Áremelkedést és keresleti átrendeződést hozott a csok
2016.05.19. 15:12 I csorbazs

Áremelkedést és keresleti átrendeződést hozott a csok

A lakáspiac élénkülése hosszú évekig leginkább városi legenda volt, mára azonban a statisztikák szerint komoly realitássá vált. Az Otthontérkép online kérdőíves kutatásának eredményeit vetette össze saját adataival, melyből világosan kirajzolódik, hogy a kormányzati politika okozta piac élénkülésének hatása az árak mozgásában is megmutatkozik, miközben a kereslet is átalakulóban van.

„Bár az átadott csok-os lakások kínálata még hosszú hónapokig igen alacsony szinten mozog majd, mind az eladások, mind a hitelek és a csok-folyósítások fellendülése is inkább jövő ilyenkor lesz majd érdemben mérhető, a piac már most komoly élénkülést mutat. A vevők végre megnyugodhatnak, a korábbi évekhez képest ugyanis sokkal tisztábban láthatják a saját lehetőségeiket (csok, hitelek, lakás-takarékpénztári lehetőségek, áfa-visszaigénylés), habár egyes elemek (nok) tisztázásra még várniuk kell. A fejlesztők és az építőipar szereplői pedig már most is látványosan mozgolódnak, vagyis hétről-hétre újabb több száz lakás építését jelentik be, egyre nagyobb kínálatot generálva a keresett új építésű ingatlanokból.”- véli Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.

Mi kell a vásárlóknak?

Az Otthontérkép megvizsgálta, hogyan változott az elmúlt egy év során a különböző állapotú lakások iránti kereslet. Az újszerű és felújított otthonok messze a legnépszerűbbek, a 12 hónap során nagyjából kiegyenlített érdeklődésnek örvendhettek, az összes keresés 44%-át tették ki. Merőben más képet fest az új építésű, a jó állapotú és az egyéb (vagyis a közepes állapotú és a felújítandó) ingatlanok keresettségének alakulása. Decemberben, a csok kiterjesztésének hírére 7%-kal megugrott az új lakások iránti kereslet, ez pedig a másik két típustól való elfordulást vonta maga után. Az otthonteremtési kedvezmény iránti lelkesedés két hónap alatt csökkenni látszott, több mint 10%-os visszaesés mutatkozott, melynek hátterében a feltételek tisztázatlansága állhatott. Ezzel egy időben azonban 4-7%-kal nőtt a kereslet a jó, a közepes állapotú és a felújítandó otthonok iránt. Tavasz elején, a részletek körvonalazódásának és a csok-kompatibilis fejlesztések egyre szaporodó bejelentésének hatására ismét növekedni kezdett a vásárlók érdeklődése az új építésű lakások iránt: áprilisban 4%-kal többen kerestek ezekre az otthonokra.

sk1.png

A kínálati árak tekintetében 2015 szeptemberéhez képest minden szegmensben árnövekedés figyelhető meg. Az új építésű otthonok árszintjében az év első két hónapjában 70 ezer forint körüli volt az emelkedés, ami kisebb ütemben ugyan, de mind a mai napig folytatódik. Az újszerű/felújított és jó állapotú lakásokat is egyre drágábban próbálják eladni, habár az új építésűek ugrásszerű növekedésekor kissé visszaestek az árak. A csok-őrület konszolidálódásakor azonban visszatértek a csökkenés előtti vagy annál magasabb szintre.

sk2.png

Építkezzünk!

Az otthonteremtési kedvezmény nem csupán az új építésű ingatlanokat, hanem a telekárakat is közvetlenül érintette, hiszen a támogatás összege építkezéshez is igényelhető. A telkek esetén ugyanaz a tendencia figyelhető meg, mint a lakásoknál: a támogatás kiterjesztésének híre csaknem 5%-os keresletnövekedést idézett elő, mely az idei év első hónapjaiban már az árak növekedésében is megmutatkozott, hiszen áprilisban, már közel 7000 forinttal drágábban kínáltak egy négyzetméter telket. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a telek iránti érdeklődés meglehetősen szezonális, hiszen – értelemszerűen – a tavaszi hónapok jelentik a csúcsidőszakot. Az azonban világosan látszik, hogy a keresések száma áprilisban több mint 3%-kal megelőzi a tavalyi mértéket.

sk3.png

A keresletélénkülés az ingatlanpiacon több tényező összjátékának köszönhető. A javuló foglalkoztatás, az enyhülő hitelezési feltételek, a kedvezmények és támogatások mind-mind az eddig elhalasztott vásárlások megvalósulását segíthetik elő.

Természetesen a piaci élénküléshez a kereslet mellett a kínálat bővítése is elengedhetetlen tényező. Ezt felismerve mind több lakásberuházás terve és híre lát napvilágot, kipótolva ezzel a kínálatban mutatkozó tátongó hiányt, mely jelenleg leginkább az új építésű otthonok esetében áll fenn. Itt is érvényesülni fog azonban a közgazdaságtan alaptétele, mely szerint a kereslet élénkülése csak addig növeli az árakat, amíg a kínálat bővülése utol nem éri a megemelkedett keresletet. Ezt követően újra árcsökkenés jöhet – feltéve, ha addig nem történik ismét egy újabb fejlemény az ingatlanpiacon.

CSOK kereső és kalkulátor (x)