készült alkotás üde, modern képzőművészeti élményt nyújt. mozaikkisebb.jpgA szőnyeg és a mozaik tudatosan összehangolt művészeti egységet alkot. A XIX. század első felének, az egyik legjelentősebb montenegrói történelmi személyiségnek, Petar Petrović Njegoš költő-fejedelemnek a némiképp glorifikált uralkodására utal. Egyébiránt az egész épület, a Szerbia Palota a második világháború utáni Jugoszlávia egyik legjelentősebb építészeti alkotása, amelyet a belgrádi Múzeumok Éjszakáján a nagyközönség számára is megnyitnak. (Köszönet a válaszért a szerb kormány sajtóosztályának és Sandra Vesić Teslanak.)

 Nektek kéne egy ilyen menő szőnyeg lakásotok Hortobágy-szalonjába, vagy legalább a nappalijába?

Százezer ingatlan egy helyen (X)

Címkék: orbán szerbia szőnyeg lakberendezés képzőművész négyzetméter