Pincék, présházak déli dombok lankáin – A Balatonboglári-, a Tolnai- és a Szekszárdi borvidéken jártunk
2016.07.05. 14:50 I galerika

Pincék, présházak déli dombok lankáin – A Balatonboglári-, a Tolnai- és a Szekszárdi borvidéken jártunk

Új sorozatunkban minden héten újabb és újabb borvidékekre kalauzolunk el benneteket, hogy megnézzük az adott táj legszebb borospincéit, présházait, családi házait és nyaralóit. Ezúttal a somogyi-, tolnai- és szekszárdi dombok lankáira látogattunk el.

Balatonboglári borvidék

A Balatonboglári borvidék a Balaton déli partja mentén, a Somogyi-dombság északi lankáin helyezkedik el. 9980 hektárnyi területéből 8156 hektár első osztályú termőterület, melynek megközelítőleg az egyharmadán, 3200 hektáron termesztenek szőlőt. Éghajlatára az évi 1950-2000 óra napfény, és 600-800 mm csapadék jellemző, ami szőlőtermesztéshez kiváló, kiegyenlített klímájának köszönhetően pedig a termelési biztonság is jó.

Már a rómaiak is termesztettek szőlőt területén, ahol eleinte a vörös-, később a fehérbor termelés volt jellemző. Ma 3:1 arányban termesztenek itt fehér- és vörösborszőlőket, melyek közül az Olaszrizling, a Sárga muskotály, az Irsai Olivér, a Királyleányka, a Rajnai rizling, a Chardonnay és a Sauvignon blanc, valamint a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon és a Merlot a legelterjedtebbek.

Az elmúlt években a borvidék három borásza, Garamvári Vencel, Konyári János és Légli Ottó is elnyerte az „Év Borásza” kitüntetést, az IKON Borászat pedig 2013-ban kapta meg az „Év Pincészete” kitüntetést.

Nádfedeles családi ház a régi római út mentén Balatonberényben

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

somogy-tolna-szekszard1.jpg

Felújított középkori pince Kőröshegyen

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

somogy-tolna-szekszard2.jpg

Tolnai borvidék

A Tolnai borvidék Tolna megye csaknem egész területén, valamint Fejér megye déli és Baranya megye északi részén, Szekszárdot körülölelve helyezkedik el. 11 300 hektárnyi területéből 7362 hektár az első osztályú termőterület, és 2900 hektárnyi területen termesztenek szőlőt. Területe három körzetre, a Tamási-, a Tolnai- és a Völgységi körzetre oszlik.

Bár nem tartozik a történelmi borvidékek közé, 1998-as kialakítása előtt a Szekszárdi borvidék része volt, így gyakorlatilag egyidős vele. Legelterjedtebb fehérborszőlők a területen a Chardonnay, a Tramini és a Sauvignon Blanc, míg vörösborszőlőkből Oportót, Kékfrankost, Cabernet Francot, Cabernet Sauvignont és Kadarkát termesztenek elsősorban.

A vidék kiváló borait a Tűzkő Birtokon, a Mayer Pincében, a Gála Pincészetben, a Hanák Pincékben, a Braun-Bősz Pincészetben, a Sarok Pincészetben és a Tolnai Borok Házában kóstolhatják meg az idelátogatók.

Nyaraló és présház Lajoskomáromban

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

somogy-tolna-szekszard3.jpg

Présház pincével Bölcskén

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

somogy-tolna-szekszard4.jpg

Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék a Szekszárdi dombság és a Sárköz találkozásánál, 6000 hektárnyi területen helyezkedik el. Területéből 3789 hektár első osztályú termőterület, és 2633 hektáron termesztenek szőlőt.

Szekszárd – római nevén Alisca – környékén Marcus Aurelius Probus római császár parancsára kezdtek szőlőt művelni a III. században, melynek fejlődését az I. Béla által alapított szekszárdi bencés apátság és a bátaszéki ciszterci monostor szerzetesei is elősegítették. A szőlőtermesztés pedig a török hódoltság alatt sem hanyatlott, ebben az időben ugyanis a török csapatokkal együtt érkező rácok folytatták ezt a tevékenységet.

A területre alapvetően a testes, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzőek, melyek közül legismertebb a Szekszárdi Bikavér, de a Kékfrankos, a Merlot, a Zweigelt, a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon és a Kadarka, valamint fehérborok közül az Olaszrizling, a Chardonnay, a Rizlingszilváni és a Zöldveltelini is igen elterjedtek.

Az itt termelt kiváló borokat a Baron von Twickel Szőlőbirtokon, a Bodri Pincészetben, Pálos Miklós Borműhelyében, Dúzsi Tamás Pincészetében, az Eszterbauer Borászatban, a Debeczeni és Ferenczi Családi Borászatban, a Ferger-Módos Borászatban, a Frankos Borházban, a Heimann Birtokon, a Merfelsz Pincében, a Mészáros Borház és Pincében, Vesztergombi József Pincészetében, a Takler Pincében, a Sebestyén Pincében, a Szeleshát Szőlőbirtokon, a Vesztergombi Pincében és a Vida Családi Birtokon kóstolhatják meg az idelátogatók.

Tanya szőlővel Szekszárdon, a Palánki hegyen

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

 somogy-tolna-szekszard5.jpg

Lakható tanya szőlővel és pincével Sióagárdon

További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

somogy-tolna-szekszard6.jpg

 

 

Otthontérkép - eladó ingatlanok Somogy megyéből (X)

Eladó ingatlan Tolnában - Otthontérkép (X)

Címkék: balaton borászat szőlő tolna somogy borospince eladó ingatlan Paks Szekszárd