Pincék, présházak az Északi-középhegységben – A Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység lankáin jártunk
2016.08.17. 14:24 I galerika

Pincék, présházak az Északi-középhegységben – A Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység lankáin jártunk

A magyar borokról mindenkinek Tokaj neve ugrik be elsőre, ám borvidékeket bemutató sorozatunkban igyekeztünk benneteket az ország összes bortermő vidékére elkalauzolni. Sorozatunk most utolsó részéhez érkezett, és végre a Tokaji borvidék is sorra kerül, de vele együtt nem feledkeztünk meg az Északi-középhegység többi borvidékéről, azaz a Mátrai-, az Egri- és a Bükki borvidékekről sem. Jöjjenek hát a legszebb pincék, présházak az ország legészakibb vidékéről.

Mátrai borvidék

A Mátrai borvidék a Mátra déli lejtőin, a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, a hideg hegyvidéki időjárástól védett, napos helyen található. Hazánk 22 borvidéke közül a második legnagyobb a Kunsági borvidék után, 32 500 hektáros területéből 24 261 hektár első osztályú termőterület, és 7800 hektár áll művelés alatt.

Területén a szőlőművelés hagyománya a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza, a nagyobb arányú termelés azonban csak a XIII. században indult el. Ma már a Mátrai borvidék adja az ország szőlő-bor exportjának több mint egyharmadát, a nyugati exportnak pedig több mint 40%-át.

A borvidéken elsősorban Olaszrizlinget, Leánykát, Muscat Ottonelt, Szürkebarátot, Sauvignon Blanc-t és Chardonnayt termesztenek, de a méltán híres Domoszlói Muskotály is itt terem. Ezeket a kitűnő borokat pedig a Szőke Mátyás Pincészetben, a Dubicz Borászatban, a Bárdos és Fia Pincészetben, a Centurio Szőlőbirtokon és a Ludányi Pincében kóstolhatják meg az idelátogatók.

Családi ház borospincével Nagyrédén

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

matra-eger-bukk-tokaj1.jpg

 

Kőbe vájt borospince Rózsaszentmártonon

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

matra-eger-bukk-tokaj2.JPG

 

Egri borvidék

Az Egri borvidék az Egri-Bükkalja déli lankáin, Heves megye területén helyezkedik el, de egyes részei Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére is átnyúlnak. 21 160 hektárnyi területéből 18 302 hektár az első osztályú termőterület, és 6000 hektáron termesztenek szőlőt.

A borvidék központja Eger, területén a szőlő- és borkultúra közel 1000 éves múltra tekint vissza, mely ma is meghatározza az itt élő emberek életét. A szőlőtermesztés meghonosodásában vélhetően nagy szerepe volt az I. István által 1004-ben alapított egri püspökségnek. A török hódoltság előtt jellemzően fehérbor termő vidék volt, ám a török uralom alatt itt is a vörösbor vált meghatározóvá. A XVII. századra a város gazdasága monokultúrássá vált, ekkor jelentek meg az első riolittufába vájt pincék is. A filoxéra járvány itt is nagy pusztítást okozott, ám utána az újonnan betelepített fajták közt jelent meg a medoc noir is, mely a méltán híres Egri Bikavér egyik fő alkotóeleme.

Területén elsősorban Olaszrizlinget, Chardonnayt, Hárslevelűt, Leánykát, valamint Kékfrankost, Merlot, Cabernet Franc-ot, Pinot noir-t, Portugiesert, Kadarkát és Cabernet Sauvignont termesztenek, melyeket a Thummerer Pincében, Gál Tibor Pincészetében, Vincze Béla Borászatában, Bolyki János Pincészetében, a Demeter Pincészetben, a Gróf Buttler Borászatban, Kovács Nimród Borászatában és Pók Tamás Pincéjében lehet megkóstolni.

Vendégház borozóval Egerszalókon

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

matra-eger-bukk-tokaj3.JPG

 

Nyaraló borospincével Egerben

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

matra-eger-bukk-tokaj4.jpg

 

Bükki borvidék

A Bükki borvidék a Bükk központi hegyeinek déli lejtőin helyezkedik el, 17 600 hektáros területéből 1750 hektáron folyik szőlőtermesztés.

Területén a vadszőlő őshonos növény, szőlőtermesztéséről a XIV. század elejéről maradtak fenn először írásos emlékek. Miskolc város borszabadalmát 1503-ban II. Ulászló erősítette meg a XVIII. század során pedig hatalmas pincerendszer alakult ki az Avason. A filoxéra járvány során az ültetvények nagy része kipusztult, az avasi pincék egy részét már nem használják, de még léteznek éppúgy, mint Görömböly híres pincesora.

Fehérszőlők közül az Olaszrizling, a Chardonnay, a Cserszegi fűszeres, a Leányka, a Müller-Thurgau, a Tramini, a Muscat Ottonel, a Zenit és a Zengő termesztése jellemző a területre, míg kékszőlők közül elsősorban a Kékfrankost, a Cabernet Sauvignont, a Cabernet Franc-ot, a Merlot és a Zweigeltet termesztik. Ezeket a kiváló borokat pedig a Bacchus Borozóban, a Borostyán Pinceborozóban, a Gál Pincében, a Prokai Pincészetben, a Rudolf Pincében, a Barczi Pincében, a Szendrei Pincészetben és Tóth Gyula Pincészetében kóstolhatják meg az idelátogatók.

100 éves présház és borospince Miskolcon

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

matra-eger-bukk-tokaj5.jpg

 

Tokaji borvidék

A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék a Zempléni-hegység déli-délkeleti lábainál, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti területen helyezkedik el. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben vette fel világörökségi listájára, mint kultúrtájat.

A borvidék különlegessége abban rejlik, hogy bár az aszúsodást előidéző, Botrytis cinerea penészgomba más borvidékeken is megtalálható, egyedül az itt található környezeti feltételeknek és az itt termesztett szőlőfajtáknak köszönhetően következik be az aszúsodás minden évben a területen. A másik itt megjelenő Cladosporium cellare penészgomba azonban egyedül itt és a Rajnai pincékben fordul elő, ez a gomba garantálja a tokaji borok minőségét, és ennek köszönhetően alakul ki az aszúbor jellegzetes íze, színe, illata.

Területén már a honfoglalás előtt is volt szőlőművelés, a hegyvidék világhírének alapjait azonban azok az olasz szőlőművesek teremtették meg, akiket IV. Béla telepített be a tatárjárás után.

A vidék híres borai a szamorodni és az aszú. Míg a szamorodni az aszúszemekkel kevert élőfürtök feldolgozásával készül, addig az aszút 8-10 évig érlelik a nemespenésszel borított pincékben, fahordókban. Ezeket a páratlan borkülönlegességeket pedig az Árvay Családi Pincészetben, a Bene Pincészetben, a Budaházy-Fekete Kúria Pincészetében, a Disznókő Szőlőbirtokon, a Gróf Degenfeld Pincészetben, a Mádi Borházban, a Rákóczi Pincében, a Szepsy Pincészetben és a Tokaj Oremus Pincészetben kóstolhatják meg.

 

Családi ház Golopon tradícionális Tokaji borospincével

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

matra-eger-bukk-tokaj6.jpg

 

Otthonterkep.hu - keress ingatlant Heves megyében (X)

Eladó ingatlanok Borsodból - Otthonterkep.hu (X)

Címkék: eger borászat szőlő borospince valogatas eladó ingatlan Miskolc Mátra Tokaj Bükk Gyöngyös