De mi is az a veranda?
négyzetméter
2016.08.31. 14:07 I horvathandrea

De mi is az a veranda?

A veranda pontos definíciója a Wikipédia szerint üvegablakokkal kerített erkély, de van ennél pontosabb megfogalmazása is, miszerint a ház szélmentes oldalához toldott oszlopos, kültéri, fedett terület. A veranda gyakorlatilag megegyezik a tornáccal, ami évszázadok óta a magyar építészet része, és hogy pontosan mióta is létezik itthon: nagyjából akkortól datálható, amióta a kifejezés maga létezik. Ez pedig körülbelül 1507-re tehető  a Magyar Néprajzi Lexikon szerint.

fortepan.jpg

Képek forrása: Fortepan

A tornácos, verandás házak a jólétet mutatták régen, a lexikon szerint “az Alföld némely vidékén, például a tanyákon a szegénység jele volt a tornác hiánya”. A veranda vagy tornác sokféle építészeti stílusban készült, többféle anyagból, fából, téglából, kőből, és vannak házak, ahol könyöklő is épült a tornáchoz.

veranda.jpg

Képek forrása: Pinterest.com

A régi verandás házak ma már kisvárosokban és falvakban láthatók csak, a nagyvárosok kertvárosaiban viszonylag ritkán építenek ilyen házakat. Sajnos. Merthogy a veranda az a hely, ahol esőben, hóban, télen-nyáron ki lehet ülni egy kávéra, jót lehet beszélgetni, sőt, még arra is alkalmas, hogy egy függőágyat helyezzünk el az egyik végén, ahol jót alhatunk vasárnap délután. Néhány példa rá, hogy mennyire hangulatosak lehetnek.

További képekért kattints a fotóra!thokoly_utca_elado_ingatlan.jpg

 

További képekért kattints a fotóra!

polgardi_elado_lakas.jpg

Címkék: négyzetméter